Annons

Fett och träning

Fett är något som många tidigare varit livrädda för. Idag är det tvärt om, med LCHF och andra kostupplägg är det många som fullkomligt frossar i fett. Fett är bra, men det ska vara rätt sorts fett och i lagom mängd. Kureras PT och kostrådgivare Carolin Helt berättar mer vikten av fett för dig som tränar.

Redaktionen

13 november, 2012
Fett och träning
Dela inlägget

Det finns bra fett och det finns dåligt fett. Att äta rätt sorts fett är viktigt för oss alla, inte minst om man tränar. Det ger bra energi, kan minska inflammation i kroppen samt hjälpa oss att bränna fett. Kureras PT och kostrådgivare Carolin Helt berättar mer vikten av fett för dig som tränar.

Fett är en av våra viktigaste energikällor och är speciellt viktigt för dig som tränar då du behöver fylla på med essentiella fetter för att hålla en sund energibalans. Det finns mättat fett, enkelomättat fett och fleromättat fett. Det forskas mycket på detta område och från att tidigare bannlysa allt mättat fett har nu forskarna ändrat uppfattning. Även mättat fett i rätt mängd är bra och alltför mycket fleromättat fett är inte bra.

Fettet som inte lagras i fettcellerna
Mättat fett är ett samlingsnamn för flera olika fettyper precis som för de övriga sorterna. Fördelen med mättat fett är att de mättar bra och ger god energi. Det kompletterat med en bra balans av enkelomättade och fleromättade fettsyror gör även de mättade bra för oss. SCT och MCT är benämningen på två mättade fetter som är vattenlösliga och som därmed har speciella egenskaper. Kroppen använder främst SCT och MCT som energikälla. De lagras därför inte i fettcellerna. Dessa fetter finns i främst i kokos- och palmkärneolja.

Fetter att undvika
De härdade fetterna ska vi däremot göra allt för att undvika. Detta är fleromättade fetter som genom värme och kemisk behandling blir mättade eller delvis mättade vilket är ett rent gift för vår kropp. Transfetter (som de kallas) är okända för kroppen och binds främst i fett vävnaderna. Transfetter återfinns i mycket av all färdigmat, halvfabrikat, konditorivaror, godis och kex. Ytterligare en anledning att undvika denna typ av produkter.

Flera goda fetter
Bland de enkelomättade fetterna finns omega-9, som vi finner i frön och nötter(bra för huden) och omega-7 som bland annat finns i havtorn (bra för slemhinnor). Bland de fleromättade finner vi omega-3 och omega-6. Det är oerhört viktigt att vi har en god balans mellan omega-3 och omega-6. En fjärdedel är den rekommenderade balansen, den västerländska kosten innehåller idag ca 20 gånger mer omega-6 jämfört med omega-3. Omega-3 bildar ”goda” eikosanoider och är antiinflammatoriska, omega-6 bildar ”onda” och är inflammatoriska. Eikosanoider är hormonliknande ämnen som styr bland annat dygnsrytm, blodtryck, immunförsvar och inflammationer. Ett för högt intag av omega-6 ökar alltså risken för inflammatoriska sjukdomar.

Annons

Rätt fett hjälper istället för stjälper
Rätt fett hjälper dig dessutom att bränna fett. Den viktiga omega-3 fettsyran har en speciellt god effekt på fettförbränningen. Fet fisk är den främsta källan av omega-3. Omega-6 finns i alla vegetabiliska oljor majs, solros, margariner, även i kött. Att äta fett är också viktigt för att kunna tillgodo se vårt behov av de fettlösliga vitaminerna A, D och E.

Av Carolin Helt

Annons