Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna håller händer som ett hjärta framför sin mage

Så kan smörsyra minska inflammation i mage och hjärna

Med hjälp av fiberrik kost och smörsyra kan du göra tarmen och även hjärnan mer motståndskraftig mot kronisk inflammation. Och därmed skydda minnet och dina kognitiva förmågor.

Smörsyra är en fettsyra som produceras i tjocktarmen av vissa bakteriearter, när dessa bakterier bryter ner kostfibrer. Smörsyra fungerar antiinflammatoriskt, genom att bockera ett protein som orsakar inflammation. Och höga halter smörsyra kan kopplas till lägre risk för inflammatoriska tarmsjukdomar, som Crohns, men kronisk inflammation i tarmen kan även leda till cancer. Smörsyra verkar också vara cancerhämmande, genom att det aktiverar en genreceptor som tar död på cancerceller.

 

LÄS OCKSÅ: Måna om mångfalden i magen

Smörsyra minskar skadliga kemikalier

Kronisk inflammation kan även drabba hjärnans immunceller när vi blir äldre. Där kan det försämra våra kognitiva förmågor, alltså vår förmåga till inlärning – och leda till att vi får sämre minne som gamla.

Kostfiber kan dock motverka detta, eftersom fibrerna bidrar till fler nyttiga, smörsyreproducerande bakterier i tarmen. Det visar en studie från Illinois University i USA, 2018. Forskarna upptäckte att smörsyra hämmar produktionen av skadliga kemikalier hos inflammerade immunceller i hjärnan. Bland annat interleukin-1β som är förknippad med Alzheimers sjukdom.

Fiberrik mat ger mer smörsyra

Det går att öka halten smörsyra i tarmen genom att äta mer fiberrik mat som ökar mångfalden i tarmfloran, så kallad prebiotika – alltså råvaror som de goda tarmbakterierna lever på. Exempel på sådan mat är rotfrukter, baljväxter, vitlök, grönsaker, fullkorn, nötter och frön, framförallt linfrön och psylliumfrön. Även fermenterad mat, som innehåller mjölksyrabakterier (probiotika) är bra, till exempel kimchi, surkål och yoghurt. Det finns även kosttillskott med smörsyra att ta, ett exempel är Lactovitalis IB Smörsyra, från Holistic.

LÄS OCKSÅ: Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Ålder spelar in för inflammation

Forskarna i Illinois testade att ge både unga och gamla möss fiberfattig respektive fiberrik mat. De mätte sedan smörsyranivåerna i mössens blod, liksom inflammatoriska kemikalier i tarmen. Det visade sig att den fiberrika maten höjde nivåerna av smörsyra och andra kortkedjade fettsyror hos både unga och äldre möss. Men bara de gamla mössen fick en tarminflammation när de åt fiberfattigt, inte de unga. När de äldre mössen istället fick äta fiberrik mat så minskade inflammationen drastiskt. Något som visar att vi blir mer sårbara när vi blir äldre – och hur kostfiber faktiskt kan ändra en inflammatorisk miljö i tarmen.

 

LÄS OCKSÅ: Probiotika och kostomläggning – hjälp vid depression

Kosten spelar roll för hjärnan

Forskarna undersökte sedan hjärnans immunceller hos de äldre mössen och såg att en fiberrik kost även minskade inflammation i hjärnan. Och de menar att det går att tillämpa dessa resultat även på människor, åtminstone generellt. Kontentan är att maten vi äter spelar roll och för lite fibrer i kosten kan får konsekvenser för såväl inflammation som hjärnans funktioner.

Källa: Nordic Nutrition Council och studien Dietary fiber reduces brain inflammation during aging (University of Illinois , 2018)

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna klipper buske

Saffran gav Christina glädjen tillbaka

Naturlig hälsa

När det sociala umgänget begränsades under pandemin så tappade Christina Werner lite av sitt goda humör. Hon började göra chokladpraliner med saffran och blev gladare. Men det var ingen långsiktig lösning – så Christina fann ett extrakt av saffran. Det gav henne glädjen tillbaka.

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

 

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

 

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

 

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

 

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta.