Annons

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Är det bra att äta bönor och ärtor eller gör de mer skada än nytta?

8 maj, 2018
Hej! Jag undrar vad som gäller med antinutrienterna i bönor och ärter? Kokar och äter gärna kidneybönor  och kikärtor till maten ihop med fisk/kyckling/kött och andra grönsaker. Vissa varnar i hög grad för antinutrienterna och säger att det blir skador i tarmväggen av baljväxter. Eventuellt kan det försvinna om man kokar dem i typ åtta timmar. Andra säger att bönor och ärtor är jättebra mat som vi ska äta mer av. Hur är det egentligen med detta?
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga.

Alla bönor (även nötter, frön med mera) har gifter för att de ska klara sig mot insekter. Om de inte hade denna typ av försvar så skulle de inte överleva i marken till dess att de har groddat sig/växt till sig. Det är alltså helt naturligt. Bästa sättet för att undvika dessa, då de ofta kan irritera slemhinnorna (även tarmens slemhinna) är att blötlägga eller koka dem. Vid blötläggning släpper de ut i vattnet och vid kokning elimineras de via ångan. Lektiner, som är en typ av gift, är väldigt vanlig orsak till gasbildning vid intag av bönor och det kan lätt undvikas genom att man blötlägger dem.

Kontentan är att bönor, ärtor och nötter och frön är väldigt bra födoämnen eftersom de är rika på vitaminer och mineraler och viktiga fytonäringsämnen, men det är viktigt att tillaga dem eller blötlägga dem så att dess gifter inte irriterar tarmens slemhinnor. Jag brukar även lägga i lite bikarbonat eller vinäger i blötläggningsvattnet för att eliminera gifter och mögelsporer.

Varma hälsningar Zarah Öberg

Dela inlägget
Annons
Annons