Annons
Annons

Forskning: Svamp kan minska risken för hjärtinfarkt och stroke

Genom att äta svamp regelbundet kan du stärka ditt skydd mot hjärt-kärlsjukdom, som hjärinfarkt och stroke. En viss svampsort var extra bra på att minska blodfetter. Det visar ny forskning från USA.

 

Carolina Eriksson

Webbredaktör
28 november, 2025
Stekt svamp med örter i en stekpanna

En stor forskningsöversikt från Institutionen för näringsvetenskap vid Purdue University i USA, har analyserat hur svamp i form av sju vanliga sorter – bland annat portabello, maitake, shiitake, lion’s mane och ostronskivling –  kan påverka risken för bland annat hjärt-kärlsjukdom och stroke.

Översikten som omfattade 22 originalstudier och publicerades i Critical Reviews in Food Science and Nutrition, visar att svamp minskar nivåerna av triglycerider i kroppen när man äter dem regelbundet. Triglycerider är en slags blodfetter som i höga nivåer kan öka risken för just hjärtinfarkt och stroke.

Hjärt-kärlsjukdom är fortfarande den vanligaste dödsorsaken – enligt Socialstyrelsen var “cirkulationsorganens sjukdomar” den vanligaste dödsorsaken i Sverige 2024.

Ostronskivling minskade blodfetter mest

I 80 procent av studierna minskade triglyceriderna hos deltagarna i den grupp som fick äta svamp med i genomsnitt 19 procent jämfört med kontrollgruppen eller baslinjen/utgångsläget. Minskningarna sågs när deltagarna konsumerade både torkade och färska svampar i mängder från 35 g/dag till 300 g/dag. De deltagare vars triglycerider minskade mest åt (enligt två olika studier) 100 g/dag respektive 30 g/dag av svampsorten ostronskivling. Den enda studie i översikten som inte påvisade några förändringar alls i tryglicerider var en där deltagarna hade normala triglyceridnivåer redan vid studiens början.

Sammanfattningsvis hade personer som äter svamp – antingen som del av en diet/kostplan eller som självvald kost –  lägre risk för kardiometabola sjukdomar (som högt blodtryck, höga nivåer av blodfetter samt insulinkänslighet), enligt forskarna. De upptäckte också att den som självvalt åt svamp hade ett lägre diastoliskt blodtryck, även kallat undertryck.

Annons
Annons

Flera andra hälsofördelar med svamp

Svamp innehåller många näringsämnen och ger flera andra fördelar för hälsan. Bland annat är de en bra källa till B-vitaminer, som bidrar till hjärt- och hjärnhälsa, samt till vitamin D som bland annat stärker ben och tänder och stöttar immunförsvaret. Eftersom svamp även är fiberrikt så hjälper de också tarmhälsan på traven genom att ”mata” de goda bakterierna. Genom den så kallade tarm-hjärna-axeln så påverkar svamp därmed även hjärnan och dess hälsa positivt, genom bland annat förbättrad koncentration, jämnare humör och mentalt välmående. Svamp är även rikt på selen, som agerar som en antioxidant som bidrar till att förhindra cellskador.

Enligt amerikanska sjukhuset Mayo Clinic så kan så lite som två medelstora svampar om dagen även bidra till att minska risken för cancer med 45 procent.

Annons