Annons
Annons

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.

Inger Palm

11 februari, 2021
Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage
Dela inlägget

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.

Det är många som lever med överkänslig mage och tarm. Runt 10-15 procent har IBS och mörkertalet kan vara ytterligare några procent. Våra magar fungerar olika. Symtom och svårighetsgrad kan därför variera. Störningen i mage- och tarm kan inte påvisas av prover eller en undersökning. Däremot finns vissa symtom som är typiska för en funktionsstörning.

Gaser, uppkördhet och att magen värker och smärtar om vi ätit mat vi inte tål eller har svårt att bryta ner är vanliga symtom. Personer med IBS har ofta problem med avföringen. Ibland är den lös, ibland hård och lika ofta kan tömningen av tarmen vara oregelbunden.

Mellan fyra och tio procent av den vuxna befolkningen i Sverige är laktosintoleranta. I vårt grannland Finland är siffran betydligt högre, där kan 20 procent inte äta mejeriprodukter. Runt Medelhavet är siffran ännu högre. Där räknar man med att mellan 30 och 60 procent är laktosintoleranta.

LÄS OCKSÅ: Måna om mångfalden i magen

Undvek viss mat

Laktosintolerans beror på brist på enzymet laktas, som krävs för att bryta ner laktos – mjölksocker. Symtom på laktosintolerans är gaser och diarré, buller och smärta.

Det är vanligt att laktasbrist uppstår om man fått en skada på tarmslemhinnan, till exempel vid en tarminfektion eller om man har en obehandlad celiaki (glutenintolerans). När skadan läkt, brukar laktasenzymet återkomma.

Erika Estlander är född i Helsingfors och kom till Sverige som 21-åring. Redan som tonåring fick hon reda på att hon var laktosintolerant och lade om kosten för att slippa problem. Som vuxen upptäckte hon också att hon fick ont i magen när hon åt ljust bröd och började därför undvika mat med vetemjöl.

– Min pappa tog mig till doktorn när jag var 14 och då konstaterades det att jag var laktosintolerant. Jag har blivit bra på att välja bort det magen inte tål. Det är ungefär som om jag känner ett motstånd mot mat som magen reagerar mot, säger hon.

Nyckeln till en balanserad tarmflora och att slippa besvär med magen är att undvika mat man inte tål och att äta tillräckligt med fibrer så att man får en bra bakteriesammansättning i magen.

LÄS OCKSÅ: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1

Bättre med probiotika

Erika Estlander har alltid varit intresserad av egenvård och har varit mån om på att ta hand om sig själv. När hon för drygt ett år sedan började ta probiotika blev magen ännu bättre så länge hon inte gjorde för häftiga avsteg.

– Äter jag mat med vitt mjöl så får jag ont, men mörkt bröd går bra. Det brukade vara en skala från buller och svullnad till smärta och diarré beroende på vad jag ätit.

När Erika skulle köpa nya mjölksyrabakterier, så var den vanliga sorten slut. Expediten rekommenderade henne en annan; Vita Biotic.

– Jag tyckte produkten jag hade fungerade så bra, men ville inte ville vara utan så jag provade den nya.

Probiotika är goda bakteriestammar och definieras som levande mikroorganismer som stimulerar immunförsvaret. De lever i våra tarmar och skyddar mot skadliga inkräktare. Probiotika stimulerar också tarmrörelserna när de tillverkar serotonin och kan påverka näringsupptag och fettförbränning.

LÄS OCKSÅ: Probiotika och kostomläggning – hjälp vid depression

15 olika bakteriestammar

Mjölksyrabakterier är ett samlingsnamn för mikroorganismer som finns naturligt i vår tarmflora för att skydda oss mot oönskade bakterier. När dessa mikroorganismer bryter ner socker, bildas mjölksyra. De används för att konservera mat som surkål och i mejeriindustrin för att tillverka yoghurt och fil. Det kan vara svårt att få i sig mat som innehåller tillräckligt med mjölksyrabakterier. Då kan man komplettera med ett kosttillskott.

Probiotikan som Erika Estlander fortfarande använder innehåller 15 olika bakteriestammar och 50 miljarder mjölksyrabakterier per kapsel.

– Nu kan jag till och med äta vitt bröd och kanelbullar utan att bli svullen eller få ont i magen, det har jag aldrig kunnat förut. Jag sköter förstås kosten lika bra som förut, men det är verkligen skönt att kunna göra ett undantag utan att magen reagerar.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Erika Estlander

Ålder: 59 år.
Bor: I en lägenhet i Hagsätra, men just nu mest i stugan i Strängnäs.
Familj: Make, två döttrar och en son samt åtta barnbarn.
Gör: Började som hotellreceptionist, städare, diskare med mera. Köpte sedan hotell och drev dem med sin man. 2020 sålde de alla hotell och har tagit en paus och funderar på vad de ska göra härnäst.
Så mår jag bra: Tar en daglig morgonpromenad och har lite styrketräningsredskap som Erika använder tre gånger i veckan. Är allätare och väljer ekologiska råvaror när det finns.

Vita Biotic

… är en probiotikaprodukt med 15 olika bakteriestammar och 50 miljarder levande bakteriekulturer per kapsel. Stammarna är baserade på klinisk dokumentation och har visat sig gynnsamma för matsmältningen och tarmfloran samt skydda mot skadliga bakterier.
Det är svårt att råda om vilken produkt man ska ta. Bäst är att prova sig fram för att se vad du själv mår bra av. En produkt med flera olika bakteriestammar ger dock en större chans att några passar just din tarmflora,
När vi åldras förändras tarmmikrobiomet och nivåerna av Bifidobakterier och Lactobacillusbakterier minskar.
Studier har visat att bakteriestammarna kan:
…minska risken för magbesvär
… förbättra immunförsvaret
… minska problem i andningsvägarna
… stödja tarmfunktionen
… minska gråt och retlighet hos spädbarn.

Annons
Annons