Annons
Annons

Probiotika kan skydda mot stroke

Vilka bakterier vi har i tarmen är av betydelse för huruvida vi ska drabbas av hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar. Det har forskare vid Chalmers och Sahlgrenska akademin kommit fram till. Och – att man kan förvänta sig bättre resultat med probiotika.

Redaktionen

6 december, 2012
Probiotika kan skydda mot stroke
Dela inlägget

Vilka bakterier vi har i tarmen kan påverka huruvida vi ska drabbas av hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar. Det har forskare vid Chalmers och Sahlgrenska akademin kommit fram till. Nyligen upptäckte de att det finns vissa tarmbakterier producerar antioxidanter som skyddar mot bland annat stroke. Och – att man kan förvänta sig bättre resultat med probiotika.

Göteborgsforskarna Jens Nielsen och Fredrik Bäckhed har jämfört en grupp strokepatienter med en grupp friska personer, och kunnat notera mycket stora skillnader när det gäller vilka bakteriearter de två grupperna hade i tarmen. Resultaten presenterades i Nature Communications den fjärde december.

Karotenoider som skyddar
Med hjälp av blodprover kunde forskarna visa att de friska personernas tarmar innehöll betydligt fler av de gener som bidrar till kroppens produktion av karotenoider, en sorts antioxidanter som tros skydda mot kärlkramp och stroke.
– De friska personerna hade en större förekomst av karotenoidtillverkande bakterier i tarmen, vilket vi ser som en potentiell förklaring till hur tarmbakterier skyddar mot stroke, säger Fredrik Bäckhed, professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, i en artikel på universitets hemsida.

Bättre resultat med probiotika som kosttillskott
Karotenoider säljs idag som kosttillskott. Marknaden för dem är stor, men man har fått varierande resultat i kliniska studier av deras skyddseffekt mot kärlkramp och stroke.
Jens Nielsen, professor i systembiologi på Chalmers, som menar att man kan förvänta sig bättre resultat om man istället kunde äta probiotika – alltså kosttillskott med sådana bakteriearter som producerar karotenoider:
– Våra resultat tyder på att långsiktig exponering för karotenoider, genom produktion av bakterierna i matsmältningssystemet, har viktiga hälsoeffekter, säger han och fortsätter:
– Med hjälp av resultaten skulle man kunna ta fram nya probiotika. Man kan då förvänta sig att de nyttiga bakteriearterna i probiotikan etablerar sig som en fast kultur i tarmen, och ger en långtidseffekt.

Nya möjligheter till framtida riskprognoser
– Genom att undersöka patientens bakterieflora skulle vi dessutom kunna göra riskprognoser för hjärt-kärlsjukdom, vilket skulle kunna ge helt nya möjligheter att förebygga sjukdom, säger Fredrik Bäckhed.

Läs också: Magnesium och kalium minskar risken för stroke hos kvinnor

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons