Zarah Öberg svarar
Hej och tack för ditt mail.
I läkartidningen nummer 13, 2010 står följande att läsa: ”Firmicutes är ett samlingsbegrepp som omfattar huvudsakligen grampositiva bakterier, och flera av dessa, såsom laktobakterier, ingår också i olika probiotiska preparat. Hos vuxna med fetma dominerar Firmicutes, medan motsatsen har noterats bland normalviktiga. Intressant nog kan Firmicutes förorsaka fetma vid experiment på djur, och frågan har då också väckts om dessa mikroorganismer i probiotika kan bidra till fetmautveckling”.
Studier har påvisat problematik med obalanser i tarmflora hos de som har sjukdomar i tarmen, såsom ulcerös kolit, IBS och Crohns och idag skrivs probiotika ut i mycket höga doser till dessa patienter. Detta visar att bakteriefloran påverkar vår tarm och om det påverkar vår tarm, så påverkar det också signalsubstanser, vår förmåga att omsätta energiämnen etc.
Sen tror jag inte att det är så enkelt. Min tanke är att det är mycket som spelar in hos en överviktig respektive underviktig person. Vi vet till exempel att du tar upp mindre fett i tarmen om din kost är fiberrik, samt att en fiberrik kost minskar risk för tarmsjukdom samt förbättrar blodsockernivåerna. Även andra livsstilsfaktorer, såsom sockerintag, intag av födoämnen som är hälsosamma och ekologiska kontra snabbmat och hel- och halvfabrikat, vardagsmotion och träning påverkar. Viktiga aspekter är även sömn och stress. Idag har många sannolikt problem med vikt på grund av deras intag av näringsfattig mat, i kombination med mycket socker, samt en livsstil med mycket stress som frisätter kortisol och på så vis även insulin, som lagrar in extra mycket energi.
Min erfarenhet är att probiotika påverkar vår hälsa på ett mycket positivt sätt och att många kan bli bättre i både sin allmänna hälsa och i sin tarm och upptag med hjälp av probiotiska tillskott. Att det däremot styr vår vikt är förenklat uttryckt och även om en obalans påverkar, precis som det gör vid tarmsjukdom, depression och försämrat immunförsvar, så är det så mycket mer som spelar in.
För att även svara på din andra fråga så påverkas vår bakterieflora oerhört mycket av hur vi äter, men också av vår övriga livsstil. Framförallt så bör man undvika kemikalier och tillsatser i mat, högt sockerintag och se till att matsmältningen fungerar bra. Anledningen till det sistnämnda är att protein som inte bryts ner ordenligt (om du till exempel tuggar maten för dåligt) stressar systemet så att du får för lite saltsyra och pepsin (enzym till att bryta ner protein) och då kommer ospjälkade proteiner att skapa mindre bra bakterier i tarmen. Dessa bakterier är motsatsen till probiotiska bakteriestammar och bildar gifter, så kallade endotoxiner. När du får en dålig tarmflora kommer de goda bakterierna att minskas och tryckas undan. Det är alltså viktigt att inte bara inta probiotika, utan att också förändra sin kost och matsmältningsprocess. Det är mycket viktigt att undvika sötningsmedel då dessa påvisats minska antalet goda bakterier i tarmen. Samma gäller antibiotika och ett flertal andra läkemedel, som påverkar tarmens bakterieflora negativt. Vid intag av antibiotika (mot liv), så dödas inte bara de negativa bakterier som finns i systemet, utan även tarmens goda bakterier som finns i tarmen och utgör största delen av vårt immunförsvar. Det är alltså oerhört viktigt att bygga upp tarmfloran efter en antibiotikakur, allra helst i stora doser under minst 6 månader efter avslutad kur.
För att goda bakterier skall överleva i tarmen så behöver de en viss förutsättning, och förutom ovan nämnda, så är fibrer och prebiotika en bra grund. Prebiotika (före liv) hjälper probiotika (för liv) att få en bra grogrund att överleva i. Prebiotika finns i många preparat med probiotika, men det finns även i havre och kiwi med mera.
Varma hälsningar
Zarah Öberg