Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.
Konsumtionen har blivit en naturlig del av våra liv och en viktig del i Sveriges ekonomiska välstånd. Att vi handlar anses positivt för samhället, men köpberoende är att jämföra med andra missbruk som spelberoende, alkoholmissbruk och sexmissbruk.
Shoppar allt mer on-line
En tydlig trend är att svenskarna väljer att julhandla allt mer på nätet. Av tjugo länder är Sverige bland topp tre när det gäller julklappshandlandet på nätet. Endast Storbritannien och Nederländerna ligger före. Köpberoendes Riksförbund uppskattar att omkring 450 000 svenskar kan vara shoppingmissbrukare. Kanske ännu fler, mörkertalet tros vara stort. Mönstret är detsamma som vid andra typer av missbruk: längtan efter att få den där kicken, lyckan och ruset när man får den och så ofta ångesten eller tomheten som kommer efteråt.
LÄS OCKSÅ: Sexmissbruk kopplas till stress
Lätt att dölja sitt missbruk
Shoppingmissbruk är ett av missbruken som är enklast att dölja, det syns inte på en person att just den missbrukar, förrän det är försent vill säga. När skulderna kastar ut en från hemmet och man sitter i skuldfällan för resten av livet. Det händer just nu, varje dag, över allt. De allra flesta får en kick av att handla nya saker, utan att för den sakens skull vara beroende eller missbrukare på något sätt. Nästan alla blir glada när de köpt ett nytt klädesplagg eller en ny bil. Det känns skönt helt enkelt, och det är såklart okej. Men så finns det de som tar det ett snäpp längre, som inte kan låta bli, som struntar i om de faktiskt har råd eller ens behöver köpa något – de som missbrukar.
LÄS OCKSÅ: Vikten av att mota Olle i grind
Alla handlar för mycket under jul
Eftersom alla shoppar så är det svårt att upptäcka en shoppingmissbrukare innan det är försent eller gått för långt. Shoppingmissbruk är kanske det enda missbruket som hejas på av samhället och staten på ett sätt. För att det ska gå bra samhällsekonomiskt måste vi köpa mer, följa trender, ha de finaste och dyraste kläderna, äta ute, ha den senaste tekniken, den där fina bilen och så vidare. Att shoppa och handla saker tillhör vardagen och är egentligen inget konstigt, men även de som inte är shoppingmissbrukare köper för mycket saker under högtider som julen. Till exempel köper vi tretton kilo kläder och textilier, som dukar, gardiner, överkast, byxor och tröjor. Och under ett år slänger vi hela åtta kilo textil i soporna. När man undersökt vårt textilavfall, har man sett att 60 procent är hela textilier som skulle kunna återanvändas. I snitt slänger vi tolv kilo elavfall per invånare och år. Det har blivit billigare att slänga saker än att laga dem, allting blir billigare.
LÄS OCKSÅ: Största hotet mot ett friskt samhälle är vår egen duktighet
Några tips inför julhandeln
• Prata med din familj om hur mycket ni ska lägga på julklappar, så att ni lägger er på ungefär samma nivå och ingen flyger iväg med ekonomin. Sju av tio svenskar har inte pratat ihop sig om hur mycket klapparna får kosta, visar Nordeas undersökning.
• Fråga dig själv hur mycket du har råd att spendera inför julen. Ange en budget i förväg och håll fast vid den. Att gå över sin budget och sin lön kan leda till stress och ångest.
• Prioritera din julklappslista. Vi vill oftast alltid överösa presenter till alla vi känner, framförallt dom som vi står nära. Men vi kanske kan skapa en prioriteringslista med vår budget? Överväg vem som står högst upp på listan och arbeta dig bakåt. troligt kommer kanske familjen först, följt av vänner, släkt och så vidare. Gör en lista på det du vill köpa och till vem samt kostnaderna så får du bättre koll på läget.
• Undvik impulsköp. Håll dig till listan och låt dig inte luras in till att köpa saker som du inte behöver. Det är lätt att flygas med i julhandeln när allt skriker ”spendera mer”.
• Låt oss börja ta bättre beslut och reflektera över våra avsikter och intentioner när vi handlar inför julen. Vårt förhållande kring kärlek, relationer och pengar. Genom att göra detta kan vi börja förstå att mängden av presenter eller prisklassen inte behöver vara detsamma som ett bevis för vår kärlek. Det är tanken som räknas, att vi visar omtanke, inte storleken eller mängden, oavsett om det är jul eller någon annan tid på året.
Av Patrik Wincent, terapeut, föreläsare och författare till boken ”Shop ’til you drop” som kommer ut april 2018
Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Patrik Wincent är terapeut, föreläsare och författare till böckerna ”Den digitala barnvakten”, ”Den digitala drogen konsten att hantera teknik” samt ”När vi släpper kontrollen en bok om dataspelsmissbruk”
I april 2018 kommer Patrik ut med ”Shop til you drop” boken för dig som shoppar för mycket.
Läs mer på dataspelsakuten.se.