Mat för hälsan och planeten

Grillad aubergine med veganfeta och chimichurri

 Jag hittade små fina ekologiska auberginer på vår favoritmarknad i den lilla byn Santa Maria. Marknaden har en ekologisk del och det är där vi köper våra allra finaste grönsaker och frukter. Det känns också bra att gynna de fantastiskt trevliga lokala bönderna som odlar ekologiskt.

Det här är en perfekt rätt att servera som förrätt, ett tillbehör eller som tilltugg innan middagen! Sååå gott, vackert och festligt! Det är ett relativt klassiskt recept på chimichurri, förutom att det även brukar vara oregano i receptet. Om du vill ha i oregano, tag 1,5 dl koriander och 0,5 dl färsk oregano istället.

Jag önskar innerligt att du väljer vegansk fetaost. Den vegankost jag köper är otroligt god! Liksom köttindustrin, så driver mejeriindustrin på skövlingen av bland annat regnskog och förbrukar stora mängder vatten och energi. Dessutom släpper kor ut metangas, vilken har en 34 gånger starkare negativ påverkan på växthuseffekten än kodioxidutsläppen beräknat på 100 år. Utöver det nämnda hoppas jag att allt fler människor säger nej till att stödja en produktion som nästan uteslutande separerar kalvar från dess mamma direkt efter födseln (konventionell mejeri) eller cirka 2-3 dagar efter födseln (ekologiskt mejeri). Kor har ett oerhört starkt känslomässigt band till sin avkomma och blir likt samtliga levande varelser förtvivlade och deprimerade. Idag finns tack och lov många alternativ till mejeriprodukter. Mejeri är dessutom inte bra för hälsan.

Recept

AUBERGINE

4 medelstora eller 8 små auberginer

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär auberginen i hälften på längden och gör ett rutmönster i köttet. Pensla rikligt med olivolja och salta.
  3. Lägg auberginerna med köttsidan ner på en plåt. Pricka med en gaffel på skalsidan.
  4. Grilla i ugnen till auberginerna blivit helt mjuka.

VEGANFETA

Jag köper väldigt ofta en fantastiskt god vegansk fetaost. Den passar till det mesta och finns numera i många välsorterade butiker. Om du vill göra egen veganfeta, så har jag tidigare gjort en vegansk färskost på mandlar.

CHIMICHURRI

2 dl (nerpressad) färsk persilja

2 dl färsk koriander

1/2 liten rödlök

2 vitlöksklyftor

1 dl olivolja av god kvalitet

1 msk rödvinsvinäger

1 citron, pressad

1/4 tsk röda pepparflingor

1/2--1 tsk havssalt

Några drag med pepparkvarnen

  1. Finhacka persilja, koriander, rödlök och vitlök.
  2. Tillsätt ovanstående ingredienser i en skål tillsammans med resterande ingredienser. Blanda och smaka av! Justera eventuellt salt och mängden olivolja.

Lägg gärna på fetaosten på auberginen när denna svalnat något, men inte blivit kall. Lägg på chimichurri och dekorera med lite örter samt eventuellt lite salt. Dekorera gärna även med citronzest.



Ugnsrostad röd paprikapesto

Den här peston har jag gjort i över 10 år. Den gör alltid succé, -mycket tack vare de rostade mandlarna. Här serverar jag peston tillamans med glutenfri spagetti, riven veganost, lite basilikablad, rostade mandlar och nymald svartpeppar. Den är också fantastiskt god på en skiva rostat bröd, till vegoburgare eller grönsaker. Smaklig måltid!

Var noggrann med att titta på förpackningen och se var mandlarna är odlade någonstans. Cirka 80 procent av världens mandlar odlas i torra områden i Kalifornien. Till följd av generösa vattenrättigheter, har ett ohållbart jordbruk kunnat hållas i Central Valley. Mandelodlingarna har bidragit till tömda grundvattenkällor,  stor vattenbrist och torka. I Sverige är det lätt att få tag på ekologiska mandlar odlade i Europa. Dessa sorter av mandelträd är generellt sett mer resistenta mot torka, vilket gör att de i regel inte bevattnas. 

