Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Lilla probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan

Fakta

Liten ordlista:
Olika arter av mjölksyrabakterier är det vanligaste man finner i probiotiska produkter. 
Till dessa hör arter av:

Bifidobakterier
Exempelvis: Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium bifidum.

Laktobaciller
Exempelvis: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum.

Streptokocker
Exempelvis: Streptococcus thermophilus (en klassisk yoghurtbakterie).

...Men det finns också andra typer av mikroorganismer som också används som probiotika, exempelvis Saccharomyces boulardii, som är en jästsvamp.
I vissa länder använder man också ofarliga stammar av E.coli.

Ett vanligt missförstånd
...är att mjölksyrabakterier har med mjölk att göra och därmed inte kan tålas av mjölkallergiker. Namnet kommer av att bakterierna producerar mjölksyra vilket i sig inte har något med mjölk att göra. Enda orsaken till att mjölk skulle kunna förekomma i probiotiska produkter är om man tillsatt det någon gång under produktionen.

Källor:
Anna Widell, kand. Biovetenskap och produktspecialist Holistic, Bertil Wosk, näringsterapeut och grundare av Holistic och enzymeessentials.com.

Har du i alla fall en gnutta kännedom om termen probiotika är det sannolikt en indikation på att du är åtminstone lite hälsointresserad.
Och vet man lite kan det vara kul att veta mer. Eller hur?

Här följer därför en liten lektion i ämnet probiotiska bakterier.

Den största delen av vårt immunförsvar styrs från magen och vår tarmflora har betydligt större betydelse för vår hälsa än de flesta känner till.
Ser vi till att hålla vår mage glad - på alla de sätt vi kan - kommer vi alltså automatiskt att hålla oss friskare. Lite så enkelt är det.
Men hur tusan håller vi magen frisk? Ja, att tillföra den nyttiga bakterier och därmed upprätthålla balansen mellan "goda" och "elaka" bakterier i vår mage, är ett sätt. Här får du veta mer.
Läs också: Bättre mage med probiotika

 

Mängder av olika bakteriestammar i vår kropp
Probiotika eller mjölksyrapreparat hjälper till att fylla på med goda bakterier i tarmen, detta bland annat för att matsmältning och näringsupptag ska fungera som de ska.
Omkring 100 000 miljarder bakterier lever naturligt i våra kroppar. Enbart i vår mag-tarmkanal finns cirka 500 identifierade bakteriestammar - och av dessa finns runt ett 40-tal i större mängd. Det är dessa 500 bakteriesorter som tillsammans utgör det som kallas "tarmfloran".
Olika bakteriestammar koloniserar sig på olika platser i tarmen beroende på pH-värde, temperatur samt tillgång på syre och näring.
Tarmfloran kan bestå av både sjukdomsalstrande (patogena) bakterier som orsaker infektioner och hälsosammare former av bakterier som arbetar med att bryta ner födan eller producera vitaminer.
Läs också: Magstarkt! En bok om tarmflorans betydelse för hälsan

Vad innebär "probiotika"?
Definitionen av probiotika kan skifta något men oftast gäller denna: ”Mikroorganismer som när de intas i adekvat mängd har en positiv inverkan på hälsan.”
I dagligt tal brukar man omtala dem som ”nyttiga" eller "goda" bakterier.
Ordet probiotika kommer från grekiskans pro (för) och bios (liv). Det kan jämföras med ordet antibiotika som kommer från orden anti (mot) bios (liv).
Läs också: Probiotika minskar negativa tankar

Mjölksyrabakterier kontra probiotika
Orden betyder, enkelt uttryckt, samma sak. Mjölksyrabakterier är en grupp bakterier som går in under benämningen probiotika. Det som kännetecknar dessa mikroorganismer är bland annat att de producerar organiska syror såsom mjölksyra och smörsyra. De trivs i ett surt pH som till exempel i yoghurt och surkål.
Ordet probiotika får dock inte användas på kosttillskott idag då myndigheterna anser att ordet i sig hävdar att produkten kan ha viss effekt. Att påstå något sådant är inte tillåtet. "Mjölksyrabakterier" får tillverkarna istället skriva.
Däremot får man använda ordet probiotika i alla andra sammanhang där man inte marknadsför ett specifikt tillskott. Som i denna artikel till exempel.
Läs också: Barn som får probiotika är mindre benägna att bli sjuka

