Annons
Annons

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
15 januari, 2021
Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå ”milkshake” som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

”Jag älskar kombinationen av saffrans-”milkshake” tillsammans med vaniljgrädde, limezest och pistagenötter, skriver Kureras bloggare, Sophie Bohnstedt, som skapat receptet. Sophie är grundaren bakom ”Sophies Raw”, som tillverkar ekologisk och vegansk glass. Hennes blogg ”Mat för hälsa och planeten” hittar du här!

”För att kunna vispa kokosgrädde från kokosmjölk, behöver du ställa in kokosmjölken i kylskåpet över natten. Då lägger sig den tjockare och mer fasta delen av kokosmjölken ovanpå kokosvattnet. Tänk på att välja en kokosmjölk med en hög andel fett. Välj såklart en ekologisk kokosmjölk! Tänk också på att frysa in mogna bananer i tid”, tipsar Sophie.

LÄS OCKSÅ: Dekadent chokladmousse med saltad mandelgrädde

 

Ingredienser

3 dl mandelmjölk eller ris- och kokosmjölk

2 medjooldadlar

1/2 tsk vaniljpulver

2,5 msk chiafrö

4-5 frusna mycket mogna bananer

1 paket saffran

Kokosgrädde:

400 gram (eller mer) kokosgrädde

1/2 tsk vaniljpulver

1 stor medjooldadel

Dekorering:

Hackade pistagenötter

Myntablad

1 lime, zesten (finrivet skal)

Färska fikon

Gör så här

Mixa mandelmjölk med dadlar och vaniljpulver i en blender. Blanda mjölken med chiafrön i en skål och låt stå i minst 30 minuter. Rör om då och då.

Vispa under tiden upp det översta och tjockare lagret av kokosmjölk till grädde i en blender. Om du inte har en blender, kan du välja en annan sötning (t.ex. flytande sötning, steviapulver eller kokossocker) och vispa för hand eller med en elektrisk visp. Låt stå i kylskåp så länge.

När chiafröna har svält, mixa bananer och saffran för sig i en blender eller matberedare. Det ska bli en glassliknande konsistens. Tillsätt chiablandningen och mixa snabbt ihop allt.

Häll upp chiashaken i glas och servera med grädden. Dekorera gärna med pistagenötter, färska fikon, mynta och limezest.

LÄS OCKSÅ: Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons