Zarah Öberg svarar
Hej och tack för ditt mail.
Kanel har en god effekt på kroppen, främst på blodsockret, men man vet också att stora mängder kanel kan påverka njurarna negativt, så precis som med allting annat så behöver man äta lagom mängd för att det ska bli en bra balans.
Kumarin är ett nervgift som finns i vissa typer av kanel, och den kanel som representeras när man talar om detta kallas för cassiakanel (den tjocka barken som du ser i kanelstänger och i matkanel).
Den kanel som innehåller mindre kumarin och således är skonsammare heter ceylonkanel. Dessa olika kanelsorter odlas på olika platser och har även väldigt olika smak. Många upplever ceylonkanelen som mycket mer smakrik, samtidigt som den har lite hetta i smaken. Ceylonkanel innehåller mindre än en femtiondel av mängden kumarin jämfört med cassiakanel och kan därför vara ett bättre alternativ.
Dock, när det kommer till barn och kanel, så bör man vara försiktig eftersom kanel kan påverka njurar och lever på ett mindre bra sätt. Även om det är betydligt mycket mindre kumarin i ceylonkanel så finns det fortfarande en viss mängd. Sen kan jag tänka mig att små barn inte gillar den starka ceylonkanelen, men det är bara en gissning.
Eftersom du frågar om min åsikt om kanel, så vill jag komplettera med att jag själv gärna använder ekologisk kanel i min matlagning, men det är i ganska små mängder. Och om man har problem med sitt blodsocker, så skulle jag personligen inte rekommendera kanel som en lösning. Det finns många andra sätt att hantera ett svajande blodsocker på, man bör se över kosten och minska på sockerrika produkter och stress med mera. Om man sedan tycker om ceylonkanel eller cassiakanel, det är ju upp till var och en att bestämma, så länge man inte ger kumarinrika livsmedel i stora mängder till barn. Har man problem med lever och/eller njurar så är det viktigt att undvika eller begränsa sitt intag av kanel.
Varma hälsningar
Zarah Öberg