Annons
Annons

Magdoktorn: ”Jag vill folkbilda om IBS”

Idag lider en av tio av IBS, även kallat känslig tarm. Men förvirringen är ofta stor kring vad IBS beror på, vilka risker som finns med diagnosen och vad som hjälper. Vi rådfrågade ”Magdoktorn” Rana Eizad, som med sitt Instagramkonto vill folkbilda om IBS.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
16 oktober, 2022
Magdoktorn: ”Jag vill folkbilda om IBS”

Idag lider en av tio av IBS, även kallat känslig tarm. Men förvirringen är ofta stor kring vad IBS beror på, vilka risker som finns med diagnosen och vad som hjälper. Vi rådfrågade ”Magdoktorn” Rana Eizad, som med sitt Instagramkonto vill folkbilda om IBS!

IBS, ”Irritable bowel syndrome”, innebär att det finns en funktionell störning som gör att mag-tarmkanalen inte kan röra sig och fungera som den ska och det kan orsaka såväl smärta som förstoppning och/eller diarré.

Rana Eizad är ST-läkaren inom internmedicin och gastroenterologi som blivit känd som ”Magdoktorn” på Instagram. Där lägger hon upp pedagogiska, informativa och samtidigt lättsamma inlägg om just IBS och maghälsa. Något som lett till att hon fått en stor skara (61 000 följare i dagsläget). Rana har inte själv IBS men har dragits med en del magbesvär som många andra där ute.

Rana Eizad
”Magdoktorn”, Rana Eizad.

Intresset för IBS har uppstått över tid. I början av läkarkarriären är man naturligt mer intresserad av ovanliga och livshotande diagnoser, men med åren har jag insett att det är mer givande att arbeta med diagnoser som drabbar en stor skara människor. Cirka 10 procent av befolkningen är drabbad, det är alltså många som behöver hjälp idag. Tyvärr råder det brist på läkare som riktar in sig på IBS men jag hoppas att det ska ändras i framtiden, säger Rana Eizad

LÄS OCKSÅ: Så kan smörsyra minska inflammation i mage och hjärna

Mycket missvisande information

Det kan vara förvirrande, krångligt och oroande med all information som florerar om IBS och vilka råd man egentligen ska lyssna på.

Du är själv läkare, med stor kunskap på området. Vilka är de vanligaste myterna eller missförstånden om IBS, tycker du?

– Ett vanligt missförstånd om IBS är att det inte går att göra något åt. Det stämmer absolut inte! Det finns så otroligt mycket man kan göra för att minska sina symptom. Man behöver inte leva med svåra besvär, det ska man inte nöja sig med. Däremot finns inget enskilt botande läkemedel så som det finns vid andra tillstånd. Här måste man göra ett arbete själv över tid och först då kan man få bukt med sina besvär. Det egna tidskrävande arbetet i kombination med att det finns mycket missvisande information på nätet gör att människor blir förvirrade och aldrig riktigt löser sina besvär. Det var därför jag startade mitt instagramkonto @magdoktorn, för att folkbilda ur ett forskningsbaserat perspektiv och minska förvirringen. Där går jag metodiskt igenom hur man ska tackla sin IBS.

LÄS OCKSÅ: Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Trauman en riskfaktor

Så vad beror egentligen IBS på? Kopplingen till stress och oro är något som man ofta hör och läser om. Stämmer det och finns det andra orsaker och faktorer som spelar in?

– Vi vet ännu inte exakt vad IBS beror på. Hos många handlar det om en sjuk tarmhjärnaxel, det vill säga en sjuk signalering mellan tarm och hjärna, som gör att tarmen har låg tröskel för att signalera smärta upp till hjärnan och hjärnan tvärtom har låg tröskel för att signalera stress ner till tarmen. Emotionella och fysiska trauman tidigare i livet är en riskfaktor för att utveckla en sjuk tarmhjärnaxel och få IBS. Det kan röra sig om en traumatisk barndom eller om en stressig period i livet, till exempel skilsmässa eller universitetsstudier. Hos vissa handlar det snarare om en obalans i tarmfloran, till exempel av upprepade antibiotikakurer, och hos andra triggas IBS av en tidigare tarminfektion.

Finns det några risker för hälsan kopplat till att man som IBS-drabbad fortsätter äta ”fel”, utöver själva obehaget och smärtan det medför?

– Nej, IBS är helt ofarligt. Det är inte associerat med andra farliga sjukdomar så som cancer, oavsett hur svåra besvär man har. Däremot kan den som har IBS börja undvika mat och äta väldigt ensidigt, eftersom man är rädd för att få ont i magen. I de fallen kan man börja gå ner i vikt, eftersom man äter så lite och så pass begränsat, och dessutom få vitaminbrist.

LÄS OCKSÅ: FODMAP – En effektiv kostbehandling mot IBS

IBS beror inte på dålig kost

Det är dock viktigt att poängtera att IBS inte beror på en ”dålig” kost, understryker Rana. Vi ska med andra ord inte skuldbelägga personer med IBS och få dom att tro att deras IBS tillkommit på grund av att de ätit ”fel”.

– Däremot kan man med hjälp av kosten antingen minska eller spä på sina besvär. IBS ger symptom så som förstoppning, diarré, svullnad och smärta. Hos den med förstoppningsbesvär kan till exempel mycket fibrer vara bra för att hålla igång magen, medan samma fibermängd hos den med diarréer bara sätter fart på magen ytterligare.

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons