Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
Njursjukdom innebär ofta att det är bra att minska ner på intaget av protein, men det är också viktigt att äta så sockerfattigt som möjligt. Försök minska ner på ditt intag av socker, om du inte redan har gjort det. Du kan även undvika kaliumrika livsmedel som banan och potatis, då njursjuka tål kalium väldigt dåligt.
Det jag skulle rekommendera dig är att göra en hårmineralanalys, då det vore bra att se hur dina kaliumvärden ligger i dina depåer. Man kan då se om dina höga kaliumvärden beror på obalans gentemot andra mineraler vilket det ofta gör oavsett om orsaken även är njurproblematik. Kalium behöver till exempel ha god balans till natrium. En stark antagonist till kalium, som ökar kaliumutsöndringen är även magnesium, som möjligen kan ligga lågt. Förutom magnesium, så är kalcium, natrium och koppar antagonister till kalium. Det går alltså utmärkt att leva på grönsaker och bär till största delen, men att man hela tiden ser över vilka källor som är rika på kalium respektive dess antagonister.
Tänk också på att äta frukt i lagom mängd, då frukt är rikt på fruktsocker och på så vis också tillför belastning på njurarna. Det är viktigt att blodsockerbalansen fungerar optimalt, så att sockret inte cirkulerar runt i blodbanan, utan får hjälp in i cellerna av insulin.
Det är alltså bra att fokusera mer på bär och grönsaker som har lågt innehåll av fruktsocker, och äta frukt i begränsad mängd. Komplettera gärna med krom och zink som hjälper sockeromsättningen att fungera optimalt. Detta är en viktig del för många med njursjukdom, att minimera sockerintaget och förbättra sockerkänsligheten.
Tänk också på att högt blodtryck ofta blir hjälpt av omega-3, ökat vattenintag, regelbunden motion och minskad stress. Det är alltså viktigt att även se över din livsstil överlag.
Varma hälsningar Zarah Öberg