Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat | Kurera.se

Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Mycket av vårt välbefinnande handlar om de två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer som lever i tarmen. De styr allt från humör till vikt och immunförsvar. Mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora. Att äta och dricka mer mjölksyrat kan leda till oanade hälsovinster - här är åtta anledningar till att testa. 

1. Bättre matsmältning med rikare tarmflora
Varannan svensk lider till och från av smärtsamma toalettbesök, magknip, gaser och uppblåsthet. Problem som ger stort obehag men ofta är enkla att lösa. Med en fungerade matsmältning slipper man många vanliga magproblem. Mjölksyra lägger grunden till en rik tarmflora – och när tarmfloran blir tätare och rikare på näring fungerar matsmältningen som den ska. För den som inte gillar mjölksyrade livsmedel som till exempel surkål finns en dryck med mjölksyrad, ekologisk ostvassle, gjord på mjölk från kor. Drycken, Molkosan, innehåller den kroppsegna mjölksyran L+ som skapar en god miljö i tarmen vilket gynnar uppkomsten av snälla bakterier samtidigt som tillväxten av candida och andra ogynnsamma svampar försvåras.

LÄS OCKSÅ: 9 livsmedel som lugnar magen 

2. Minskar risken för "läckande tarm"
L+ bidrar till att bilda kortkedjiga fettsyror som är nödvändiga näringsämnen för en frisk och smidig tarmslemhinna. När tarmen är tätare minskar risken för ”läckande tarm”. Även tarmrörelsen blir bättre. Vasslen ger ett bättre immunförsvar och håller kärlen rena vilket minskar risken att få åderförkalkning. Vasslen fungerar som prebiotika och gör att upptaget av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen från maten ökar.

 

3. Stabiliserar blodsockret och minskar sötsuget
Stress kan ge orolig mage och försämrad miljö i tarmen. Stress ger också ökad hunger, men vassle förhindrar att blodsockernivåerna blir för höga – och dämpar därmed suget efter sötsaker. När blodsockret inte åker upp och ner längtar vi inte lika mycket efter snabba kolhydrater. Vasslen i Molkosan dämpar suget. Drycken är basbildande och påverkar därför syra-basbalansen positivt. Inta gärna mjölksyrade livsmedel eller Molkosan cirka 15 minuter innan du äter för bästa effekt.

LÄS OCKSÅ: Ett enkelt knep mot magproblemen 

4. Underlättar viktminskning
Forskare tror att mjölksyran L+, som finns i vasslen och är det som ger en sund tarmflora, normaliserar produktionen av de hormon som styr mättnadskänslan. L+ gynnar uppkomsten av de goda bakterierna i tarmen. När balansen mellan de goda och de onda bakterierna är bra fungerar näringsupptag och hunger- och mättnadskänslor bättre, vilket gör det lättare för den som önskar gå ner i vikt.

5. Ökar näringsupptaget
Tarmfloran består bland annat av flera miljarder hälsosamma mjölksyrabakterier. Genom att äta en hälsosam kost bestående av mycket fiber från växtriket överlever mjölksyrabakterierna i tarmen och kan göra sitt jobb. Deras uppgift är att bryta ner maten vi äter, ta upp näringsämnen och stimulera immunförsvaret så att vi blir mer motståndskraftiga mot infektioner.

LÄS OCKSÅ: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa 

6. Förlänger mättnadskänslan och dämpar hunger
I två studier undersökte man hur vasslen påverkade mättnadskänslan när deltagarna åt bröd och grönsaker. Studierna visade att drycken gav en förlängd mättnad. Anledningen är att vasslen ökar insulinkänsligheten, något som är viktigt för en långsiktig viktkontroll. Insulin är det hormon som hjälper kroppen att hålla blodsockret stabilt. Det sker genom att insulinet hjälper musklerna att ta upp socker samtidigt som leverns egen produktion av socker minskar. Ett stabilt blodsocker är bra för hälsan samtidigt som det hjälper oss att hålla vikten och inte småäta. Eftersom vasslen medverkar till att bukspottkörteln är mer på hugget bidrar det också till att blodsockret stabiliseras och sockersuget minskar. Allt faktorer som gör oss mindre hungriga.

7. Renar från insidan
Bakom den mjölksyrade drycken står den schweiziska naturläkaren Alfred Vogel som brann för att utveckla örtpreparat. Vogel drev sitt hälsohem i Teufen där man har en lång tradition av att använda fermenterad vassle som kurdryck under fasta och för att läka och rengöra kroppen från insidan. Än idag görs hans dryck på koncentrerad vassle från färsk ekologisk mjölk som kommer från alpkor som betar på ängar i Schweiz där gräset är väldigt näringsrikt och inget konstgödsel används. Framställningen är unik och standardiserad. Vasslen pastöriseras och genomgår en jäsningsprocess. Under jäsningsprocessen förbrukas det mesta av mjölksockret, därför kan även laktosintoleranta dricka Molkosan. Likaså de som är mjölkproteinallergiker då proteinet filtreras bort under framställningen.

 

LÄS OCKSÅ: Hjärt-kärlsjukdom kopplad till utarmad tarmflora 

8. Reglerar vätskeöverskottet
Från allra första början utvecklade den schweiziska hälsoprofilen och forskaren Alfred Vogel en produkt som hade effekt på levern. Enligt Vogel aktiverar Molkosan levern vilket är grunden till den utrensande förmågan. Flera studier genomförda de senaste tio åren visar att Vogels slutsatser var korrekta. När blodsockret stabiliseras hjälper det oss att hålla vikten. Vassle kan också reglera vätskeöverskott genom att den har en lätt vätskedrivande effekt. Du som ofta samlar vätska i kroppen kommer att känna dig mindre svullen av att dagligen dricka Molkosan.

LÄS OCKSÅ: Probiotika och prebiotika för en glad och balanserad mage

Bonustips för hud och underliv

Peeling
Vassle har en peelande effekt på huden. Den motverkar akne och kan baddas i ansiktet vid problemhy.

Motverkar svamp
Vassle är också bra mot underlivsvamp. Blanda då en liter kamomillte och tillsätt 4-5 msk Molkosan. Skölj underlivet en gång per dag, före sängdags.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.