Recept

2 rostade paprikor, ugnsrostade
1,5 dl mandlar
1–2 stora vitlök
1 dl olivolja
2 msk näringsjäst
1/2 citron
1 stor näve färsk basilika
1 krm chiliflingor
1/2 tsk paprikakrydda
Havssalt och peppar

  1. Lägg mandlarna på en plåt och ställ in i ugnen. Sätt ugnen på 240 grader. När ugnen nått önskad temperatur, är mandlarna färdiga. De ska vara lätt ljusbruna inuti. Tag bort från plåten om de är färdiga och låt svalna.
  2. Sänk värmen till 225 grader. Dela paprikorna i två halvor på längden och ta bort kärnhusen. Lägg dem med skalet uppåt på en smord plåt. Ugnsbaka i mitten av ugnen i cirka 20-25 min, eller till skalet blivit mörkt. Täck över paprikorna med en kökshandduk och låt stå i cirka 10 min i syfte att paprikaskalet ska lossna lättare. Ta försiktigt bort det rostade paprikaskalet.
  3. Mixa samtliga ingredienser till peston. Låt gärna peston behålla lite crunch.
  4. Servera gärna med pasta och generöst med riven veganost samt nymald svartpeppar.


Kronärtskocksröra med linser

Den här röran passar bra tillsammans med till exempel rotfruktschips, på ett gott knäckebröd eller en rostad skiva glutenfritt bröd. Jag dekorerade röran med svarta oliver som jag blandade upp med olivolja, vit balsamvinäger, hackad rödlök, lite vitlök, gräslök, salt och peppar. Gott!

Kronärtskockor sägs bland annat kunna avgifta kroppen, förbättra leverns hälsa och hjälpa till med matsmältningsbesvär såsom förstoppning, diarré eller irritabel tarm syndrom (IBS). Den sägs också ha anti-cancerogena egenskaper, kunna minska blodtrycket och stimulera urinering.

Recept

KRONÄRTSKOCKSRÖRA
660 gram kronärtskockor på burk
2 dl kokta röda linser
1 dl olivolja
1 msk näringsjäst
1 citron, pressad
1-2 vitlöksklyftor (jag föredrar 2)
En näve gräslök
En näve basilika
Salt och några drag med pepparkvarnen

  1. Mixa samtliga ingredienser i en matberedare.


Overnight oats “Kanelbulle”

Vid sidan om kladdkaka, är nog kanelbulle det bästa jag vet när det kommer till bakverk. Som hyllning till kanelbullens dag gjorde jag en nyttigare variant: Overnight oats med hint av kardemumma och vanilj, smulor av "kanelbulle" och kokosgrädde. Gott! Till barnen gjorde jag en cashewkräm då det faller dem bättre i smaken än kokosgrädde. Kanelbullens dag, sammanträffar också med Djurens dag. Dagen till ära vill jag därför bidra med ett växtbaserat alternativ.

Recept

4 portioner

OVERNIGHT OATS
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
6 dl växtbaserad mjölk (rekommenderar Isola Bio:s risdryck med kokos)
Nymortlad kardemumma från 4 gröna kardemummakapslar
1 krm vaniljpulver

  1. Blanda samtliga ingredienser i en skål och låt stå över natten. (Rekommenderad växtbaserad mjölk är ganska söt. Om du använder en mindre söt mjölk rekommenderar jag att du mixar mjölken med 2-4 medaljoondadlar i en höghastighetsblender eller tillsätter en annan sötning).
  2. Fördela längst ner i fyra glas.

"KANELBULLE"SMULOR
2 dl skalade mandlar
1/2 dl rostade mandlar
10 soltorkade dadlar
2 msk kokosolja
2 msk kanel
1 krm vaniljpulver
Knivsudd salt

  1. Mixa samtliga ingredienser till smulor i en matberedare.
  2. Lägg undan lite för dekorering, och fördela resterande i de fyra glasen med overnight oats.

CASHEWKRÄM
200 gram cashewnötter
1 dl kokosolja utan smak
10-12 soltorkade dadlar
Vanilj från 1/3 vaniljstång eller 1 krm vaniljpulver
Knivsudd salt.
3-4 dl vatten (ta gärna 4 dl vatten om du kan har tid att låta cashewkrämen ligga i kylskåpet och tjockna till sig i minst 1 timme, gärna längre. Då blir den som godast).

  1. Mixa samtliga ingredienser i en högastighetsblender.
  2. Toppa de fyra glasen med cashewgrädde/kokosgrädde och kanelbullesmulor.

Om du vill göra KOKOSGRÄDDE, så vispar du upp det översta lagret av kokosgrädde/kokosmjölk som har stått i kylen över natten med vaniljpulver och någon sockerfri sötning såsom till exmepel steviaströ eller erytrithol. Med en höghastighetsblender kan du även vispa upp grädden med några medjooldadlar.

