Candida albicans i mikroskop. Foto: William Kaplan, Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library (PHIL). Wikimedia Commons

Lär dig mer om candida – och vilka hälsoproblem det kan ge

Fakta

Några tips på hjälp vid candidaöverväxt

Omega-3-fettsyror
Kokosolja (på grund av sin bakteriedödande laurinsyra)
• Uteslut - eller minimera - socker, jäst och stärkelse (även frukt) en tid
• Fokusera under en period på att äta protein, nyttigt fett samt grönsaker
Goda bakterier, så kallade mjölksyrebakterier eller probiotika
• Vitlök, oregano, kryddnejlika, ingefära, kanel, gurkmeja
• Grönt te samt tesorten Pau Dàrco
Vasslekoncentrat
• Aminosyran L-glutamin kan hjälpa om din tarm tagit skada

Hör du då och då begreppet candida men känner att du inte riktigt har full koll på vad det är?
Kurera ger dig mer på fötterna.  

Candidasvampen är en jästsvamp som finns i en mindre mängd i vår mun, tarm och i kvinnors underliv. Normalt sett orsakar den inga problem för oss eftersom kroppen har funktioner som ser till att svampen inte ökar i tillväxt. Men - det händer att dessa funktioner störs vilket kan leda till en överväxt, något som i sin tur kan leda till en rad olika hälsoproblem.
Här får du veta mer om vilka.

Läs också: Tarmflorans betydelse för hälsan

 

Kallas västvärldens folksjukdom
Det finns flera olika typer av candida men den vanligaste formen man pratar om är Candida albicans, en jästsvamp.
Candida kallas ibland för västvärldens folksjukdom då upp emot en fjärdedel av befolkningen i väst beräknas ha överväxt av candida.

Orsaker och symtom
Orsakerna till candidaöverväxt kan många gånger kopplas till det moderna, västerländska samhällets sätt att leva med överkonsumtion av skräpmat, raffinerade kolhydrater och vetemjöl, stress, användning av antibiotika i tid och otid, p-piller - med mera.

Vanligt med ökat sötsug
Ett vanligt tecken på Candidaöverväxt är ett starkt tilltagande sötsug. Då svampen livnär sig på och äter upp sockret för oss leder det ofta till obalans i blodsockret, energibrist, humörsvängningar och problem med vikten. Nedan kan du läsa mer om vilka andra tecken en candidaöverväxt kan innebära.

Läs också: 11 tips för naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem

Candida kan bland annat ge följande hälsoproblem:

 

• Matsmältningsproblem som ger svullnad i buken i samband med måltid
• Illaluktande andedräkt
• Underlivssvamp
• Förstoppning/diarré
• Nedsatt immunförsvar med ofta återkommande förkylningar som följd
• Allergier
• Eksem
• Obalanser i hormonsystemet
• Psykisk instabilitet
• Urinvägsinfektioner
• Muskelsmärtor
• Cirkulationsrubbningar, kalla händer och fötter
• Kronisk trötthet

 

Läs också: Inflammation – orsaken till många vanliga sjukdomar

Koppling till inflammationer och läckande tarm
Listan över problem orsakade av överväxt av candida kan göras mycket lång och delar många symtom med andra tarmrelaterade åkommor, som till exempel IBS och läckande tarm.
Det finns en stark koppling mellan candida och läckande tarm då överväxt av candida över tid kan skapa inflammationer i tarmen som i sin tur orsakar en läckande tarm. Men även en läckande tarm kan vara utgångspunkt för candidaöverväxt.

Läs också: Läckande tarm – starten för ohälsa

Behandling av candida
En viktig del i kampen mot candidaöverväxt är att tillföra hälsosamma omega 3-fettsyror samt kokosolja vilket innehåller laurinsyra som har naturliga svamp- och bakteriedödande egenskaper.
Hjälp till att svälta ut svampen genom att utesluta socker, jäst och stärkelse ur din kost under en period. Undvik till och med frukt (bär kan fungera på grund av sitt lägre innehåll av fruktsocker) och basera ditt matintag på rena proteinkällor, nyttiga fettsyror och grönsaker såsom ekologiska ägg, kyckling, kalkon, grönkål, vildfångad fisk, spenat, kött från gräsätande djur, olivolja, kokosnötsolja, broccoli, avokado, rättika, fiskolja, nötter och frön.

Läs också: IFD-kost – för att minska inflammationer i kroppen

 

Vikten av "goda" bakterier
Efter en period kan du börja återinföra grövre sädesslag som havre, råg, korn, hirs, bovete, amaranth, quinoa och även mindre mängder frukt.
Ge även den goda bakteriesidan förstärkning genom att addera probiotika samt fermenterade/syrade grönsaker som tillför goda bakterier som kan konkurrera ut candidan i kampen om kroppens näring.
Vitlök, oregano, Pau Dàrco och kryddnejlika är andra potenta svampbekämpare som tillsammans med andra örter som kanel, grönt te, ingefära, gurkmeja kan hjälpa till att ta kontrollen över candidan.
Drick 3-5 koppar med Pau D´arco te dagligen och komplettera med örter för effekt. Tänk på att vitlöken ska vara färsk och inte upphettad för att behålla sina svampdödande egenskaper.
Vid Candidaöverväxt kan även tarmen vara skadad vilket aminosyran L-glutamin kan hjälpa till att läka.

Läs också: Probiotikaskolan - skillnaden mellan olika "nyttiga" bakterier

Källor:

 

Av Yoel Grundemark


Fakta

Några tips på hjälp vid candidaöverväxt

Omega-3-fettsyror
Kokosolja (på grund av sin bakteriedödande laurinsyra)
• Uteslut - eller minimera - socker, jäst och stärkelse (även frukt) en tid
• Fokusera under en period på att äta protein, nyttigt fett samt grönsaker
Goda bakterier, så kallade mjölksyrebakterier eller probiotika
• Vitlök, oregano, kryddnejlika, ingefära, kanel, gurkmeja
• Grönt te samt tesorten Pau Dàrco
Vasslekoncentrat
• Aminosyran L-glutamin kan hjälpa om din tarm tagit skada

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

 

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

 

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

 

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

 

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.