Vad kan jag göra för att bli kvitt min mjälleksem?

Hej! Jag har ett tag nu lidit av seborré (mjälleksem). Allting började med vanligt mjäll men efter tag förvärrades det! Det blev liksom som en hård, tjock och oljig beläggning i olika ”skorpor” i hårbotten. Vi besökte då en läkare, och jag fick kortisonlösningen ”Betnovat”. Jag behandlade hårbotten med den i en månad. Och besvären blev mycket bättre. Men nu har beläggningen börjat komma tillbaka lite, men inte lika grovt.

Jag märker även att min hårbotten luktar äckligt, även fast man nyss har tvättat håret. Jag hörde talas om schampot fungoral, och använder nu detta, men har inte använt det så länge. Så jag undrar om det finns något man kan göra för att inte hårbotten ska lukta? Kan man göra något annat för att motverka att seborrén kommer tillbaka, något i kosten? Jag undrar även om man kan ta några kosttillskott eller liknande, för att få starkare hår?

Sara Nomberg svarar:

Hej,

Att blir av med mjälleksem i hårbotten kan vara en lång process, men om du bestämmer dig för att göra allt du kan för att hjälpa hårbotten så brukar det ge med sig tillslut. Jag råder dig också till att du göra det tillsammans med en terapeut som kan ge dig feedback under processen. Gå till en frisör som jobbar med ekologisk hårvård eller en hudterapeut med ekologisk inriktning. Vi är vana att få denna sorters problem och har kurer som brukar hjälpa. Jag ska ge dig mina bästa tips;

1. Tvätta håret med fungoral enligt din läkares ordinationer. Det brukar oftast lugna ner mjälleksemet och den obalansen som skapats i hårbotten. Om du har tur så hålls den tillbaka därefter, men det finns också risk att när du slutar med den så kommer det tillbaka.

2. När du slutat med fungoral övergår du till en fast schampotvål, det vill säga en fast tvål som är avsedd för att tvätta håret med och gärna en som är anpassad för känslig hud eller mjäll.

3. Efter du tvättat håret gör du en så kallad surskölj med äppelcidervinäger. Det är ett sorts vatten med surt PH som ger balsameffekt, men framförallt hjälper till att hålla borta mjällen. Du blandar en tiondel äppelcidervinäger med nio tiondelar vatten. Det sköljer du sedan över hela hårbotten och håret och låter verka en stund, sen sköljer du ur med kallt vatten. Du kan även låta det sitta kvar, testa dig fram.

4. För att bli av med lukten i hårbotten är det viktigt att du tvättar håret varje dag och därefter torkar det helt torrt med hårfön. Du får inte gå med blött/fuktigt hår eller hårbotten. Jag vet inte hur långt hår du har, men ju längre hår desto svårare är det att bli av med seborrén. Om du kan tänka dig ha kortare hår skulle det hjälpa din hårbotten. Använd inte heller mössor och kepsar som kan hindra hårbotten från att andas fritt.

5. Seborré orsakas av svamp och ofta när man får dessa utbrott i hårbotten är det kopplat till att man har en överväxt av svamp i tarmarna. Att dra ner på till exempel socker och snabbmat, som ökar svampen, brukar göra underverk med en hårbotten i obalans.

6. För att stötta håret så mycket som möjligt skulle jag rekommendera dig att få hjälp med magen som är grunden till all upptag av näring. Att äta näringsrik mat i form av mycket grönsaker. Du kan också komplettera med att äta lite extra tillskott av zink och b-vitaminer.

Lycka till!

Sara

Ställ din egen fråga till Sara Nomberg

Hur vänjer jag huden vid ekologisk deodorant?

Fråga till Hudvårdsexpert

Jag skulle vilja gå över till ekologisk deodorant, men har inte tagit steget än…Osäker på vad jag ska välja för märken och hur min hud kommer reagera. Och om de verkligen funkar mot både svett och lukt. Hört att en del sådana produkter kliar också…? Vad rekommenderar du? Och hur gör jag för att vänja […]

Läs mer →

Hur lindrar jag att huden sticks efter dusch?

Fråga till Hudvårdsexpert

Hej Sara! Huden på kroppen sticker så efter att jag duschat. Har du tips på att lindra detta? Något jag kan göra innan jag går in i duschen. Eller i duschen? Eller är det bara att smörja efteråt som gäller? Tycker inte det hjälper med vanlig lotion.    

Läs mer →

Varför får jag kvisslor/små finnar av läppglans?

Fråga till Hudvårdsexpert

Hej, Jag älskar läppglans men upplever att jag nästan alltid får som små kvisslor eller små finnar på läppen så fort jag använt det…Vad beror det på? Täpper glanset/glosset igen porerna..? Eller är det ett tecken på att läppglanset blivit för gammalt och härsket…? (Det blir inte likadant av läppstift eller cerat) Kan man göra […]

Läs mer →

Hur får jag bukt med mina hälsprickor?