 

 

 



Knäckig äppelpaj med cashewgrädde (gluten- och sockerfri)

MUMS vad gott detta blev! Vad ger mer höstkänsla än en knäckig äppelpaj med kanel? Den går fort att göra och doftar ljuvligt. Servera gärna med kokos- eller cashewgrädde.

Självklart gör du en stor tjänst för din hälsa, planeten och djuren om du väljer kokosolja eller vegansmör, liksom en växtbaserad mjölk, istället för mejeri baserat på komjölk. Och givetvis ett ekologiskt alternativ. Varför inte smör eller mjölk från ko? Kor äter oftast kraftfoder som har produceras i till exempel Brasilien. Vår konsumtion av mejeri driver därmed på skövlingen av bland annat regnskog. Mejeriindustrin förbrukar också stora mängder vatten och energi. Dessutom släpper kor ut metangas, vilken har en 34 gånger starkare negativ påverkan på växthuseffekten än kodioxidutsläppen. Utöver det nämnda vill du väl inte stödja en produktion som i de allra flesta fall separerar kalvar från dess mamma direkt efter födseln eller cirka 2-3 dagar efter födseln (ekologisk mjölk)? Kor har ett oerhört starkt känslomässigt band till sin avkomma och blir likt samtliga levande varelser förtvivlade och deprimerade. Idag finns tack och lov många alternativ till mejeriprodukter.

Recept

150 gram smakfri kokosolja eller vegansmör, rumstempererat
1 dl erythritol
2 dl skalade mandlar
1 dl mandlar med skal
1 dl kokosflingor
1 dl glutenfria havregryn
1 vaniljstång, inkråmet
1/2 tsk bakpulver
nypa salt
2 msk växtbaserad mjölk (kan uteslutas) eller kokosgrädde

3 röda och söta äpplen, skurna i skivor
Kanel

  1. Mixa ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Låt den gärna vara lite chrunchy.
  2. Tryck ut ett tunt lager med degen i en smord pajform, cirka 1/3 del av degen.
  3. Skär äpplen i skivor och vänd försiktigt runt tillsammans med kanel i en skål. Lägg ut äppelskivorna på pajdegen.
  4. Fördela resterande pajdeg över äpplena.
  5. Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen  i cirka 30 minuter, eller till pajen är gyllenbrun.

CASHEWGRÄDDE
2 dl cashewnötter, blötlagda i cirka 4 timmar
2 dl vatten
1/2 dl kokosolja utan smak
3-5 medjooldadlar (beroende på hur söt du vill ha den)
1 krm vaniljpulver från vaniljstång
Knivsudd salt

  1. Mixa samtliga ingredienser i en höghastighetsblender. Smaka av om du behöver mer sötma. Låt gärna stå i kylskåpet över natten eller i minst 3 timmar. Om grädden har blivit för tjock, går det bra att vispa upp den med ytterligare lite vatten.

 



Krämig basilikadressing

Vilken summerboost! Jag blandade upp min fantastiskt goda basilkadressing med världens godaste tomater, grönkål och lök. Dessa var direkt plockade i vår väns trädgårdsland uppe i bergen ovanför Port de Soller. Svarta små oliver, lätt rostade pinjenötter och ett fantastiskt gott ekologiskt havssalt gjort på bland annat svarta oliver var bara pricken över i:et. Samtliga ingredienser var såklart ekologiska! Basilikan fick min man gratis från en ekologisk butik i den fina lilla byn Soller. De odlar örter till sin lilla restaurang direkt i anslutning till butiken.

Basilika innehåller en mängd olika näringsämnen och kan bekämpa olika virus, bakterier, jäst och mögel. Basilika innehåller också mycket polyfenoler och så kallade "anti-aging" antioxidanter som hjälper till att bekämpa fria radikaler. Dessutom innehåller basilika delvis magnesium, vilket har en lugnande effekt på muskler och blodkärl samt är viktigt för produktionen av protein. Citron innehåller höga doser av bland annat c-vitamin, stärker immunförsvaret och motverkar bakterier samt virus. Citron stödjer också matsmältningen och kan påverka galla och lever positivt. Studier har visat på mer än 150 olika hälsoeffekter av vitlök. Vitlök och lök i stort bekämpar skadliga bakterier, parasiter och virus.  Det sägs också vara bra för hjärtat. Olivolja är rik på polyfenoler (antioxidant), enkelomättat fett och antibakteriella ämnen.

