Lilla probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan

Fakta

Liten ordlista:
Olika arter av mjölksyrabakterier är det vanligaste man finner i probiotiska produkter. 
Till dessa hör arter av:

Bifidobakterier
Exempelvis: Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium bifidum.

Laktobaciller
Exempelvis: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum.

Streptokocker
Exempelvis: Streptococcus thermophilus (en klassisk yoghurtbakterie).

...Men det finns också andra typer av mikroorganismer som också används som probiotika, exempelvis Saccharomyces boulardii, som är en jästsvamp.
I vissa länder använder man också ofarliga stammar av E.coli.

Ett vanligt missförstånd
...är att mjölksyrabakterier har med mjölk att göra och därmed inte kan tålas av mjölkallergiker. Namnet kommer av att bakterierna producerar mjölksyra vilket i sig inte har något med mjölk att göra. Enda orsaken till att mjölk skulle kunna förekomma i probiotiska produkter är om man tillsatt det någon gång under produktionen.

Källor:
Anna Widell, kand. Biovetenskap och produktspecialist Holistic, Bertil Wosk, näringsterapeut och grundare av Holistic och enzymeessentials.com.

Har du i alla fall en gnutta kännedom om termen probiotika är det sannolikt en indikation på att du är åtminstone lite hälsointresserad.
Och vet man lite kan det vara kul att veta mer. Eller hur?

Här följer därför en liten lektion i ämnet probiotiska bakterier.

Den största delen av vårt immunförsvar styrs från magen och vår tarmflora har betydligt större betydelse för vår hälsa än de flesta känner till.
Ser vi till att hålla vår mage glad - på alla de sätt vi kan - kommer vi alltså automatiskt att hålla oss friskare. Lite så enkelt är det.
Men hur tusan håller vi magen frisk? Ja, att tillföra den nyttiga bakterier och därmed upprätthålla balansen mellan "goda" och "elaka" bakterier i vår mage, är ett sätt. Här får du veta mer.
Läs också: Bättre mage med probiotika

 

Mängder av olika bakteriestammar i vår kropp
Probiotika eller mjölksyrapreparat hjälper till att fylla på med goda bakterier i tarmen, detta bland annat för att matsmältning och näringsupptag ska fungera som de ska.
Omkring 100 000 miljarder bakterier lever naturligt i våra kroppar. Enbart i vår mag-tarmkanal finns cirka 500 identifierade bakteriestammar - och av dessa finns runt ett 40-tal i större mängd. Det är dessa 500 bakteriesorter som tillsammans utgör det som kallas "tarmfloran".
Olika bakteriestammar koloniserar sig på olika platser i tarmen beroende på pH-värde, temperatur samt tillgång på syre och näring.
Tarmfloran kan bestå av både sjukdomsalstrande (patogena) bakterier som orsaker infektioner och hälsosammare former av bakterier som arbetar med att bryta ner födan eller producera vitaminer.
Läs också: Magstarkt! En bok om tarmflorans betydelse för hälsan

Vad innebär "probiotika"?
Definitionen av probiotika kan skifta något men oftast gäller denna: ”Mikroorganismer som när de intas i adekvat mängd har en positiv inverkan på hälsan.”
I dagligt tal brukar man omtala dem som ”nyttiga" eller "goda" bakterier.
Ordet probiotika kommer från grekiskans pro (för) och bios (liv). Det kan jämföras med ordet antibiotika som kommer från orden anti (mot) bios (liv).
Läs också: Probiotika minskar negativa tankar

Mjölksyrabakterier kontra probiotika
Orden betyder, enkelt uttryckt, samma sak. Mjölksyrabakterier är en grupp bakterier som går in under benämningen probiotika. Det som kännetecknar dessa mikroorganismer är bland annat att de producerar organiska syror såsom mjölksyra och smörsyra. De trivs i ett surt pH som till exempel i yoghurt och surkål.
Ordet probiotika får dock inte användas på kosttillskott idag då myndigheterna anser att ordet i sig hävdar att produkten kan ha viss effekt. Att påstå något sådant är inte tillåtet. "Mjölksyrabakterier" får tillverkarna istället skriva.
Däremot får man använda ordet probiotika i alla andra sammanhang där man inte marknadsför ett specifikt tillskott. Som i denna artikel till exempel.
Läs också: Barn som får probiotika är mindre benägna att bli sjuka