Fråga till Hudvårdsexpert

Hej Sara, Jag har jätteproblem med torra fötter och hälsprickor, särskilt på vintern. Vad hjälper egentligen mot det? Har du tips på bra produkter eller behandlingar att göra hemma?

Läs mer →

Vilka ”gröna” ingredienser är snällast för känslig hy?

Fråga till Hudvårdsexpert

Hej! Jag är 40 + och har en hud som blivit mer och mer känslig för hudvårdsprodukter med ”naturliga” och ekologiska ingredienser de senaste åren. (Till exempel har jag reagerat starkt när krämer innehållit eterisk olja från rosor och andra blommor). Och det är så synd för jag vill helst använda så naturliga produkter som […]

Läs mer →

Bör man hålla sig till samma skönhetsmärken?

Fråga till Hudvårdsexpert

Jag använder lite olika skönhetsmärken. Kan man göra det eller bör man hålla sig till samma varumärke?  

Läs mer →

Kan jag ta msm och kollagen samtidigt?

Fråga till Hudvårdsexpert

Kan man ta msm och kollagen samtidigt? Om inte, vilken av dem är bättre att ta?  

Läs mer →

Vad kan jag göra för att bli kvitt min mjälleksem?

Fråga till Hudvårdsexpert

Hej! Jag har ett tag nu lidit av seborré (mjälleksem). Allting började med vanligt mjäll men efter tag förvärrades det! Det blev liksom som en hård, tjock och oljig beläggning i olika ”skorpor” i hårbotten. Vi besökte då en läkare, och jag fick kortisonlösningen ”Betnovat”. Jag behandlade hårbotten med den i en månad. Och besvären […]

Läs mer →

Hur slipper jag mina påsar runt ögonen på naturlig väg?

Fråga till Hudvårdsexpert

Hej, Jag har fått påsar under ögonen och undrar vad det kan bero på. Och vad jag kan göra på naturlig väg för att slippa dom?  

Läs mer →

Varför har jag fått pigmentbortfall runt ögonen?

Fråga till Hudvårdsexpert

Jag har två frågor som jag skulle vilja ha hjälp med och tackar på förhand! Jag har fått något sårliknande på min underläpp som aldrig läker. Det bildas skorpor som jag ibland “måste” riva loss, men det återbildas snabbt igen. Kanske är det någon herpes? Runt mina ögon har pigmentet helt försvunnit och jag ser […]

Läs mer →

Hur står sig Esse hudvård gentemot de svenska hudvårdsmärkena?

Fråga till Hudvårdsexpert

Hej, Undrar hur Esse hudvård står sig gentemot de svenska hudvårdsmärkena som finns i handeln? Jag har provat hudkräm och även hudvårdsbehandlingar i märket Esse, mycket härliga produkter men dyra. Jag är pensionerad sjuksköterska med låg pension så har inte riktigt råd med dessa produkter.  

Läs mer →

Finns det några biverkningar med att äta kollagen och MSM?

Fråga till Hudvårdsexpert

Hej! Undrar om det finns några biverkningar med att äta kollagen, hyaluronsyra, kisel och MSM? De ska ju alla vara bra för huden?

Läs mer →

Vilka tillskott kan hjälpa mot livlöst hår?

Fråga till Hudvårdsexpert

Hej! Jag är 56 år och har kommit i klimakteriet och känner inte längre igen mitt hår. Har varit gråhårig sedan 35 års ålder och har födoämnesintoleranser, IBS, reflux samt att jag reagerar på histamin. Detta gör att jag har svårt att få i mig den näring jag behöver när jag inte kan äta vad […]

Läs mer →

Hur slipper jag flammig och rosa hy?

Fråga till Hudvårdsexpert

Min hud blir väldigt enkelt rosa och flammig. Skulle vilja ha mer balanserad och clean hud med jämn fin färg. Hur ska jag göra? Tack på förhand.

Läs mer →

Vågar jag sluta med p-pillren utan att få en akneattack?

Fråga till Hudvårdsexpert

Hej, Jag är 33 år och har några frågor om huden då jag oroar mig för detta mycket. Jag har sedan tonåren haft problemhud, ibland är det värre, i bland bättre. Testat krämer, tabletter och liknande. Började med Jasmine p-piller när jag var 26 och då blev huden först värre sen var det som vanligt. […]

Läs mer →

Hur kan jag lindra min perioral dermatit?

Fråga till Hudvårdsexpert

Hej! Jag har sedan i augusti besvärats av perioral dermatit, har alltså utslag runt läpparna som nu sprider sig uppåt näsan. Jag har besökt en hudläkare och fick först en salva som jag tagit i cirka fyra veckor. Den svider som bara den när jag applicerar den! Men det blir inte bättre, utslagen kommer och […]

Läs mer →

Kan man ta MSM-pulver och kollagenpulver samtidigt?

Fråga till Hudvårdsexpert

Hej. Kan man ta MSM-pulver och kollagenpulver samtidigt? I så fall hur mycket? När börjar man märka skillnad i håret?

Läs mer →