Forskning visar att fetmakirurgi har goda effekter på vikt, blodsocker och blodtryck. Men nu har studier visat att den psykiska hälsan inte blir bättre efter en operation. Dessutom har man sett att risken att få alkoholproblem ökar efter en operation hos yngre personer.
Man har sedan tidigare känt till att risken för alkoholproblem lättare kan uppstår hos vuxna efter en fetmaoperation. Anledning tros vara att upptag och omsättning av alkohol förändras, vilket medför en ökad känslighet för att utveckla ett beroende.
Forskarna vid bland annat Karolinska Institutet och Lunds universitet tittade på alla ungdomar i Sverige som gjorde en viktoperation mellan 2007 och 2017.
Redan inom fem år efter att de genomgått en fetmaoperation medicinerades ungdomarna oftare med antidepressiva läkemedel.
Forskarna såg att denna grupp av unga människor mådde psykiskt sämre än andra i samma ålder som var normalviktiga och som inte hade haft problem med övervikt.
Det här är den störta långtidsstudie som gjort på effekterna av fetmakirurgi.
Psykisk ohälsa blir inte bättre av sig själv
Martin Neovius, som är professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska Institutet kommenterar resultaten med att den psykiska hälsan blir vare sig sämre eller bättre efter en fetmaoperation.
Dock kunde man se en liten minskning av behovet av psykisk vård det första året efter operationen, men den första positiva psykologiska effekten av viktnedgången försvinner sedan.
Därför anser forskarna att man ska se på en fetmaoperation som en förbättring av den fysiska hälsan och att behovet av vård gällande den psykiska ohälsan kvarstår.
Sammanfattningsvis så belyser studien både brister som styrkor med en fetmaoperation och att patienter behöver mycket stöd på lång sikt.
Källa: Lunds universitet