Är det viktigt att blötlägga sesamfrön?
Hej!
Har en fråga angående skalade frön...och nötter antar jag, men främst frön: Är det viktigt att blötlägga även dem?
Idag gör jag det urskiljningslöst, men överallt, där jag läser, står att nästintill alla antinutrienter sitter i skalet. Vissa nötter kanske har delar av sitt skal kvar även när det tjocka, hårda skalet är kvar, t ex hasselnötter. Men valnötter och cashewnötter..? Skållade och skalade mandlar?
Undrar även specifikt gällande sesamfrön, som ju kan köpas skalade. När jag gör egen tahini, smakar de helt enkelt inte likadant om jag blötlägger dem (trots att jag torkar och rostar dem först). Ingenstans hittar jag info om hur mycket av antinutrienterna som sitter i skalet på sesamfrön.
(När jag ej tahinar, äter jag gärna sesam med skalet på, av nyttoskäl, och blötlägger.)
Zarah Öberg
Näringsexpert
12 juli, 2025