Njut av sommarens ljus och värme med en matig, smakrik chiapudding med jordgubbar, fräsch mynta, kokos och rabarberkompott – fullproppad med viktiga vitaminer och mineraler.
Visst är det lycka att få äta säsongens första jordgubbar! Men välj alltid ekologiska om du har möjlighet, eftersom jordgubbar är en av de mest besprutade grödorna, tipsar Cecilia Davidsson, som skapat detta recept.
LÄS OCKSÅ: Kolhydratsnåla kesoplättar med bär
En bok för matälskande yogisar – och andra
Cecilia är kock och näringsterapeut och aktuell med ”Yogamat” (Semic). En bok full av hälsosamma recept för alla som yogar, eller bara vill äta god, smakrik och hälsosam mat. Visste du förresten att jordgubbar är rika på allt detta: antioxidanter, polyfenoler, vitamin C, folat, vitamin B6, B5 och B2 samt magnesium och kalium? Snacka om superbär av rang!
Ingredienser
10 st
1 nypa havssalt
5 msk chiafrön
4 dl kokosdryck
200 g jordgubbar
saft och skal av 1 lime
1 dl rabarberkompott (se recept nedan)
1⁄2 dl hallon, frysta går bra
1 msk myntablad
Till servering:
kokosyoghurt
frystorkade jordgubbar
mald kardemumma
LÄS OCKSÅ: Bakad gröt 2.0 med rivet äpple och blåbär
Rabarberkompott (till 10 portioner)
500 g rabarber, jordgubbar, blåbär eller päron
1⁄2 dl vatten
1⁄2 dl björksocker
1⁄2 dl kokospalmsocker
1⁄2 tsk vaniljpulver
1⁄2 tsk havssalt
1 msk kuzu eller majsstärkelse, utrört i lite vatten
Gör så här
Vispa ner salt och chiafrön i kokosdrycken i en skål. Vispa blandningen då och då under tiden chiafröna sväller, det tar ca 30 minuter.
Skär jordgubbarna i mindre bitar och blanda med limesaft, limeskal, rabarberkompott, hallon och mynta.
Fördela kokoschian i små glas eller skålar. Toppa med jordgubbssalsan, kokosyoghurt, frystorkade jordgubbar och kardemumma från kvarn.
Rabarberkompotten:
Ansa rabarbern, den ska inte skalas helt men ta bort ändarna och då brukar lite skal följa med. Dela rabarbern i mindre bitar, lägg i en kastrull och tillsätt vattnet. Koka upp och sänk till medelhög värme. Tillsätt björksocker, kokospalmsock- er, vanilj och havssalt, rör runt. Tillsätt stärkelsen och låt koka under lock på svag värme i 5 minuter. Dra av från vär- men och låt svalna. Förvara i en ren burk med tättslutande lock. Håller ca 7 dagar i kylen.
LÄS OCKSÅ: Fermenterade scones med valnötter
Av Carolina Eriksson