Hur kan jag få tillbaka energin och gå ner i vikt?

Hej Cathrine,
Jag hoppas du kan hjälpa mig och ge mig lite bra vägledning och tips.
Jag är en kvinna på snart 50 år, och i klimakteriet. Nu är det kring tre år sedan min sista blödning.
Klimakteriet har varit en mardröm rent ut sagt. Ingen har förvarnat mig för detta elände. Min gynekolog menar att jag är deprimerad, när jag söker hjälp eller försöker finna en lösning.
Men jag är inte deprimerad jag är bara tjock och trött. Jag vill göra massa roliga saker, men jag finner ingen energi. Hela jag har liksom blivit en skugga av den jag en gång var. Osocial, tråkig och osäker.
Prover har tagits, inget som direkt visar något speciellt, mer än att jag är i klimakteriet. Jag hade i början, när allt startade, kraftiga vallningar var 30:e minut, frossa, sömnsvårigheter, kläda, skör hy, naglar och hår, jag ser suddigt, har ont i kroppen och i musklerna. Jag får upp i vikt , är energilös och så evinnerligt trött.
Jag har under åren provat det mesta för att komma tillrätta med dessa besvär, inget verkade fungera.
Nu sedan ett år äter jag Femoston conti och det har hjälpt mot vallningarna och livkvalitén är något bättre. Dock kvarstår trötthet, viktuppgång, plus cirka 10 kilo (med hemska celluliter och gropar på låren, vilket jag aldrig haft tidigare). Det lägger sig på låren, baken, midjan, muffinsmagen och på dallriga armar.
Jag är som en muffins, hela jag, pluffsig och dallrig. Jag vet att min ämnesomsättning är låg, det visar maskinen på gymmet, kring 46 procent.  Jag har googlat, såklart, och kanske har jag binjureutmattning också. Symptomen stämmer väl. Jag mediterar sedan nästan åtta år tillbaka, nu de senaste två åren nästan dagligen. Jag tränar yoga en gång i veckan, promenerar fyra till åtta kilometer per dag. Är ibland på gymmet. Jag klarar inte längre vanliga gruppass, då det känns som jag får mjölksyra direkt och jag inte orkar.
Jag har i grunden en stark kropp, tränade mycket som ung och var en hästtjej. Jag äter överlag nyttigt och balanserat, sällan skräpmat, chips eller godis. Har provat 5:2 i flera månader utan resultat, samma sak med strikt LCHF. Äter vanligtvis tre mål om dagen. Yogi till frukost (ibland hoppar jag över, då jag inte är hungrig), lunch ofta från salladsbuffén eller kyckling med kokta grönsaker, middag är soppa, spagetti och köttfärssås och liknande. På kvällen sedan kan jag ibland ta yogi (turkisk yogurt) med lite müsli. Min kropp vill inte släppa ett enda kilo….
Jag har googlat och laborerat lite med vitaminer i brist på annan vägledning. Har sedan några månader ätit följande utan resultat:
Morgon: Msm  1 st 1000 mg, L-lysine (ska visst öka förbränningen) 1 st 1000 mg, B5 1 st  (öka förbränningen 1000 mg, Kelp 1 st 225 ug, Adrenal Corex 1 st 50 mg. D vitamin 1-2 st 2000 iu.
1 dl rödbetsjuice och citronvatten.
Kväll: Femoston conti 1 st 50 mg, L-lysine (ska visst öka förbränningen)1 st 1000 mg, B5 1 st  (öka förbränningen 1000 mg, Kelp 1 st 225 ug,  selen/zink (+A,C,B6,E) 2 st, Magnesium 1-2 st.
Det verkar inte som min förbränning eller ämnesomsättning vill öka, för jag inte se att det ger något resultat. Just nu sedan ett par dagar tar jag inget alls mer än Femoston Conti.
Hur kan jag få tillbaka energin, mitt liv och gå ner i vikt? Finns det hopp?
Vad behöver jag göra för att få min kropp att fungera igen?
Tackar ödmjukast för råd och hjälp!

Cathrine Schück svarar:

Hej! Jag hjälper dig gärna! Med hormonförändring förändras också vad kroppen behöver för att må bäst och fungera optimalt.
Jag skulle primärt lägga till ett bra multivitamin och animaliskt kollagenprotein för att näringstäta ditt intag.
Vidare så skulle jag lägga till ashwaganda för att bli lite piggare och gladare. Prata med en bra hälsokost så hjälper de dig.
Sedan skulle jag under en månad enbart äta kött, fisk, ägg och MASSOR av grönsaker, både råa, kokta, och mjölksyrade.
Skippa ALLA former av bröd, pasta, socker OCH mejeriprodukter.
Du ger helt enkelt inte din kropp den näring den behöver i din ålder. För mycket fluff och för lite näring.
Hör gärna av dig igen och berätta hur det går för dig!
Stor och varm kram! Cathrine

 

Ställ din egen fråga till Cathrine Schück

Vilket fett ska jag steka i?

Fråga till Kostrådgivare

Hej! Jag skulle gärna vilja veta vad som du tycker är det bästa fettet att använda vid stekning. Jag brukar nästan alltid steka i olivolja men har nu läst att det inte är så bra. Jag vill inte använda smör eftersom min man är bypass opererad och inte bör äta animaliska fettprodukter.

Läs mer →

Hur kan jag få tillbaka energin och gå ner i vikt?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Cathrine, Jag hoppas du kan hjälpa mig och ge mig lite bra vägledning och tips. Jag är en kvinna på snart 50 år, och i klimakteriet. Nu är det kring tre år sedan min sista blödning. Klimakteriet har varit en mardröm rent ut sagt. Ingen har förvarnat mig för detta elände. Min gynekolog menar […]

Läs mer →