Zarah Öberg svarar
Hej Elisabeth och tack för din fråga. Detta är väldigt svårt att besvara eftersom jag skulle behöva göra en kostregistering och gå genom allt du äter för att vara säker på mitt svar. Många som är vegetarianer äter ju till exempel alger, som är rika på många näringsämnen som annars är svåra att få i sig. B12 är dock ett B-vitamin som är svårt att få i sig både som vegetarian och om du äter kött. B12 förstörs nämligen vid upphettning, precis som andra B-vitaminer och vitamin C (då de är vattenlösliga).
Jag skulle rekommendera att du kontaktar din vårdcentral och ber om att få testa dina B12 nivåer. Om du har lågt B12 så kompletterar du med det. Eller så kompletterar du ändå och följer anvisningar om daglig dos. B12 är som sagt vattenlösligt, vilket innebär att det inte lagras in något vidare i kroppen och på så vis behöver tillföras dagligen. Och ägg har väldigt olika näringsinnehåll beroende på om det är ekologiskt eller konventionellt. Ett ekologiskt ägg har gott om näring och omega 3 eftersom hönorna har fått äta det de skall äta, medan konventionellt uppfödda hönor får kraftfoder som innebär att äggen får lägre näringsinnehåll.
Varma hälsningar
Zarah Öberg