22 positiva effekter av probiotika

Fakta

Probiotika är levande, nyttiga bakterier som när de tillförs i tillräcklig mängd medför hälsovinster för konsumenten.
Källa: WHO.

OBS! För att goda bakterier skall överleva i tarmen så behöver de en viss förutsättning, och förutom ovan nämnda, så är fibrer och prebiotika en bra grund. Prebiotika (före liv) hjälper probiotika (för liv) att få en bra grogrund att överleva i. Prebiotika finns i många preparat med probiotika, men det finns även i havre och kiwi med mera.
Källa: Näringsexperten Zarah Öberg

Läs mer!
...om probiotika respektive prebiotika i Kureras Näringsguiden.

Mängder av studier har bevisat de probiotiska bakteriernas förmåga att kolonisera mag-tarmkanalen, vilket leder till enormt mycket gott.
Bland annat förstärker de vårt immunförsvar, minskar risken för infektioner och inflammatoriska tarmsjukdomar.
För att inte tala om att de även gör oss mer positiva, mindre pollenallergiska, ger oss färre hål i tänderna – och mindre gaser!

Här är några fler positiva effekter av nyttiga bakterier.

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp.
Forskningen har allt mer fått upp ögonen för de många positiva effekterna av att tillföra kroppen extra probiotika, det vill säga så kallade “goda” mag-och tarmbakterier.
Här är 22 av dem.

Lista: 22 positiva effekter med probiotika

 

 

1. Stärker immunförsvaret
Då 75 procent av immunförsvaret sitter i tarmen ska du se till att hålla tarmfloran vid så god vigör du bara kan.
Läs mer i: Probiotika – immunförsvarets personliga tränare

2. Ger minskad risk för infektioner och allergier
Färre förkylningar, virus och mindre pollenallergi vore väl välkommet?
Läs mer i: Studie: Probiotiska bakterier hjälper mot pollenallergi

3. Gör din mage gladare
På många sätt. Ger bland annat mindre problem med förstoppning och turistdiarré till exempel och därför bra att ha med sig när du reser till länder med annorlunda bakterieflora.
Läs mer i: Bättre mage med probiotika

4. Ger färre hål i tänderna och minskad risk för tandlossning
Bakterierna påverkar enligt forskning de förstörande bakterierna i munhålan.
Läs mer i: Oil pulling – för vita tänder och bättre munhälsa

5. Ger bättre andedräkt
Hur vår mage mår påverkar också hur vi luktar ur munnen.
Enligt en undersökning av professor Svante Twetman och Mette Kirstine Keller vid Köpenhamns universitet minskar mjölksyrebakterien Lactobacillus reuteri Prodentis dålig andedräkt.
Läs mer i: Slipp dålig andedräkt – naturligt

6. Minskad risk för inflammatoriska tarmsjukdomar
I dag vet man att “goda” probiotiska bakterier påverkar tarmens immunceller positivt och hjälper till att bekämpa de “onda” bakterierna, vilket inte minst är gynnsamt vid olika inflammationstillstånd.
Läs mer i: Matsmältningsproblem och tarmsjukdomar

7. Ger ett förbättrat näringsupptag
Extra viktigt när du av olika anledning får i dig mindre mängd föda, som till exempel vid sjukdom, hård diet eller deffning.
Genom att äta probiotika och fermenterade livsmedel ökar du näringsupptaget, förbättrar enzymstatus och bakterieflora och förbättrar på så sätt kroppens allmänstatus och läkningsförmåga.

8. En hjälp vid diarré
Hjälper mot så kallad turistdiarré eftersom probiotika normaliserar tarmfloran.

9. Hjälper mot förstoppning och ont i magen
Magont kan bero på många saker. Probiotiska bakterier kan råda bot på åtminstone några av dessa.
Läs mer i: Goda bakterier för en glad mage

10. Bidrar till bra balans i underlivet
Hjälper vid problem med svamp och urinvägsinfektion genom att stärka den naturliga bakteriefloran i underlivet. Är enligt en vanlig rekommendation ett måste att tillföra efter en antibiotikakur mot urinvägsinfektion, bland annat för att inte drabbas igen.
Läs mer i: Mjölksyrabakterier kanske mer effektivt än antibiotika

11. Mindre stressymptom
En studie publicerad i British Journal of Nutrition, visar ett samband mellan tarmflora, hjärnan och stress genom att en specifik probiotisk sammansättning kan påverka vårt beteende och lindra psykiska stressymtom som nedstämdhet och oro.

