Annons
Annons

Hjärt-kärlsjukdom kopplad till utarmad tarmflora

En studie gjord vid universitetssjukhuset Schleswig-Holstein visade att hjärtsjukdom hade ett samband med utarmad tarmflora. Det skulle även kunna betyda det omvända – att en frisk tarmflora utgör ett skydd mot hjärt-kärlsjukdom.

Redaktionen

29 juli, 2017
Hjärt-kärlsjukdom kopplad till utarmad tarmflora
Dela inlägget

En studie gjord vid det tyska universitetssjukhuset Schleswig-Holstein visade att hjärtsjukdom hade ett samband med utarmad tarmflora. Det skulle även kunna betyda det omvända – att en frisk tarmflora utgör ett skydd mot hjärt-kärlsjukdom.

Kanske är det i tarmen vi ska titta i fortsättningen för att bedöma risken att drabbas av hjärt- kärlsjukdom istället för i blodet. Det finns flera faktorer som kan påverka tarmfloran negativt, allt från mediciner som till exempel antibiotika till stress.

LÄS OCKSÅ: Rapport: Hjärt-kärlsjukdom vanligaste dödsorsaken

Förändringar kan vara en tidig signal
Vid universitetssjukhuset Schleswig-Holstein har man undersökt avföringsprover hos friska personer och hos personer med hjärt-kärlsjukdom där båda grupperna åt ungefär samma kost. Resultatet visar att hjärtpatienterna hade betydligt färre av vissa specifika bakteriestammar som har till uppgift att kontrollera inflammation. Förändringar i bakteriefloran kan därför tolkas som ett tidigt tecken på risk att drabbas av hjärtsjukdom.

LÄS OCKSÅ: Superknepet som skyddar hjärtat

Kan ändra synsätt
Studier har tidigare funnit att en viss biprodukt av tarmbakterier varit en riskfaktor för hjärtsjukdom men nu ser det alltså ut som att det kan vara bakterierna själva. De flesta forskare tror dock att förändringen i bakteriefloran kommer som en följd av till exempel en hjärtattack snarare än tvärtom skriver Nutraingredients.com men kanske öppnar denna studie upp för en ändring av det synsättet.

Av redaktionen

Fritt översatt från:
What doctors dont tell you

Läs studien här.

Vill du läsa fler liknande artiklar?

Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

In spite of current medical treatment approaches, mortality of chronic heart failure (HF) remains high and novel treatment modalities are thus urgently needed. A recent theory proposes a possible impact of the intestinal microbiome on the incidence and clinical course of heart failure. This study sought to systematically investigate, if there are specific changes of the intestinal microbiome in heart failure patients.

Annons
Annons