Zarah Öberg svarar
Hej och tack för ditt mail.
Allt som du äter och dricker påverkar din hud, ditt hår och dina naglar. Även hur du lever för övrigt påverkar, såsom hur du sover, om du stressar med mera. Detta märker man framförallt under stressade perioder, då håret gärna kan tunnas ut och naglar och hud har en tendens till att försämras. Här påverkar mineralbrister, då stress urlakar våra depåer av zink och magnesium, vilket i förlängning ger försämrad hud och mindre lyster. Det som kommer ut ur kroppen i form av hår och naglar, är ett fint tecken på hur vi mår inuti. Om hår och naglar är dåliga, så är det ett tecken på att kroppen är i obalans och inte har den näring som behövs, medan starkt och friskt hår med lyster, och starka, fina naglar är ett tecken på en kropp som sanonlikt mår bra. Samma gäller huden, då en hud som är frisk, med rätt nyans, som har lyster och liv, är en fin indikation på att du mår bra på insidan. Hudproblem och dålig hy överlag är således kopplat till näringsbrister, felaktiga fettbalanser, för lite lugnande mineraler (framförallt zink och magnesium), inre stress, dålig tarmflora och allmän obalans i kroppens förmåga att hantera inflammatoriska processer och utrensning.
Näringsbrister och brist på aminosyror (proteinernas minsta byggstenar) kan också ge grått hår, detta på grund av att vi behöver tyrosin och mineraler för att ha en fungerande produktion av pigment. Detta är orsaken till att vi tappar hår och får gråare hår om/när vi har nedsatt sköldkörtelfunktion. Huden, håret (samt även våra ögon) får sin färg av pigment som kallas för melanin, ett färgämne som bildas av aminosyran tyrosin, samma aminosyra som ingår som byggsten i våra sköldkörtelhormoner, tillsammans med jod. Vi kan antingen ha mörkt melanin eller rödaktigt melanin, och när vi blir gråhåriga så beror det på att en blandning av hår med och utan pigment ger en sammanfattad bild av att håret är mindre färgstarkt. Med åren så bleker håret sig själv genom försämrad produktion av pigment/melanin, vilket gör att vi till slut blir vithåriga. Det är således inte bara viktigt med mineraler och vitaminer för ett fint och fräscht hår, då de flesta melaniner är polymerer som behöver enzymet tyrosinas för att bildas. Detta enzym kommer från just tyrosin. Hur mineraler påverkar här, är främst då de krävs för konvertering, samt vid enzymatiska reaktioner plus att de är byggstenar till hår, hud och naglar tillsammans med andra ämnen. Det viktiga här, som man ofta missar, är att aminosyror bryts ner från proteiner, så har man dålig matsmältning eller problem med kroppens enzymstatus, så kommer man också ha för lite aminosyror. Om man har problem med hår, hud och naglar så är det alltså en bra idé att se över sin matsmältning, sin tarmflora och komplettera med enzymer för bättre spjälkning av proteiner.
Hår, din hud och dina naglar består av mer än 50 procent kisel, vilket gör det till en av de viktigaste byggstenarna. Utöver det, så är zink en av de mest förekommande mineralerna, så det förekommer i stor mängd i just hår, hud och naglar. Det är med anledning av det, som zink kallas för vår skönhetsmineral och läkningsmineral. Zink förebygger och kan avhjälpa hudproblem, och har också en läkande förmåga på huden, samtidigt som det stärker hår och naglar. Zink är således en viktig antioxidant som är aktiv när DNA och RNA -proteiner byggs upp. Andra viktiga ämnen är L-lysin som ingår i kollagen och elastin som bygger upp hår, hud och naglar, samt magnesium som minskar stress, kalcium som ingår i alla våra vävnader samt en grundläggande god mineral- och vitaminstatus på övriga näringsämnen. Tänk också på att omega-3 smörjer kroppen både inuti och utanpå, vilket gör att framförallt huden blir mycket mjukare, med mindre risk för irritationer och inflammationer.
Komplettera alltså med aminosyror (främst tyrosin), kisel, mineralkomplex med bra variant av magnesium (som har bra upptag), zink antingen i flytande form eller som raw food-tillskott, B-vitaminkomplex för att motverka stress, omega-3 av fin kvalité, och framförallt: sov ordentligt, vila kroppen, träna ordentligt så att du svettas ut slagg och skräp, ät ren mat som minskar belastning på avgiftningssystemet, var noga med att dricka ordentligt med vatten som rensar ut och ät långsamt, tugga ordentligt och välj mat som är ekologisk och full av näring och bra byggstenar.
Varma hälsningar Zarah Öberg