Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Proteiner behöver en viss mängd och variation av aminosyror för att produceras. Vi människor behöver cirka 20 olika, varav 9 av dessa är essentiella, det vill säga att de behöver tillföras via maten vi äter. De andra klarar kroppen av att tillverka på egen hand, förutsatt att vi har rätt byggstenar i form av näring.
När man talar om fullvärdiga källor så betyder det att dessa innehåller alla de essentiella aminosyrorna som vi behöver få i oss. Det som är viktigt här är att du antingen kan finna en källa som innehåller alla essentiella aminosyror i en och samma råvara, eller så kan flera olika källor tillsammans bilda en fullvärdig kombination.
Soja lyfts ofta som en bra vegetarisk källa till alla essentiella aminosyror (även om soja inte är att föredra då det är en stark allergen och ofta innehåller spår av GMO). Animaliska essentiella källor kan till exempel vara kött eller ägg.
Generellt så är det viktiga att du under din dag, får i dig från olika proteinrika källor, så att de tillsammans ger dig alla de essentiella aminosyror som du behöver. När det står att quinoa innehåller 14 procent så menas att quinoa innehåller 14 procent protein. Den innehåller alltså mycket protein för att vara en vegetabilisk källa. I detta fallet så skall quinoa vara fullvärdigt men med en begränsning kring en del aminosyror. Jag har dock noterat att det står olika på olika hemsidor så jag förstår din frustration och förvirring.
Här kommer en länk som kanske kan hjälpa dig: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Citation&list_uids=1546052
Att en gröda är proteinrik behöver inte betyda att den innehåller alla de essentiella aminosyror som behövs. Då behöver källan kompletteras med andra proteinkällor för att kombinationen skall ge alla 9 aminosyrorna. Du kan alltså kombinera olika vegetariska källor och på så vis få en fullvärdig måltid eller fullvärdig aminosyrabild över dagens måltider.
Varma hälsningar
Zarah Öberg