Annons

Nu ska det bli lättare för förskolor att välja bort giftiga leksaker

Barn utsätts dagligen för farliga kemikalier på sina förskolor – till exempel genom giftiga golv och leksaker. Men nu ska det bli enklare att välja bort giftet. Miljöstyrningsrådet arbetar med att ta fram nya kriterier vilka ska kunna användas vid upphandlingar.

Redaktionen

19 mars, 2013
Nu ska det bli lättare för förskolor att välja bort giftiga leksaker
Dela inlägget

Barn utsätts dagligen för farliga kemikalier på sina förskolor – till exempel genom giftiga golv och plastleksaker.
Men nu ska det bli enklare att kunna välja bort giftet. Miljöstyrningsrådet arbetar med att ta fram nya kriterier vilka framöver ska kunna användas vid upphandlingar.

Men på förskolan Solstugan i Viksta utanför Uppsala har föräldrarna inte velat vänta utan tagit saken i egna händer.
Sofie Joosse är en föräldrarna som engagerat sig i att få bort en del av kemikalierna som gömmer sig i sakerna på förskolan.

Mattor med mjukgörare
I ett inslag med Sveriges radio visar hon hur de började kolla upp vad som fanns i dockrummet och ersatt skadliga leksaker med andra.
– Man kan titta här på baksidan av huvudet på dockan där det finns ett nummer som man sedan kan kolla upp på nätet och läsa hur den är producerad. Ett annat bekymmer är det som vi står på. Golvet. PVC-mattor kan innehålla mjukgörare, ftalater som är ohälsosamma, berättar hon.

Kemikalier i kuddar och madrasser
Barnen kryper runt på golvet och Sofies Joosses son, den två år gamla Midas, suger på en liten plastbil. Kemikalierna som finns i kuddar, madrasser, leksaker och plasttallrikar hamnar i dammet som barnens känsliga små kroppar sedan får i sig.

Halter över gränsvärdena
När kemikalieinspektionen kontrollerade en del leksaker som förekommer på förskolor runt om i landet fann man inte bara ämnen som är skadliga utan också att halterna av dem låg över gränsvärdena för vad som är tillåtet i Sverige.

Annons

”Folk har trott att en myndighet kollat allt”
Anne Lagerqvist på miljöstyrningsrådet jobbar med att ta fram riktlinjer för att det ska bli lättare att ställa krav på sakerna som köps in vid upphandlingarna. För som det ser ut i dag är det få som har koll på vad sakerna egentligen innehåller då de ofta produceras i länder långt bort.
– Folk har trott att det finns en myndighet som har kollat allt, men så är det inte, säger Anne Lagerqvist till Sveriges radio.

Oron befogad
Och det finns anledning för föräldrar att vara oroliga för kemikalierna som barnen utsätts för, menar hon.
– Många av de här har visat tendens till att påverka hormonsystemet och det är väldigt viktigt att det inte störs under utvecklingstiden när man är liten. Man har sett korrelationer med diabetes, fetma och vissa typer av koncentrationsstörningar. För höga halter av vissa kemikalier kan alltså ge folkhälsosjukdomar.

Lyssna på inslaget här

Av Isabelle Hedander

Annons