Annons
Annons

Vinägerknepet som stärker hälsan

Att dricka lite vinäger före en måltid är ett enkelt hälsoknep som exempelvis minskar inflammation och saktar ner åldrandet. Detta eftersom vinägern sänker våra blodsockertoppar. Men hur funkar det och hur gör man? Vi reder ut!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
16 mars, 2024
Äppelcidervinäger i glas o flaska

I boken ”Glucose Goddess-metoden” (Yourlife Books) går författaren och biokemisten Jessie Inchauspé igenom flera olika smarta knep som får våra blodsockersvängningar att plana ut och minskar de glukostoppar som har många negativa effekter på vår hälsa. Vi har tidigare skrivit om hur du kan förbättra hälsan genom att stabilisera blodsockret, samt om hur blodsockertoppar påverkar vår hudhälsa.

Drick vinäger före stärkelserika måltider

Ett av de viktigaste glukosknepen är att dricka lite vinäger före en måltid. I synnerhet om den är stärkelserik och sockerrik och därmed får blodsockret att skjuta i höjden, exempelvis en gräddig pastarätt. Att sörpla i sig en matsked vinäger före en måltid kan minska glukostoppen som den genererar med 30 procent och insulintoppen med 20 procent. På så sätt minskar inflammation, åldrandet saktar ner, energin ökar och våra hormoner balanseras, förklarar Jessie Inchauspé. Enligt en studie så minskade exempelvis deltagarnas invärtes fett, midje- och höftmått och triglyceridnivåer när de intog vinäger före måltid i tre månader.

Ättiksyra nyckeln

Forskare har nämligen funnit att vinäger, oavsett vilken sort det är, innehåller den viktiga komponenten ättiksyra som gör fantastiska saker i kroppen, förklarar Jessie:

  • Den gör så att våra matsmältningsenzymer jobbar långsammare när de bryter ner socker och stärkelse till glukos. Glukosmolekylerna frigörs då långsammare och glukostopparna blir lägre.
  • När ättiksyran kommer ut i blodet tränger den in i våra muskler. Där får den dem att suga upp glukosmolekylerna och lagra dem för att använda vid senare träning/rörelse.

Dessutom minskar ättiksyran inte bara mängden insulin som utsöndras, den får också vårt DNA att omprogrammera sig lite så att mitokondrierna bränner mer fett.

Källa: Glucose Goddess-metoden

Fakta

Vinägerknepet – så gör du!

  • Måtta upp 1 matsked valfri vinäger, exempelvis äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger.
  • Att blanda den i någon form av dryck är ett enkelt sätt att få i sig det. Eller i mat, som i pickles eller i en sallad.
  • Om du gör en dryck och vill söta den kan du ha i några droppar stevia.
  •  Du kan kombinera vinägern med andra ingredienser, men undvik vitt socker, honung, agave, lönnsirap och fruktjuice, eftersom de kan hämma effekten.
  • Tänk på: ta det försiktigt med vinäger om du har magproblem!

Källa: Glucose Goddess-metoden

Annons
Annons