Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Mycket av vårt välbefinnande handlar om de två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer som lever i tarmen. De styr allt från humör till vikt och immunförsvar. Mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora. Att äta och dricka mer mjölksyrat kan leda till oanade hälsovinster - här är åtta anledningar till att testa. 

1. Bättre matsmältning med rikare tarmflora
Varannan svensk lider till och från av smärtsamma toalettbesök, magknip, gaser och uppblåsthet. Problem som ger stort obehag men ofta är enkla att lösa. Med en fungerade matsmältning slipper man många vanliga magproblem. Mjölksyra lägger grunden till en rik tarmflora – och när tarmfloran blir tätare och rikare på näring fungerar matsmältningen som den ska. För den som inte gillar mjölksyrade livsmedel som till exempel surkål finns en dryck med mjölksyrad, ekologisk ostvassle, gjord på mjölk från kor. Drycken, Molkosan, innehåller den kroppsegna mjölksyran L+ som skapar en god miljö i tarmen vilket gynnar uppkomsten av snälla bakterier samtidigt som tillväxten av candida och andra ogynnsamma svampar försvåras.

LÄS OCKSÅ: 9 livsmedel som lugnar magen 

2. Minskar risken för "läckande tarm"
L+ bidrar till att bilda kortkedjiga fettsyror som är nödvändiga näringsämnen för en frisk och smidig tarmslemhinna. När tarmen är tätare minskar risken för ”läckande tarm”. Även tarmrörelsen blir bättre. Vasslen ger ett bättre immunförsvar och håller kärlen rena vilket minskar risken att få åderförkalkning. Vasslen fungerar som prebiotika och gör att upptaget av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen från maten ökar.

 

3. Stabiliserar blodsockret och minskar sötsuget
Stress kan ge orolig mage och försämrad miljö i tarmen. Stress ger också ökad hunger, men vassle förhindrar att blodsockernivåerna blir för höga – och dämpar därmed suget efter sötsaker. När blodsockret inte åker upp och ner längtar vi inte lika mycket efter snabba kolhydrater. Vasslen i Molkosan dämpar suget. Drycken är basbildande och påverkar därför syra-basbalansen positivt. Inta gärna mjölksyrade livsmedel eller Molkosan cirka 15 minuter innan du äter för bästa effekt.

LÄS OCKSÅ: Ett enkelt knep mot magproblemen 

4. Underlättar viktminskning
Forskare tror att mjölksyran L+, som finns i vasslen och är det som ger en sund tarmflora, normaliserar produktionen av de hormon som styr mättnadskänslan. L+ gynnar uppkomsten av de goda bakterierna i tarmen. När balansen mellan de goda och de onda bakterierna är bra fungerar näringsupptag och hunger- och mättnadskänslor bättre, vilket gör det lättare för den som önskar gå ner i vikt.

5. Ökar näringsupptaget
Tarmfloran består bland annat av flera miljarder hälsosamma mjölksyrabakterier. Genom att äta en hälsosam kost bestående av mycket fiber från växtriket överlever mjölksyrabakterierna i tarmen och kan göra sitt jobb. Deras uppgift är att bryta ner maten vi äter, ta upp näringsämnen och stimulera immunförsvaret så att vi blir mer motståndskraftiga mot infektioner.

LÄS OCKSÅ: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa 

6. Förlänger mättnadskänslan och dämpar hunger
I två studier undersökte man hur vasslen påverkade mättnadskänslan när deltagarna åt bröd och grönsaker. Studierna visade att drycken gav en förlängd mättnad. Anledningen är att vasslen ökar insulinkänsligheten, något som är viktigt för en långsiktig viktkontroll. Insulin är det hormon som hjälper kroppen att hålla blodsockret stabilt. Det sker genom att insulinet hjälper musklerna att ta upp socker samtidigt som leverns egen produktion av socker minskar. Ett stabilt blodsocker är bra för hälsan samtidigt som det hjälper oss att hålla vikten och inte småäta. Eftersom vasslen medverkar till att bukspottkörteln är mer på hugget bidrar det också till att blodsockret stabiliseras och sockersuget minskar. Allt faktorer som gör oss mindre hungriga.

7. Renar från insidan
Bakom den mjölksyrade drycken står den schweiziska naturläkaren Alfred Vogel som brann för att utveckla örtpreparat. Vogel drev sitt hälsohem i Teufen där man har en lång tradition av att använda fermenterad vassle som kurdryck under fasta och för att läka och rengöra kroppen från insidan. Än idag görs hans dryck på koncentrerad vassle från färsk ekologisk mjölk som kommer från alpkor som betar på ängar i Schweiz där gräset är väldigt näringsrikt och inget konstgödsel används. Framställningen är unik och standardiserad. Vasslen pastöriseras och genomgår en jäsningsprocess. Under jäsningsprocessen förbrukas det mesta av mjölksockret, därför kan även laktosintoleranta dricka Molkosan. Likaså de som är mjölkproteinallergiker då proteinet filtreras bort under framställningen.

 

LÄS OCKSÅ: Hjärt-kärlsjukdom kopplad till utarmad tarmflora 

8. Reglerar vätskeöverskottet
Från allra första början utvecklade den schweiziska hälsoprofilen och forskaren Alfred Vogel en produkt som hade effekt på levern. Enligt Vogel aktiverar Molkosan levern vilket är grunden till den utrensande förmågan. Flera studier genomförda de senaste tio åren visar att Vogels slutsatser var korrekta. När blodsockret stabiliseras hjälper det oss att hålla vikten. Vassle kan också reglera vätskeöverskott genom att den har en lätt vätskedrivande effekt. Du som ofta samlar vätska i kroppen kommer att känna dig mindre svullen av att dagligen dricka Molkosan.

LÄS OCKSÅ: Probiotika och prebiotika för en glad och balanserad mage

Bonustips för hud och underliv

Peeling
Vassle har en peelande effekt på huden. Den motverkar akne och kan baddas i ansiktet vid problemhy.

Motverkar svamp
Vassle är också bra mot underlivsvamp. Blanda då en liter kamomillte och tillsätt 4-5 msk Molkosan. Skölj underlivet en gång per dag, före sängdags.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturliga ämnen håller hjärtat i form

Forskning

1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärt- kärlsjukdom. Det är vår vanligaste dödsorsak, fyra dödsfall av tio beror på hjärt- kärlproblem. Men bättre diagnoser och behandlingar räddar liv. Är forskarna på rätt spår kan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar komma att halveras. Åtminstone om man får tro KiSel-10-studien som visade att Q10 i kombination med selen kunde minska dödligheten med hela 54 procent.

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

 

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

 

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

 

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.