”Laga rejält med grönsaksförrätter i förväg och förvara i kylen tills du är redo att äta dem”, tipsar Jessie Inchauspé som skapat detta recept, hämtat från hennes senaste bok ”Glucose Goddess-metoden” (Yourlife Books).
Jessie förespråkar att man inleder varje måltid, särskilt stärkelserika sådana, med en grönsaksförrätt. På så sätt minskar man nämligen de blodsockertoppar som annars kan uppstå, och som har flera negativa effekter på hälsan.
4 portioner
1 rödlök, grovhackad
1 aubergine, skuren i ca 2 cm stora bitar
3 vitlöksklyftor, hackade
3 paprikor, gärna i olika färger, urkärnade och skurna i grova bitar
1 burk krossade tomater (400 g)
2 msk balsamvinäger
+ 2 msk olivolja
+ salt och peppar
Gör så här:
Fräs hackad lök och bitar av aubergine i olivolja i en panna i cirka 2 minuter tills löken börjat mjukna och auberginen fått lite färg. Tillsätt vitlök och fräs i ytterligare 30 sekunder.
Tillsätt paprikabitar, krossade tomater och balsamvinäger. Låt koka upp under omrörning.
Lägg på ett lock och låt koka på medelvärme till hög värme i cirka 15 minuter tills grönsakerna är mjuka, rör om ett par gånger under tiden den kokar.
Smaka av rataouillen väl med salt och peppar. Låt kallna helt och lägg över i en burk med tättslutande lock. Håller i kyl i cirka 5 dagar.
(Foto: Smith and Gilmore)