Annons
Annons
Zarah Öberg

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Zarah Öberg

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kan jag få näringsbrist av att leva på råkost?

13 september, 2018
Jag har i min ungdom varit mycket hälsomedveten och varit slank och vältränad. Nu är jag pensionär och har drabbats av bukfetma, högt blodtryck med flera ålderskrämpor. Jag har svårt att acceptera detta fysiska förfall och funderar på att börja med en diet på råkostsallader, groddar, pressade råsafter, vitaminer och mineraltabletter och örtteer. Jag planerar att gå ner ca 15 kg och därefter gå över till vegankost. Jag undrar nu om det är ok att leva på sådan råkostdiet en längre tid eller kan det uppstå några näringsbrister?    
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga.
Ja, kroppen har svårare att ha god förbränning och återhämtning ju äldre man blir, och det är inte alltid så lätt att känna sig bekväm med att kroppen och dess förutsättningar förändras. Precis som du är inne på så finns det mycket man kan göra själv för att må bättre. Högt blodtryck beror oftast på för lite salt eller fel salt, då industriellt salt ofta innehåller höga nivåer av natrium och minimalt eller noll av kalium. Då kalium sänker blodtrycket och natrium höjer det, så är det klokt att köpa ett riktigt bra havssalt som har rätt balans på dessa salter. Det går också bra att komplettera kosten med kalium om blodtrycket är väldigt högt.
Jag vill också säga att högt blodtryck även hör ihop med vätskebrist.  Högt kolesterol och bukfetma har främst en koppling till högt sockeringat och hög insulinfrisättning.
Det låter klokt av dig att börja med pressade råsafter, groddar och råkostsallad om det är något som du mår bra av. Denna typ av mat innehåller inte bara massor med vitaminer och mineraler, utan även enzymer som är viktiga för kroppens funktioner och åldrandeprocess.
Den typen av kost kräver att du är noga med att få i dig de näringsämnen som du behöver (det kräver ju egentligen en potatismos- och korvdiet också, så egentligen är denna kost mindre riskfylld).
Var gärna noga med att se till att du har gott om protein och fett i maten, så att det inte blir för lite kalorier. Och om du upplever att magen reagerar på all råkost och behöver lite extra hjälp, så är det bra att lägga till matsmältningsenzymer och att tänka på att tugga maten väldigt noga. När du sedan går över till en vegandiet så rekommenderar jag att du kompletterar med omega-3 antingen från växtriket eller i animalisk form, samt att du återigen är väldigt noga med att få i dig gott om proteiner och äter varierade protein- och fettkällor.
Lägg gärna till mjölksyrade grönsaker till varje huvudmåltid, komplettera med B12 och med järn, allra helst kan du använda dessa i sprayform så att du tar upp dem ordentligt. Både järn och B12 kan du annars få brist på vid långvarig vegansk kosthållning.
Varma hälsningar Zarah Öberg

 

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons