Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Jag förmodar att du lider av gikt iom din beskrivning av inlagring av urinsyra i bindväven? Det du efterfrågar är ytterst svårt att besvara, eftersom det finns K-vitamin i många av de råvaror som rekommenderas vid gikt. Generellt så kan rekommendationer vid gikt och inlagrad urinsyra i leder och bindväv se ut enligt följande:
Det finns vissa födoämnen som är väldigt rika på purin medan det finns en del som är medelrika på purin. Purinrika livsmedel bör undvikas vid gikt, men beroende på hur dålig du är, så är det mer eller mindre viktigt att välja bort dem alla. För mer ingående information så rekommenderar jag att du försöker finna Karl-Otto Alys bok Tallmogårdens väg till Hälsa, där detta står väl beskrivet. Den kan möjligen finnas att låna på olika bibliotek.
Ett alternativ är först och främst att fokusera på purinfattig, och helst en helt vegetarisk kost. Vid gikt skall man i största möjliga mån undvika purinrik mat, som tex inälvsmat, kyckling, höns, kalkon, viltkött samt en hel del andra köttsorter. Du bör också undvika fisk såsom hälleflundra, lax, rödspätta, aborre, gädda, torsk, tonfisk, sill, makrill och skaldjur. Vissa gröna grönsaker som spenat, sparris och baljväxter är rika på purin, och du bör helt undvika födoämnen rika på jäst eller jästextrakt såsom bröd och öl.
Födoämnen med stort innehåll av purinämnen enligt Karl-Otto Aly är: All inälvsmat, lever, njure, bräss, hjärna, benmärg, köttbuljong, köttextrakter, småsill och sardiner, ärtor, bönor, linser, svamp samt alla ölsorter, jäst, jästtabletter.
Purinfattig kost, som kan vara gynnsam vid gikt, är morötter, grönkål, persilja och selleri (innehåller dock K-vitamin), mjölkprodukter, ägg, kallpressade oljor, bröd (utan jäst), nötter, bär av alla slag, citrusfrukter, päron, äpple, vit-, röd- och blomkål, lök och purjolök, potatis, melon, jord- och kronärtskockor, rabarber, rädisor, och tomater.
Tänk på att dricka mycket rent vatten och även vätskedrivande té såsom té på gullris, åkerfräken, eller solidago. Om dessa innehåller K-vitamin i små mänger är dock svårt att svara på. Utöver detta finns en hel del rekommendationer om att basa upp kroppen, och då kan du använda produkter som basica eller ett högkvalitativt bikarbonat. Det går också utmärkt att göra kalla inpackningar vid akut gikt, varvat med varma bad när anfallen har lagt sig.
Det är viktigt att motionera vid gikt, och både bindvävsmassage och vanlig massage kan vara lämpligt. Även ultraljud och elektroterapi kan hjälpa.
Källa: Tallmogårdens väg till Hälsa, av dr Karl-Otto Aly
Varma hälsningar
Zarah Öberg