Så slipper du problem med matsmältningen

Rekommendationer

Rekommendation vid matsmältningsproblem:

Enzymer till måltiderna för matsmältning
Enzymer mellan målen för nedbrytning av slagg, candida och endotoxiner
Pau Darco-té för eliminering av mikrober
Vitlökskapslar vid candidaöverväxt
Probiotika för återställning av tarmfloran
Tugga maten noga
Ät i lugn och ro
Ät varierat, gärna basisk kost och undvik allergener som soja, mjölk och vete

Vid läckande tarm:

Komplettera ovan nämnda rekommendation med glutamin, zink och en multimineral
Om glutamin är för starkt, kan lakritsrot passa bättre till en början.
Komplettera med B12 och näringsstöd från en bra multivitamin

Problem med matsmältning blir allt vanligare, med ett stort antal symtom som följd. Bra matsmältning är en nödvändighet för ett fullgott näringsupptag, för att vi ska kunna smälta maten och på så sätt också ha god tarmflora. Kureras näringsexpert Zarah Öberg berättar mer. 

En matsmältning som fungerar som den ska förutsätter också att vi äter i lugn och ro eftersom matsmältningen kräver att vårt nervsystem står i OFF-läge, det vill säga att vi har ett parasympatiskt påslag. Oftast gör vi tvärtom och äter i farten, i stress och/eller genom att tugga maten mindre noggrant.

 

Vad som skapar problematik
Matsmältningskanalen börjar redan i munnen, där det enzym som bryter ner kolhydrater (amylas) frisätts, tillsammans med saliv. För god nedbrytning/spjälkning av kolhydrater, behöver alltså maten blandas med saliven och således även de enzymer som påverkar nedbrytningen. Dåligt tuggad mat, eller felaktigt pH-värde i munnen kan minska denna förmåga, vilket skapar problematik i nedbrytningen av kolhydrater. Kroppen har visserligen en extra funktion för nedbrytning av kolhydraterna då det även frisätts amylas från bukspottkörteln när maten kommer ner i tolvfingertarmen. Denna funktion kräver dock att du har en bukspottkörtel som är frisk och stark, så att den kan producera den mängd enzymer som krävs.

Sämre frisättning på grund av stress
Väl nere i magsäcken, frisätts saltsyra tillsammans med det ämne som binder B12, intrinsic factor, samt det enzym som bryter ner proteiner, pepsin. Saltsyran används för att bryta ner maten, men även som skydd mot mikrober som vi vill eliminera innan de kommer ner i tarmen. Dålig frisättning av saltsyra på grund av stress eller intag av protonpumpshämmande mediciner skapar således inte bara sämre nedbrytning av maten, utan även större risk för att virus, bakterier, svamp och parasiter tar sig ner i vår tarm.

Kan bidra till candidaöverväxt
När den nedsmälta maten kommer ner i början av tunntarmen, tolvfingertarmen, basas den upp av bikarbonatjoner från bukspottkörteln, samtidigt som gallan hjälper till att bryta ner fetter till fria fettsyror. I tunntarmen tas även näringen upp, förutsatt att matmassan är tillräckligt nedsmält till sina minsta  byggstenar, aminosyror, glukos och fria fettsyror. Proteiner som inte är tillräckligt nedbrutna börjar annars producera endotoxiner, dvs. dåliga bakterier som producerar gifter som sedan absorberas av tarmens slemhinna ut i blodet. Kolhydrater som inte smälts ner ordentligt bidrar ofta till candidaöverväxt, och fettsyror som inte spjälkas, passerar oftast genom systemet utan att kunna tas upp.

