Annons

Forskning: Yoga lindrade IBS-symtom avsevärt

En ny svensk studie visar att mag-tarmbesvären minskade betydligt hos personer med IBS när de utövade en viss sorts yoga under ett par månaders tid. Effekterna höll i sig långt efteråt.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
27 maj, 2024
En kvinna utför yoga i en tränigssal med andra personer i bakgrunden

IBS är mag-tarmsjukdomen där man inte hittar någon bakomliggande medicinsk förklaring till besvärande symtom som smärta, uppblåsthet, gasighet och problem med diarré och/eller förstoppning. Det är en sjukdom som påverkar livskvaliteten negativt för de cirka 10 procent av Sveriges befolkning som drabbas. IBS hör dessutom ofta samman med ångest och depression. Olika behandlingsformer kan lindra, bland annat kostförändringar, fysisk aktivitet, KBT och hypnos samt läkemedel. Men det går inte att helt bota IBS.

14 IBS-patienter tränade ashtanga-yoga

Nu har  en forskargrupp vid Karolinska institutet genomfört en så kallad pilotstudie på en mindre grupp personer som fick ägna sig åt yogaformen ashtanga under totalt tio veckor. Fjorton personer, varav tre män och 11 kvinnor med en medelålder på 51 år, deltog. Ashtanga är en lite mer fysiskt krävande yogaform som kännetecknas av att man utför ett visst antal positioner i en bestämd ordning och med synkroniserad andning. I just denna studie utgick man från positioner som är välgörande för mage och vårt välmående.

Kriterierna för att få delta i studien var att man skulle ha sökt hjälp inom primärvården och fått en IBS-diagnos, men inte utövat yoga tidigare. 10 personer fullföljde behandlingen. Före studiens start hade fyra av deltagarna fått konstaterad svår IBS, medan nio hade måttliga besvär och en hade mild IBS. De följde ett program med fem yogapass i veckan, varav fyra på egen hand och en under ledning av en yogalärare. 45 minuter av passet bestod av yogarörelser och 15 minuter av andnings- och avslappningsövningar. Under 10 veckors-perioden fick deltagarna föra en träningsdagbok där de skrev ner hur yogan påverkade deras mående. En kvinnlig deltagare, som haft IBS i större delen av sitt liv, vittnade exempelvis om att yogan kapade hennes smärttoppar, från 8-9 på en 10-gradig skala, till 4 eller 5.

Yogan gav stora effekter på IBS-symtom

Resultatet av studien visade avsevärda förbättringar hos deltagarna. Till SVD säger docent Perjohan Lindfors, som är specialist i gastroenterologi och hepatologi och ledde forskningsstudien, att man såg stora effekter på deltagarnas IBS-symtom, men även på deras nivå av oro för just sina magbesvär. De positiva effekterna höll i sig även vid en uppföljning ett halvår senare.

Perjohan Lindfors blev intresserad av att göra en systematisk studie av yogans effekter på IBS efter att ha hört från sina IBS-patienter att yoga hade hjälpt dem, och för att det redan är konstaterat att fysisk aktivitet över lag hjälper vid IBS: Dessutom är det ett känt faktum att ypga har en lugnande effekt på nervsystemet och hjälper oss att hantera stress.

Annons

Nu står en större, så kallad randomiserad och kontrollerad studie på schemat för Perjohan och hans kollegor för att jämföra behandlingen med yoga vid IBS med en kontrollgrupp.

Källa: Studien ”Ashtangayoga for irritable bowel syndrome in a primary care setting: A feasibility study”, och SvD.

Annons