Att kombinera läkemedel med fettsyror ger bäst effekt mot ADHD. Det visar en ny studie som jämfört tre behandlings- alternativ. Fettsyrorna minskar medicinens biverkningar och gör att man kan sänka dosen utan att tappa effekt. Överläkare Mats Johnson berättar om fettsyrornas viktiga roll i hjärnan.
Hjärnan består till stor del av fettsyror. Fettsyrorna behövs som byggnadsmaterial men också för att signalsubstanser ska kunna transporteras mellan hjärncellerna. Brist på fettsyror gör att signalerna mellan hjärnans celler blir sämre, tror forskarna.
– Fettsyrabrist kan troligen göra att hjärnfunktioner som koncentration och tankeförmåga försämras, säger Mats Johnson, överläkare vid enheten för barnneuropsykiatri på Drottning Silvias barnsjukhus.
Tre behandlingsmetoder
En ny studie som publicerats i Journal of Attention Disorders har jämfört tre behandlingsalternativ för barn med ADHD. En grupp behandlades med ADHD-läkemedlet Metylfenidat, en annan grupp fick tillskott av omega-3 och -6 och en tredje grupp behandlades med både Metylfenidat och fettsyror.
Nyckelroll för dopamin
I alla tre behandlingsgrupperna minskade ADHD-symptomen. Behandlingarna med Metylfenidat minskade hyperaktivitet och impulsivitet bättre än behandlingen med bara fettsyror. Däremot var effekten av behandlingarna likvärdig när det gällde barnens koncentrationsförmåga.
– Signalsubstansen dopamin spelar en avgörande roll för både koncentration och impulsivitet, berättar Mats Johnson. Metylfenidat fungerar genom att öka mängden dopamin i hjärnan. Fettsyrorna tror man istället gör att cellerna frisätter det dopamin som redan finns bättre.
Färre biverkningar
Behandlingen med Metylfenidat gav en snabb minskning av ADHD-symptomen, men med en högre andel biverkningar än de andra grupperna. I kombinationsgruppen kunde försökspersonerna behandlas med en lägre läkemedelsdos men fortfarande få lika bra symptomlindring. Läkemedelsbiverkningarna var signifikant lägre i denna grupp.
– Resultaten är teoretiskt tilltalande, säger Mats Johnson. Fettsyror och Metylfenidat har troligtvis kompletterande verkningsmekanismer och borde därför fungera bra ihop. Men det här är en liten studie. Fler och större studier behövs innan man ändrar riktlinjerna för behandling.
Liknande resultat i annan studie
Mats Johnson har själv forskat om fettsyrors effekt på barn och unga med ADHD. I den studien drog forskarna slutsatsen att tillskott med omega-3 och -6 hade positiv effekt hos vissa med ADHD, men inte hos alla.
– Resultatet antydde att fettsyror hade effekt mot koncentrationssvårigheter och läs- och skrivsvårigheter, säger Mats Johnson. Däremot såg vi ingen effekt hos dem som hade problem med hyperaktivitet.
Era resultat liknade alltså de i studien där metylfenidat och fettsyrabehanding jämfördes?
– Ja, precis. Det är bra när flera studier ger samstämmiga resultat. Det stärker resultatens trovärdighet.
Skillnad på tillskott och tillskott
Mats Johnson understryker att alla fettsyratillskott inte har vetenskapligt bevisad effekt. Tillskott som Eye Q och MorEPA har studerats i vetenskapliga experiment. Mats menar också att det är riskfritt att på eget initiativ ta fettsyratillskott mot ADHD om man är frisk för övrigt.
Av: Redaktionen
Fakta: ADHD
Symptomen för ADHD ser olika ut hos olika personer. Vanligt är att man är impulsiv och har svårt att koncentrera sig. Man störs lätt av saker som händer omkring en. En del med ADHD är hyperaktiva, medan andra har svårt att komma igång med saker. Vissa har svårt med sociala relationer.
Orsakerna till ADHD är inte helt kända, men man tror att ärftlighet har stor betydelse. Livsstilsfaktorer som hur man äter verkar dock kunna minska eller öka mängden symptom.