Därför fungerar fermentering
Så länge mjölksyrabakterier får dominera håller de nere pH-värdet, vilket gör att många potentiellt skadliga mikrober inte trivs. Det är därför mjölksyrafermentering funkar som konserveringsmetod. Mjölksyrabakterier som naturligt finns på kålen får föröka sig. De bildar då syror som gör att pH i kålen sjunker. Detta förhindrar att exempelvis mögel och annat kan växa till i kålen. Ett tecken på att surkålen börjar bli dålig är att dess syrliga doft har ersatts med en mer unken eller alkoholaktig doft. Det är ett tecken på att pH förändrats och att bakteriefloran försämrats.
Läs också: Probiotika kan skydda mot stroke

Gramfärgade Lactobacillus acidophilus. Avståndet mellan varje streck är 1,2 µm.  Foto: Bob Blaylock via Wikimedia Commons

Gramfärgade Lactobacillus acidophilus. Avståndet mellan varje streck är 1,2 µm.
Foto: Bob Blaylock via Wikimedia Commons

 

Vad betyder det kända begreppet "acidophilus"?
Det avser Lactobacillus acidophilus, det vill säga en art av mjölksyrabakterier. En del tror att ordet acidophilus betyder "filmjölk" (eftersom det står på en del förpackningar). För många andra har dock ordet blivit samma sak som probiotika. Orsaken till det är troligtvis att stammar av L. acidophilus, vilken är bland de absolut vanligaste mjölksyrabakteriesorten, eller kanske den vanligaste på marknaden. Längre tillbaka när probiotiska tillskott var lite ”nya” på marknaden pratade man särskilt mycket om ”acidophilus” och sedan har det hängt kvar hos många.
Läs också: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

Att tänka på när du väljer preparat
Se till att det preparat du väljer även innehåller prebiotika, som fungerar som föda för mjölksyrabakterierna. Det behövs för att de goda bakterierna ska kunna föröka sig och tränga undan elaka bakterier samt hindra dessa från att bli fler.
Tänk även på att välj ett mjölksyrapreparat som ger "full" effekt. En daglig dos bör innehålla mjölksyrabakterier från flera olika bakteriestammar - för att de ska fungera optimalt i din kropp. Varje stam trivs och verkar nämligen som bäst i olika pH-värde (surhetsgrad), med tillgång till olika typer av näring i tarmen och inte minst med större eller mindre frånvaro av syre. Dessa saker varierar i olika delar av tarmen.
Läs också - Näringsfysiolog: ”Välj kapslar framför bakteriejuicer”

Av Isabelle Hedander


Fakta

Liten ordlista:
Olika arter av mjölksyrabakterier är det vanligaste man finner i probiotiska produkter. 
Till dessa hör arter av:

Bifidobakterier
Exempelvis: Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium bifidum.

Laktobaciller
Exempelvis: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum.

Streptokocker
Exempelvis: Streptococcus thermophilus (en klassisk yoghurtbakterie).

...Men det finns också andra typer av mikroorganismer som också används som probiotika, exempelvis Saccharomyces boulardii, som är en jästsvamp.
I vissa länder använder man också ofarliga stammar av E.coli.

Ett vanligt missförstånd
...är att mjölksyrabakterier har med mjölk att göra och därmed inte kan tålas av mjölkallergiker. Namnet kommer av att bakterierna producerar mjölksyra vilket i sig inte har något med mjölk att göra. Enda orsaken till att mjölk skulle kunna förekomma i probiotiska produkter är om man tillsatt det någon gång under produktionen.

Källor:
Anna Widell, kand. Biovetenskap och produktspecialist Holistic, Bertil Wosk, näringsterapeut och grundare av Holistic och enzymeessentials.com.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.