Hjälp vid IBS och problemmage

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

IBS är ett samlingsnamn för en orolig mage och tarm, och handlar om funktionella tarmbesvär. Det betyder att tarmens normala rörelsemönster är rubbat, vilket medför en rad problem.Vanliga symtom vid IBS är onormalt mycket gaser, oregelbunden avföring som betyder både diarré och förstoppning. Svullnad, smärta och kramper.

 

LÄS OCKSÅ: FODMAP – En effektiv kostbehandling mot IBS

Börja med maten
Med funktionell sjukdom menas att det inte finns något medicinskt fel på tarmen, det är bara funktionen som är nedsatt. Först och främst bör den som har orolig mage se över kosten.

Starka kryddor och fet mat kan öka på problemen. Alkohol och kaffe likaså. Gaser kan uppstå om du äter bönor, kål, lök och paprika samt light- och sötningsprodukter. Att äta livsmedel med fiber minskar inte smärta i magen, men däremot kan du med förstoppning bli bättre. Äter du mer fiber ska du tänka på att dricka mer vatten för att få igång magen.

Att vara fysisk aktiv är bra för tarmfunktionen och FODMAP är en behandlingsmetod som visat sig kunna lindra symtom.

LÄS OCKSÅ: “Därför är motion viktigt vid IBS”

Tarmens ekosystem
Ny forskning pekar på att en orsak till magproblem kan vara obalans i tarmens eko-system vilket försvagar tarmens skyddande barriär, och ger de klassiska IBS-symtomen. Obalansen uppstår när epitelcellerna, som skapar en barriär och skyddar tarmens yta skadas. Det kan medföra att tarmen inte är lika bra skyddad mot angrepp som kan orsaka inflammation. Dessa angrepp kan exempelvis vara sjukdomsbärande bakterier som stör tarmen.
Probiotika är nyttiga bakterier och är en del av de bakterier som finns i tarmarna. Det finns en hel del forskning som tyder på att probiotiska tillskott kan minska symtom vid IBS.  Forskningen kompliceras på grund av att de finns flera olika bakteriestammar, men däremot finns det inget som säger att probiotika skulle ha någon negativ effekt på mage-tarm.

Probiotika stödjer immunförsvaret och förbättrar hälsan genom att hålla tillbaka det vi kallar för onda bakterier i matsmältningssystem. Om vi har för mycket av de onda bakterierna så kan det orsaka sjukdom.

LÄS OCKSÅ: Så blir du vän med din IBS-mage

Studier har visat att probiotika kan:
Minskad gasbildning och uppblåsthet
Minska smärtor och ge regelbunden tömning av tarmen
Generell förbättring av IBS-symtom

 

5 probiotikatillskott:
Lactiplus IBS
bygger på Lactobacillus gasseri LA806.
Lactovitalis Pro 
bygger på Lactobacillus rhamnosus GG.
BioGaia Protectis
bygger på Lactobacillus reuteri DSM 17938.
Probi Mage bygger på Lactobacillus plantarum 299v.
Symbioplex Duo
bygger på Lactobacillus acidophilus och Bifidobacterium bifidum.

Av Inger Palm

Källor: Ökad tarmpermeabilitet och minskad barriärfunktion: Påverkar det verkligen risken för inflammation? och Tight junctions and IBS ‐ the link between epithelial permeability, low‐grade inflammation, and symptom generation? och Clinical Trial: Lactobacillus Plantarum 299v (DSM 9843) Improves Symptoms of Irritable Bowel Syndrome och Effects of Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum probiotics on the serum biochemical parameters, and the vitamin D and leptin receptor genes on mice colon cancer


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.