12. Ger ökat skydd mot stroke
Göteborgsforskare har upptäckt att mycket stora skillnader mellan strokepatienter och friska gällande vilka bakteriearter de två grupperna har i tarmen.
Läs mer i: Probiotika kan skydda mot stroke

13. Minskar risken att föda för tidigt
Tillskott med probiotika, det vill säga kapslar eller tabletter med rätt sorts ”goda bakterier” kan minska antalet förtidiga födslar, tror nu forskarna.
Upptäckten anses viktig då 13 miljoner barn dör varje år efter att ha fötts för tidigt – och snart kan ett bakteriellt screeningtest bli verklighet för gravida.
Läs mer i: Forskning: Probiotika minskar risken att föda för tidigt

14. Gör barn mindre sjukdomsbenägna
… plus förkortar sjukdomstiden och lindrar symptomen hos de som blivit sjuka.
Läs mer i: Probiotika ger barn färre och kortare sjukdomsperioder

15. Minskar negativa tankar
Ny forskning visar att mängden negativa tankar kan bero på dåliga bakterier i magen. Jo, det är helt sant.
Läs mer i: Probiotika minskar negativa tankar

16. Förbättrar problem med IBS och tarmsjukdomar
Ungefär en miljon svenskar lider av IBS, det vill säga problem med känslig tarm. Men lösningen kan vara enklare än många tror:
Tillskott med probiotika samt tillskott med rätt sorts fibrer (så kallat “lösliga”) hjälper, visar två nya, stora forskningsrapporter.
Läs mer i: Probiotika hjälper vid IBS bekräftar ny forskning

17. Hjälper till att återställa bakteriefloran efter antibiotikakur
Användande av antibiotika slår ut bakteriefloran i tarmen.

18. Hjälper till att reparera skadorna av socker
Socker är direkt skadligt för de goda bakterierna och föder de skadliga, “onda” bakterierna.
Läs mer i: Läckande tarm – starten för ohälsa

19. Gynnar matsmältningen
Dagligen sker cirka 200 miljoner kemiska processer i kroppen där varje process är beroende av ett eller flera specifika enzymer.
Många lider dock brist på enzymer och det vara bra att äta speciella enzymtillskott (fråga på hälsokosten) och/eller äta (och dricka) fermenterat.
Fermentering skapar större tillgång på enzymer, viktiga mikroorganismer och bra bakterier.
Vissa bakteriestammar som är nödvändiga för vår tarmflora förekommer endast i fermenterade produkter.
Alla dessa enzymer och bakterier krävs för att matsmältningen ska fungera optimalt och för att vi ska ha en frisk och stark tarmslemhinna.
Läs mer i: Näringsexperten om fermenterat för mage och hälsa

20. Ger mindre gaser och magont
Gasbildning, uppkördhet och magknip beror nästan alltid på en störd matsmältning, som i sin tur orsakas av att levern och bukspottskörtelns produktion av matsmältningsenzym (bukspott och galla) är i obalans. Spjälkningen av fett och protein måste fungera optimalt annars börjar tarminnehållet ”jäsa” med knip och gasbildning som följd.

21. Kan eventuellt gynna din vikt
Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på en läsarfråga där avsändaren har funderingar kring sambandet mellan fetma och tarmflora.
Läs mer i: Hur påverkar tarmfloran övervikt? Experten svarar

22. Kan öka uthållighet och få dig att orka springa längre
Enligt en studie publicerad i The European Journal of Applied Physiology kan probiotika hjälpa dig förbättra ditt personbästa. Studien visade att löpare som under fyra veckor åt tillskott med probiotika – med 45 miljarder levande bakterier (CFU) – orkade springa 14 procent längre innan de kroknade.
Läs mer i: Niklas Cederbergs blogginlägg.

Vill du läsa mer?

 

 

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Probiotika är levande, nyttiga bakterier som när de tillförs i tillräcklig mängd medför hälsovinster för konsumenten.
Källa: WHO.

OBS! För att goda bakterier skall överleva i tarmen så behöver de en viss förutsättning, och förutom ovan nämnda, så är fibrer och prebiotika en bra grund. Prebiotika (före liv) hjälper probiotika (för liv) att få en bra grogrund att överleva i. Prebiotika finns i många preparat med probiotika, men det finns även i havre och kiwi med mera.
Källa: Näringsexperten Zarah Öberg

Läs mer!
...om probiotika respektive prebiotika i Kureras Näringsguiden.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Artros: Hur vet du om värken är artros?

TV

20 procent av befolkningen har artros – och hälften av alla över 50. Men hur vet du om värken i knän, höfter eller fingrar är artros eller något annat? Och när är det dags att gå till läkare? Kurera har intervjuat Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap om en av våra vanligaste åkommor.

Ogräspesto av kirskål och löktrav

Recept

Utrota dem inte bara eller dra upp upp dem och släng – ät dem istället! Ogräs är absolut inte bara av ondo. Inte för den som gillar pesto till exempel. Här är ett smaskigt recept från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén bakom den härligt inspirerande bloggen Farbror Grön. 

Låt dina barn vara vilda

Gravid/barn

Idag är barns liv ofta fyllda till bristningsgränsen med aktiviteter och måsten. Skola, läxa, idrott och annan stimulans upptar veckans kvällar och ibland även helgerna. Men barn och tonåringar behöver även spontanitet, natur och äventyr i sina liv.

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Sanna Ehdin: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”

Intervju

Hon pratade om antiinflammatorisk kost redan i början av 2000-talet, men då var det få som lyssnade. 15 böcker och hundratals föreläsningar senare börjar budskapet nå fram. Allt fler upptäcker hälsofördelarna med IFD-mat – ett måste om vi inte ska utrota oss själva, menar Sanna Ehdin.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny.