Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Alla bönor (även nötter, frön med mera) har gifter för att de ska klara sig mot insekter. Om de inte hade denna typ av försvar så skulle de inte överleva i marken till dess att de har groddat sig/växt till sig. Det är alltså helt naturligt. Bästa sättet för att undvika dessa, då de ofta kan irritera slemhinnorna (även tarmens slemhinna) är att blötlägga eller koka dem. Vid blötläggning släpper de ut i vattnet och vid kokning elimineras de via ångan. Lektiner, som är en typ av gift, är väldigt vanlig orsak till gasbildning vid intag av bönor och det kan lätt undvikas genom att man blötlägger dem.
Kontentan är att bönor, ärtor och nötter och frön är väldigt bra födoämnen eftersom de är rika på vitaminer och mineraler och viktiga fytonäringsämnen, men det är viktigt att tillaga dem eller blötlägga dem så att dess gifter inte irriterar tarmens slemhinnor. Jag brukar även lägga i lite bikarbonat eller vinäger i blötläggningsvattnet för att eliminera gifter och mögelsporer.
Varma hälsningar Zarah Öberg