Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Leende kvinna på café

Foto: Anna Hållams

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Erika Estlander

Ålder: 59 år.
Bor: I en lägenhet i Hagsätra, men just nu mest i stugan i Strängnäs.
Familj: Make, två döttrar och en son samt åtta barnbarn.
Gör: Började som hotellreceptionist, städare, diskare med mera. Köpte sedan hotell och drev dem med sin man. 2020 sålde de alla hotell och har tagit en paus och funderar på vad de ska göra härnäst.
Så mår jag bra: Tar en daglig morgonpromenad och har lite styrketräningsredskap som Erika använder tre gånger i veckan. Är allätare och väljer ekologiska råvaror när det finns.

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.

Det är många som lever med överkänslig mage och tarm. Runt 10-15 procent har IBS och mörkertalet kan vara ytterligare några procent. Våra magar fungerar olika. Symtom och svårighetsgrad kan därför variera. Störningen i mage- och tarm kan inte påvisas av prover eller en undersökning. Däremot finns vissa symtom som är typiska för en funktionsstörning.

Gaser, uppkördhet och att magen värker och smärtar om vi ätit mat vi inte tål eller har svårt att bryta ner är vanliga symtom. Personer med IBS har ofta problem med avföringen. Ibland är den lös, ibland hård och lika ofta kan tömningen av tarmen vara oregelbunden.

 

Mellan fyra och tio procent av den vuxna befolkningen i Sverige är laktosintoleranta. I vårt grannland Finland är siffran betydligt högre, där kan 20 procent inte äta mejeriprodukter. Runt Medelhavet är siffran ännu högre. Där räknar man med att mellan 30 och 60 procent är laktosintoleranta.

LÄS OCKSÅ: Måna om mångfalden i magen

Undvek viss mat
Laktosintolerans beror på brist på enzymet laktas, som krävs för att bryta ner laktos – mjölksocker. Symtom på laktosintolerans är gaser och diarré, buller och smärta. 

Det är vanligt att laktasbrist uppstår om man fått en skada på tarmslemhinnan, till exempel vid en tarminfektion eller om man har en obehandlad celiaki (glutenintolerans). När skadan läkt, brukar laktasenzymet återkomma.

Erika Estlander är född i Helsingfors och kom till Sverige som 21-åring. Redan som tonåring fick hon reda på att hon var laktosintolerant och lade om kosten för att slippa problem. Som vuxen upptäckte hon också att hon fick ont i magen när hon åt ljust bröd och började därför undvika mat med vetemjöl.

– Min pappa tog mig till doktorn när jag var 14 och då konstaterades det att jag var laktosintolerant. Jag har blivit bra på att välja bort det magen inte tål. Det är ungefär som om jag känner ett motstånd mot mat som magen reagerar mot, säger hon.

 

Nyckeln till en balanserad tarmflora och att slippa besvär med magen är att undvika mat man inte tål och att äta tillräckligt med fibrer så att man får en bra bakteriesammansättning i magen.

LÄS OCKSÅ: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1

Bättre med probiotika
Erika Estlander har alltid varit intresserad av egenvård och har varit mån om på att ta hand om sig själv. När hon för drygt ett år sedan började ta probiotika blev magen ännu bättre så länge hon inte gjorde för häftiga avsteg.

– Äter jag mat med vitt mjöl så får jag ont, men mörkt bröd går bra. Det brukade vara en skala från buller och svullnad till smärta och diarré beroende på vad jag ätit. 

När Erika skulle köpa nya mjölksyrabakterier, så var den vanliga sorten slut. Expediten rekommenderade henne en annan; Vita Biotic. 

 

– Jag tyckte produkten jag hade fungerade så bra, men ville inte ville vara utan så jag provade den nya.

Probiotika är goda bakteriestammar och definieras som levande mikroorganismer som stimulerar immunförsvaret. De lever i våra tarmar och skyddar mot skadliga inkräktare. Probiotika stimulerar också tarmrörelserna när de tillverkar serotonin och kan påverka näringsupptag och fettförbränning.

LÄS OCKSÅ: Probiotika och kostomläggning – hjälp vid depression

15 olika bakteriestammar
Mjölksyrabakterier är ett samlingsnamn för mikroorganismer som finns naturligt i vår tarmflora för att skydda oss mot oönskade bakterier. När dessa mikroorganismer bryter ner socker, bildas mjölksyra. De används för att konservera mat som surkål och i mejeriindustrin för att tillverka yoghurt och fil. Det kan vara svårt att få i sig mat som innehåller tillräckligt med mjölksyrabakterier. Då kan man komplettera med ett kosttillskott.

Probiotikan som Erika Estlander fortfarande använder innehåller 15 olika bakteriestammar och 50 miljarder mjölksyrabakterier per kapsel.

– Nu kan jag till och med äta vitt bröd och kanelbullar utan att bli svullen eller få ont i magen, det har jag aldrig kunnat förut. Jag sköter förstås kosten lika bra som förut, men det är verkligen skönt att kunna göra ett undantag utan att magen reagerar.

Av Inger Palm 


Erika Estlander

Ålder: 59 år.
Bor: I en lägenhet i Hagsätra, men just nu mest i stugan i Strängnäs.
Familj: Make, två döttrar och en son samt åtta barnbarn.
Gör: Började som hotellreceptionist, städare, diskare med mera. Köpte sedan hotell och drev dem med sin man. 2020 sålde de alla hotell och har tagit en paus och funderar på vad de ska göra härnäst.
Så mår jag bra: Tar en daglig morgonpromenad och har lite styrketräningsredskap som Erika använder tre gånger i veckan. Är allätare och väljer ekologiska råvaror när det finns.

Vita Biotic

… är en probiotikaprodukt med 15 olika bakteriestammar och 50 miljarder levande bakteriekulturer per kapsel. Stammarna är baserade på klinisk dokumentation och har visat sig gynnsamma för matsmältningen och tarmfloran samt skydda mot skadliga bakterier.
Det är svårt att råda om vilken produkt man ska ta. Bäst är att prova sig fram för att se vad du själv mår bra av. En produkt med flera olika bakteriestammar ger dock en större chans att några passar just din tarmflora,
När vi åldras förändras tarmmikrobiomet och nivåerna av Bifidobakterier och Lactobacillusbakterier minskar.  
Studier har visat att bakteriestammarna kan:
...minska risken för magbesvär
... förbättra immunförsvaret
... minska problem i andningsvägarna
... stödja tarmfunktionen
... minska gråt och retlighet hos spädbarn.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.