Därför fungerar fermentering
Så länge mjölksyrabakterier får dominera håller de nere pH-värdet, vilket gör att många potentiellt skadliga mikrober inte trivs. Det är därför mjölksyrafermentering funkar som konserveringsmetod. Mjölksyrabakterier som naturligt finns på kålen får föröka sig. De bildar då syror som gör att pH i kålen sjunker. Detta förhindrar att exempelvis mögel och annat kan växa till i kålen. Ett tecken på att surkålen börjar bli dålig är att dess syrliga doft har ersatts med en mer unken eller alkoholaktig doft. Det är ett tecken på att pH förändrats och att bakteriefloran försämrats.
Läs också: Probiotika kan skydda mot stroke

Gramfärgade Lactobacillus acidophilus. Avståndet mellan varje streck är 1,2 µm.  Foto: Bob Blaylock via Wikimedia Commons

Gramfärgade Lactobacillus acidophilus. Avståndet mellan varje streck är 1,2 µm.
Foto: Bob Blaylock via Wikimedia Commons

 

Vad betyder det kända begreppet "acidophilus"?
Det avser Lactobacillus acidophilus, det vill säga en art av mjölksyrabakterier. En del tror att ordet acidophilus betyder "filmjölk" (eftersom det står på en del förpackningar). För många andra har dock ordet blivit samma sak som probiotika. Orsaken till det är troligtvis att stammar av L. acidophilus, vilken är bland de absolut vanligaste mjölksyrabakteriesorten, eller kanske den vanligaste på marknaden. Längre tillbaka när probiotiska tillskott var lite ”nya” på marknaden pratade man särskilt mycket om ”acidophilus” och sedan har det hängt kvar hos många.
Läs också: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

Att tänka på när du väljer preparat
Se till att det preparat du väljer även innehåller prebiotika, som fungerar som föda för mjölksyrabakterierna. Det behövs för att de goda bakterierna ska kunna föröka sig och tränga undan elaka bakterier samt hindra dessa från att bli fler.
Tänk även på att välj ett mjölksyrapreparat som ger "full" effekt. En daglig dos bör innehålla mjölksyrabakterier från flera olika bakteriestammar - för att de ska fungera optimalt i din kropp. Varje stam trivs och verkar nämligen som bäst i olika pH-värde (surhetsgrad), med tillgång till olika typer av näring i tarmen och inte minst med större eller mindre frånvaro av syre. Dessa saker varierar i olika delar av tarmen.
Läs också - Näringsfysiolog: ”Välj kapslar framför bakteriejuicer”

Av Isabelle Hedander


Fakta

Liten ordlista:
Olika arter av mjölksyrabakterier är det vanligaste man finner i probiotiska produkter. 
Till dessa hör arter av:

Bifidobakterier
Exempelvis: Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium bifidum.

Laktobaciller
Exempelvis: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum.

Streptokocker
Exempelvis: Streptococcus thermophilus (en klassisk yoghurtbakterie).

...Men det finns också andra typer av mikroorganismer som också används som probiotika, exempelvis Saccharomyces boulardii, som är en jästsvamp.
I vissa länder använder man också ofarliga stammar av E.coli.

Ett vanligt missförstånd
...är att mjölksyrabakterier har med mjölk att göra och därmed inte kan tålas av mjölkallergiker. Namnet kommer av att bakterierna producerar mjölksyra vilket i sig inte har något med mjölk att göra. Enda orsaken till att mjölk skulle kunna förekomma i probiotiska produkter är om man tillsatt det någon gång under produktionen.

Källor:
Anna Widell, kand. Biovetenskap och produktspecialist Holistic, Bertil Wosk, näringsterapeut och grundare av Holistic och enzymeessentials.com.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.