Zarah Öberg svarar
Hej Roger och tack för ditt mail!
Det som är verksamt i rötter och örter är substanser som finns i mindre mängder i grödan, och som utvinns för att producera kosttillskott. Ett exempel är gurkmeja, en rot som oftast används för att motverka eller behandla kalla inflammatoriska processer (ej varma inflammationer eftersom gurkmeja är värmande). Det verksamma ämnet som, enligt forskning och erfarenhet, visar på en antiinflammatorisk effekt är ämnet curcumin som utvinns ur gurkmejan.
Gurkmeja i sin naturliga form kan således räcka långt om man eftersträvar en förebyggande åtgärd. Men om du däremot behöver stora mängder av ämnet curcumin för att behandla svårare tillstånd, så är det mer lämpligt med utvunnen curcumin som kosttillskott, då du annars behöver äta väldigt stora mängder gurkmeja för att få i dig tillräckliga doser. Samma sak gäller ingefära och kanel. Kanel bör man dock inte överdosera eftersom det påverkar och kan belasta njurarna. Och ingefära är värmande och skall endast intas i hög dos om man har kall problematik, det vill säga inte vid inflammationer eller hjärt-kärlsjukdom.
Det mest lämpliga för att få bäst effekt från kryddor är att de är nymalda och ekologiska. De steriliserade, torkade kryddorna har väldigt låg mängd av verksamma substanser, så dessa ger sannolikt ingen eller väldigt liten effekt ur hälsosynpunkt. Många kryddor och deras effekt förbättras eller försämras av olika samtidiga intag, på samma vis som när du intar mineraler och vitaminer. Ett exempel är att du med fördel kan ta gurkmeja/curcumin tillsammans med nymalen svartpeppar, då det verksamma ämnet i svartpeppar (piperin) ökar upptaget från curcumin med upp till 2000 gånger. Samma rekommendation gäller oavsett om du använder kryddorna invärtes eller utvärtes, men utvärtes brukar det räcka med mindre mängd. Om du gör omslag på eksem med curcumin, så kan du använda nyriven gurkmeja, kokosolja och nymalen svartpeppar.
Varma hälsningar Zarah