De tre miljoner skattefinansierade måltider som serveras dagligen inom vård, omsorg och skola spelar flera viktiga roller när det gäller att förbättra folkhälsan – inte minst när det gäller att minska olika typer av livsstilsrelaterad cancer och hjälpa till vid rehabilitering. Det menar föreningen Frisk mat, som bland annat lutar sig mot en ny rapport från högt ansedda World Cancer Research Fund (WCRF).
2017 diagnostiserades 65 000 nya cancerfall i Sverige. Runt 40 procent av dessa skulle kunna förebyggas med hjälp av förändringar i livsstilen, enligt en rapport från 2018 av högt ansedda World Cancer Research Fund (WCRF). Rapporten visar bland annat att hälsosamma matvanor och livsstilsval är effektiva verktyg för att minska risken för cancer – och även att detta hjälper vid olika typer av rehabilitering.
Högre matkvalitet viktig
Det finns mycket att göra när det gäller att förbättra den svenska folkhälsan, inte minst när det gäller cancersjukdomar. Det menar den ideella föreningen Frisk mat, ett initiativ från Food Pharmacy, som arbetar för att höja kvaliteten på maten inom vård, skola och omsorg, för att därigenom förbättra just folkhälsan.
Så här säger föreningens styrelseordförande Anna Lindelöw Mannheimer i ett uttalande, i samband med Världscancerdagen den fjärde februari 2019:
– Den offentliga måltiden behöver i ännu större utsträckning ses som ett verktyg och en utbildningsinsats som främjar folkhälsan. Som skattebetalare ska vi kunna känna oss trygga med att pengarna går till måltider som föregår med gott exempel och gynnar individens hälsa. Annars riskerar vi att på sikt orsaka både stort personligt lidande och öka den ekonomiska belastningen på samhället i form av skenande sjukvårdskostnader.
WCRF: ”Regeringar har det främsta ansvaret”
Varje år spenderas årligen åtta miljarder i skattemedel på råvaror till de omkring tre miljoner måltider som dagligen serveras i offentlig regi. WCRF understryker i sin rapport att “regeringar har det främsta ansvaret för att värna sina medborgares hälsa, och att skapa miljöer som främjar hälsa”.
Samtidigt saknar Sverige en statlig kontrollfunktion för att säkerställa näringen i och kvalitén på den mat som serveras i vård, skola och omsorg, rapporterar Frisk mat i ett pressmeddelande.
Konkreta kostråd från WCRF
I rapporten från WCRF finns även konkreta råd kring särskilda livsmedelsgrupper. Till exempel bör processad mat och snabbmat som är rik på̊ fett, stärkelse och socker undvikas, liksom sötade drycker. Man bör äta måttligt av rött kött och undvika det processade, då det ökar risken för tjock-/ändtarmscancer. Istället rekommenderas att öka mängden fullkorn, grönsaker, frukt och baljväxter, då detta kan skydda mot vissa typer av cancer, övervikt och fetma.
”Inte ovanligt med helfabrikatspiroger på barncanceravdelningarna”
Det är hög tid för förändring menar föreningen och efterfrågar nu ett förändrat kosttänk inom offentlig sektor.
– Trots all kunskap och goda råd, som funnits i många år nu, är det tyvärr fortfarande inte ovanligt med saftsoppor och sötade måltidsdrycker inom vård, skola och omsorg. Det är heller inte ovanligt med berättelser om helfabrikatpiroger på barncanceravdelningarna, lite isbergssallad som enda grönsak i hemtjänstens matlådor och sötat bröd som vana till frukost på förskolorna, säger Anna Lindelöw Mannheimer.
Övervikt och fetma vanlig orsak till cancer
Efter rökning är övervikt och fetma den vanligaste orsaken till att drabbas av cancer och andra icke-smittsamma sjukdomar, vilket varannan vuxen i Sverige lider av idag. Och cirka 20 procent av barn i åldrarna sju till nio år uppskattas göra detsamma – med en klar överrepresentation i socioekonomiskt utsatta områden, rapporterar föreningen fortsatt.
Forskare vid Karolinska institutet har kommit fram till att om fetma och övervikt helt försvann i Sverige skulle närmare 2 000 cancerfall om året kunna undvikas.
Av Isabelle G Hedander
Källor: Föreningen Frisk mat, WCRF rapport: “Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective” (2018).
Siffrorna för antalet cancerfall är hämtad från Socialstyrelsens statistikdatabas och gäller antalet nya cancerdiagnoser under 2017.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fyra förslag
…på hur den skattefinansierade maten kan förbättras för att minska antalet cancerfall:
1. Höj kompetensen
Att öka insatserna för att höja kompetensen inom hälso- och sjukvården så att bättre rådgivning kring hälsosamma levnadsvanor kan ges. Under 2015 fick enbart cirka tre procent av patienterna i primärvården stöd för bättre matvanor. En siffra som måste öka om vi ska komma åt problemet kring övervikt och fetma.
2. Instifta kontrollfunktion
Att instifta en kontrollfunktion likt den som finns kopplad till livsmedelshygien, men kopplad till matens näringsriktighet. Då säkerställs att den skattefinansierade maten håller hög och jämställd kvalitet i hela landet samt lever upp till de Nordiska Näringsrekommendationerna, oavsett vart man bor.
3. Inför ett lagkrav
Att det liknande skollagen inrättas lagkrav på matens näringsriktighet inom vård och omsorg. All mat som lagas i offentlig regi borde anses lika viktig i lagens mening.
4. Främja kunskapsutbyte
Att kunskapsutbyte mellan olika offentliga instanser främjas, till exempel genom digitala verktyg. Idag finns det många föredömliga kök runt om i landet vars kunskap bör värnas och spridas vidare till de som behöver den.
Källa: Friskmat.se