Symtombilden för dålig matsmältning
Dålig tarmflora grundar sig således i flera olika saker, såsom återkommande stress, att maten tuggas för dåligt, att vi äter utan en rofylld miljö, att vi har brist på enzymer och saltsyra, tillväxt av dåliga bakterier, överväxt av candida, bakterier, parasiter etcetera som passerar vår barriär i magsäcken och så vidare.
Symtombilden för dålig matsmältning är främst dåligt näringsupptag, försämrad ork och energi, generella magproblem och magsmärtor, tarmsjukdomar såsom ulcerös colit, morbus crohns och IBS, diarré och/eller förstoppning, födoämnesallergier med mera.

 

Zarah Öberg

Kureras näringsexpert Zarah Öberg

Känner du igen dig?
Känner du igen dig i symtombilden ovan? Uppsök gärna en näringsterapeut som kan hjälpa dig med en personligt anpassad plan. Läkning av tarmen kräver främst mineraler som zink och kalcium, aminosyran glutamin och en kost som är varierad och ren från tillsatser, socker, vete-, soja- och mjölkprodukter.  Matsmältningen kan förbättras avsevärt med enzymer som stöd för matens nedbrytning, samt HLC (saltsyra) om detta behövs. Vanligtvis så är saltsyra ett tillskott som man endast ger i vissa sammanhäng, och ofta kan ett stort glas citronvatten innan måltiderna eller bitterörter ha en finare effekt på pH-värdet och frisättningen av saltsyra. Komplettera också med en riktigt stark och bra probiotika för tarmens bakterieflora, samt antiinflammatoriska örter som gurkmeja (curcumin) och ingefära. Tänk på att matsmältningen kan förbättras avsevärt genom att du tuggar maten bättre, genom att du äter i lugn och harmoni och att du väljer mat som är läkande istället för processad mat som skapar problem i kroppen.

Av Zarah Öberg


Rekommendationer

Rekommendation vid matsmältningsproblem:

Enzymer till måltiderna för matsmältning
Enzymer mellan målen för nedbrytning av slagg, candida och endotoxiner
Pau Darco-té för eliminering av mikrober
Vitlökskapslar vid candidaöverväxt
Probiotika för återställning av tarmfloran
Tugga maten noga
Ät i lugn och ro
Ät varierat, gärna basisk kost och undvik allergener som soja, mjölk och vete

Vid läckande tarm:

Komplettera ovan nämnda rekommendation med glutamin, zink och en multimineral
Om glutamin är för starkt, kan lakritsrot passa bättre till en början.
Komplettera med B12 och näringsstöd från en bra multivitamin

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nu slipper Eva rinnande ögon

Hälsa

I flera år har Eva Jansson, 69, haft problem med torra och rinnande ögon. Hennes elever i skolan frågade ofta varför fröken grät. Men förra året hittade Eva ett tillskott med havtornsolja. Efter några månader hade den överdrivna tårproduktionen upphört och numera slipper Eva frågor om hon är ledsen.

Baka semlor på fettisdag – här har du recept på 3 nyttiga semlor

Recept

Idag är det fettisdag och trenden med kreativa semlor fortsätter. I en del semlor finns det mer av allt och andra är bakade efter de nya mattrenderna. I de nyttigare varianterna finns inte mjöl, mjölk och socker. Istället är det semlor bakade med bland annat mandelmjöl, kokosmjölk och honung. Här kommer tre härligt goda och lite mer hälsoinriktade semlor.

Dags för en detox – så renar du dig på bara några veckor

Hälsa

Våren närmar sig med stormsteg och då kan vara dags för en kroppslig rening och hjälpa en utmattad lever. Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Och nu kan du ta hjälp av ett nytt specialdesignat tillskott som storstädar din lever. 

Universitetet i norr blir ännu mer idrottsvänlig

Hälsa

I Luleå ska universitetsstuderande lättare kunna kombinera elitidrott på högsta nivå med sina akademiska studier. Det är Riksidrottsförbundet som vill underlätta för eleverna och har därför utsett det tekniska universitet till vad man kallar ett elitidrottsvänligt lärosäte.

 

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

 

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

 

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

 

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.

Boosta din träning med polyfenoler

Hälsa

Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. 

Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Krönikan

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.