Lär dig mer om candida – och vilka hälsoproblem det kan ge | Kurera.se

Candida albicans i mikroskop. Foto: William Kaplan, Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library (PHIL). Wikimedia Commons

Lär dig mer om candida – och vilka hälsoproblem det kan ge

Fakta

Några tips på hjälp vid candidaöverväxt

Omega-3-fettsyror
Kokosolja (på grund av sin bakteriedödande laurinsyra)
• Uteslut - eller minimera - socker, jäst och stärkelse (även frukt) en tid
• Fokusera under en period på att äta protein, nyttigt fett samt grönsaker
Goda bakterier, så kallade mjölksyrebakterier eller probiotika
• Vitlök, oregano, kryddnejlika, ingefära, kanel, gurkmeja
• Grönt te samt tesorten Pau Dàrco
Vasslekoncentrat
• Aminosyran L-glutamin kan hjälpa om din tarm tagit skada

Hör du då och då begreppet candida men känner att du inte riktigt har full koll på vad det är?
Kurera ger dig mer på fötterna.  

Candidasvampen är en jästsvamp som finns i en mindre mängd i vår mun, tarm och i kvinnors underliv. Normalt sett orsakar den inga problem för oss eftersom kroppen har funktioner som ser till att svampen inte ökar i tillväxt. Men - det händer att dessa funktioner störs vilket kan leda till en överväxt, något som i sin tur kan leda till en rad olika hälsoproblem.
Här får du veta mer om vilka.

Läs också: Tarmflorans betydelse för hälsan

 

Kallas västvärldens folksjukdom
Det finns flera olika typer av candida men den vanligaste formen man pratar om är Candida albicans, en jästsvamp.
Candida kallas ibland för västvärldens folksjukdom då upp emot en fjärdedel av befolkningen i väst beräknas ha överväxt av candida.

Orsaker och symtom
Orsakerna till candidaöverväxt kan många gånger kopplas till det moderna, västerländska samhällets sätt att leva med överkonsumtion av skräpmat, raffinerade kolhydrater och vetemjöl, stress, användning av antibiotika i tid och otid, p-piller - med mera.

Vanligt med ökat sötsug
Ett vanligt tecken på Candidaöverväxt är ett starkt tilltagande sötsug. Då svampen livnär sig på och äter upp sockret för oss leder det ofta till obalans i blodsockret, energibrist, humörsvängningar och problem med vikten. Nedan kan du läsa mer om vilka andra tecken en candidaöverväxt kan innebära.

Läs också: 11 tips för naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem

Candida kan bland annat ge följande hälsoproblem:

 

• Matsmältningsproblem som ger svullnad i buken i samband med måltid
• Illaluktande andedräkt
• Underlivssvamp
• Förstoppning/diarré
• Nedsatt immunförsvar med ofta återkommande förkylningar som följd
• Allergier
• Eksem
• Obalanser i hormonsystemet
• Psykisk instabilitet
• Urinvägsinfektioner
• Muskelsmärtor
• Cirkulationsrubbningar, kalla händer och fötter
• Kronisk trötthet

 

Läs också: Inflammation – orsaken till många vanliga sjukdomar

Koppling till inflammationer och läckande tarm
Listan över problem orsakade av överväxt av candida kan göras mycket lång och delar många symtom med andra tarmrelaterade åkommor, som till exempel IBS och läckande tarm.
Det finns en stark koppling mellan candida och läckande tarm då överväxt av candida över tid kan skapa inflammationer i tarmen som i sin tur orsakar en läckande tarm. Men även en läckande tarm kan vara utgångspunkt för candidaöverväxt.

Läs också: Läckande tarm – starten för ohälsa

Behandling av candida
En viktig del i kampen mot candidaöverväxt är att tillföra hälsosamma omega 3-fettsyror samt kokosolja vilket innehåller laurinsyra som har naturliga svamp- och bakteriedödande egenskaper.
Hjälp till att svälta ut svampen genom att utesluta socker, jäst och stärkelse ur din kost under en period. Undvik till och med frukt (bär kan fungera på grund av sitt lägre innehåll av fruktsocker) och basera ditt matintag på rena proteinkällor, nyttiga fettsyror och grönsaker såsom ekologiska ägg, kyckling, kalkon, grönkål, vildfångad fisk, spenat, kött från gräsätande djur, olivolja, kokosnötsolja, broccoli, avokado, rättika, fiskolja, nötter och frön.

Läs också: IFD-kost – för att minska inflammationer i kroppen

 

Vikten av "goda" bakterier
Efter en period kan du börja återinföra grövre sädesslag som havre, råg, korn, hirs, bovete, amaranth, quinoa och även mindre mängder frukt.
Ge även den goda bakteriesidan förstärkning genom att addera probiotika samt fermenterade/syrade grönsaker som tillför goda bakterier som kan konkurrera ut candidan i kampen om kroppens näring.
Vitlök, oregano, Pau Dàrco och kryddnejlika är andra potenta svampbekämpare som tillsammans med andra örter som kanel, grönt te, ingefära, gurkmeja kan hjälpa till att ta kontrollen över candidan.
Drick 3-5 koppar med Pau D´arco te dagligen och komplettera med örter för effekt. Tänk på att vitlöken ska vara färsk och inte upphettad för att behålla sina svampdödande egenskaper.
Vid Candidaöverväxt kan även tarmen vara skadad vilket aminosyran L-glutamin kan hjälpa till att läka.

Läs också: Probiotikaskolan - skillnaden mellan olika "nyttiga" bakterier

Källor:

 

Av Yoel Grundemark


Fakta

Några tips på hjälp vid candidaöverväxt

Omega-3-fettsyror
Kokosolja (på grund av sin bakteriedödande laurinsyra)
• Uteslut - eller minimera - socker, jäst och stärkelse (även frukt) en tid
• Fokusera under en period på att äta protein, nyttigt fett samt grönsaker
Goda bakterier, så kallade mjölksyrebakterier eller probiotika
• Vitlök, oregano, kryddnejlika, ingefära, kanel, gurkmeja
• Grönt te samt tesorten Pau Dàrco
Vasslekoncentrat
• Aminosyran L-glutamin kan hjälpa om din tarm tagit skada

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Lagrad vitlök skyddar hjärta och kärl

Hälsa

Modern forskning har visat att bakterier i munnen inte bara orsakar plack och blödande tandkött – bakterierna kan även ta sig vidare ut i blodbanan och ge upphov till hjärtfel och blodproppar. En ny studie gjord i Australien visade att lagrad vitlök inte bara sänker högt blodtryck och minskar dåliga kolesterolvärden – vitlöken bidrar också till en bättre bakterieflora i munnen och kan även den vägen skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

 

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

 

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

 

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.