Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Jag vet inte vilken fråga eller artikel du hänvisar till, men generellt så bör man undvika isoflavoner som finns i soja. En viktig aspekt är om du har jodbrist, men innan du kompletterar med jod, så bör du alltid testa om du verkligen har brist eller inte. Viktigt är att du kontaktar en duktig näringsterapeut som kan hjälpa dig med en personligt anpassad plan. Det är så olika från person till person, både vad man behöver och vilka doser som kan hjälpa.
Jag vill ändå svara dig generellt, och det finns mycket man göra mycket för att stärka sina binjurar. Det viktigaste är vila och återhämtning, god sömn i rätt sömncykel (tex sömn mellan 22-06) och en lugn och stressfri tillvaro. Du bör även tänka på att belasta kroppen så lite som möjligt genom att äta och leva ekologiskt och ta bort socker i den mån som är möjlig. Minska ner eller uteslut kaffe, alkohol och annan stimuli som till exempel rökning.
För att stärka binjurarna så är det viktigt med en ekologisk kost, med mycket bär och grönsaker. Hellre grönsaker och bär än frukt samt gärna bär med gott om flavonoider såsom till exempel blåbär. Lämpliga kosttillskott är binjurestöd (binjureextakt), C-vitamin (gärna slow-release), omega-3, B-vitaminkomplex, D-vitamin, magnesium, selen och zink. Ett alternativ till binjurestöd kan vara de adaptogena örterna ashwaganda och astragalus, men min erfarenhet är att binjureextrakt är mer effektivt. Lakritsrot är en annan ört som kan vara bra men den bör man inte inta om vid högt blodtryck.
Min rekommendation är, återigen, att du tar kontakt med en näringsterapeut som kan hjälpa dig utifrån din diagnos och baserat på de de prover du tagit.
Varma hälsningar
Zarah Öberg