Annons

Fem giftfällor i ditt barns vardag

Ditt hem är fullt av gifter och farliga ämnen som både du och dina barn får i sig. Men det går att skydda sitt barn mot en stor del av gifterna. Det kräver bara lite engagemang.

Redaktionen

26 oktober, 2012
Fem giftfällor i ditt barns vardag
Dela inlägget

Ditt hem är fullt av gifter och farliga ämnen som både du och dina barn får i sig. Men det går att skydda sitt barn mot en stor del av gifterna.
Det kräver bara lite engagemang.
– Så fort man har skaffat sig lite kunskap är det enkelt att göra bra val, säger miljöjournalisten Katarina Johansson till Aftonbladet.

Nu kommer två böcker som guidar sina läsare till en mer giftfri vardag. En av dem är ”Den onda badankan. Ditt barn och de osynliga gifterna” av Katarina Johansson, vilken guidar till bättre, giftfria köp.
Det var när hon själv fick barn som hon började kartlägga de farliga ämnen som finns överallt i vår vardag: till exempel i den gula badankan, t-shirts med roliga tryck och de plastbestick som våra barn lär sig att äta med. Bara för att ta några exempel. Hon har tidigare skrivit ytterligare bok i ämnet, boken ”Badskumt”.

I Aftonbladet listas fem vanliga giftfällor i våra barns vardag:

  • Nappflaskor i plast. Välj glas eller rostfritt stål.
  • Regnkläder av pvc. Tätvävda bomullsplagg eller regnkläder i materialet polyuretan är bättre.
  • Tandkräm med SLS (Sodium Lauryl Sufate), finns till exempel i Bamse tandkräm.
  • Parfymerade våtservetter, särskilt på händerna och runt munnen.
  • Plastleksaker. Risken för farliga mjukgörare ökar om du köper leksakerna utanför EU.
    Tips! Allt fler sajter och butiker satsar på giftfria leksaker, några profilerar sig helt på det temat. Några av dem är Rekostart.se, Rekolek.se och Ekokul.


”Kommer hela tiden nya ämnen”

Många tror att det går att lita på tillverkarna men tyvärr räcker det inte. Det här är ett område där lagstiftningen släpar efter och det finns flera omdiskuterade och förbjudna ämnen i fritt omlopp på marknaden. Ämnen som bland annat kopplas till sådant som för tidig pubertet, diabetes, allergi, astma, beteendestörningar och även cancer.
Men loppet är inte kört. I sin bok tipsar Katarina Johansson mycket man kan göra.
– Med enkla medel kan man göra mycket, säger hon.
Den andra boken heter ”Handla rätt – för en giftfri barndom”.
– Det kommer hela tiden upp nya ämnen som inte ger akuta problem utan kan påverka på lång sikt, säger Christine Ribbing, doktor i medicin och en av forskarna bakom boken till Aftonbladet.

Makten att förändra ligger hos på konsumenten
Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstad universitet, välkomnar de nya böckerna. Han menar att det blivit mer diffust var de farliga kemikalierna finns, att det förr var mer tydligt.
– Samtidigt börjar vi mer och mer förstå hur känsliga barnets tidiga utvecklingsskeden är, säger han till Aftonbladet.
– Kemikalieindustrin påverkas inte så mycket av lagstiftning, däremot av kräsna konsumenter.

Annons

Av Isabelle Hedander

Annons