Recept

1 medelstor avokado

1 kruka basilika

1 pressad citron

1/2 dl god olivolja

1/2 dl vatten

1 vitlök

1/2 tsk salt

Några få drag med pepparkvarnen

  1. Mixa allt i en matberedare eller i en blender.

 

Följ mig gärna på Instagram:

https://instagram.com/sophie_bohnstedt



Amazonas och våra konsumtionsmönster

Igår vad det Brasiliens nationaldag. Kanske har vi aldrig tidigare varit så smärtsamt involverade i vad som händer i Brasilien som nu. De senaste rapporteringarna om Amazonas gör ont djupt in i mångas hjärtan. Värdet av fungerande ekosystem i Amazonas, såväl lokalt som globalt, lär knappast undgått någon. Exempelvis är de vattenflöden som Amazonas är en del av, centrala för hela kontinenten. Med uppbränd skog, kommer regnmängden att minska drastiskt inom bara några få år.

Som konsument av till exempel resor, el, textiler, plast och mat är det viktigt att komma ihåg att det sker naturkatastrofer till följd av mänsklig aktivitet varje dag. Det kan handla om kraftiga, snabba och synliga katastrofer. Exempelvis härjar bränder som är minst lika allvarliga som i Amazonas nu i Afrika och i Indonesien. Översvämningar som kräver 1000-tals liv sker i länder som till exempel Bangladesh och vi har sett allt starkare orkaner som ödelägger hela byar och städer runt om i världen. Forskare rapporterar om exceptionell värme och torka som drabbar människor, djur och natur. Plast i haven har uppmärksammats över hela världen, liksom att cirka 250 miljoner år gamla korallrev dör i en skrämmande hög takt. Två tredjedelar av samtliga ryggradsdjur är utrotningshotade och eftersom alla arter har sin specifika roll i ekosystemet, riskerar hela system att bli svagare eller kollapsa när en del av kedjan faller bort. Vissa arter är speciellt viktiga för systemets överlevnad. Bin, våra avgörande pollinerare, är utrotningshotade. Det är också mycket som vi inte ser med blotta ögat. Till exempel gift, skadliga hormoner och mikroplast i jord, vatten, djur och människor. Påverkan på människor, djur, naturresurser och klimat till följd av våra konsumtions- och beteendemönster är för många näst intill ogreppbar och overklig.

Vi är beroende av fungerande, rika och rena ekosystem samt tillförlitliga vattennivåer och havsflöden. Hur kan vi då i så stor utsträckning vara så blinda och handlingsförlamade vad gäller att fatta beslut som rimmar med forskning och allmänt sunt förnuft?

Samtliga människor behöver vara lyhörda och ödmjuka inför det som håller på att hända. Kommer du inte att må som bäst om du väljer att stå rakryggad och tar ett aktivt beslut om att föregå med gott exempel genom att säga att du kommer vara med om att försöka vända detta? Jag är själv inte perfekt men jag har en medvetenhet och tänker samt försöker alltid lära mig hur jag med mina val påverkar andra människor, djur och planeten. Jag tycker att det är vår skyldighet som människa.

Utöver att politiker måste sätta upp mer fungerande regleringar, och vi i vår tur måste efterfråga politiker inom varje parti som vill göra detta, styr våra val av varor och tjänster i mångt och mycket vad som kommer att produceras. Vi har i regel alltid ett val. Du kan välja att köpa en ekologisk kaffe latte med baristahavremjölk istället för komjölk och till exempel inte köpa kött från djur som har ätit kraftfoder. Detta är ofta producerat i Brasilien eller i liknande länder, där man bland annat skövlar regnskog och ökar förstörelse av naturresurser och klimat för att vi ska få billigt kraftfoder och kött. Utöver det släpper kor också ut metangas, vilken har en cirka 34 gånger starkare negativ effekt på växthuseffekten än koldioxid räknat på 100 år. Du kan även läsa innehållet på livsmedels-, rengörings- och hälsoförpackningar och därmed undvika palmolja. När du står i fiskdisken kan du googla upp en fiskeguide för uthålligt fiske. Med sorbet orsakar du mindre skada än med en mejeriglass där kor vanligtvis har växt upp på kraftfoder. Med stor sannolikhet inspirerar du dessutom din omgivning positivt när du gör gott. Våga säga nej och våga prata sanning med dina barn. Föregå med gott exempel. De kommer med stor sannolikhet att tacka dig i framtiden.

Jag har så länge jag minns känt ett stort engagemang och intresserat mig för hur vår mat påverkar andra människor, djur och natur. Min fasta övertygelse är att vi bland annat måste gå över till en mer växtbaserad kost. Det var därför jag startade företaget Sophie’s Raw. Vår målsättning är just att erbjuda matmarknaden mer miljövänliga, djuretiskt framställda samt goda och jämförelsevis nyttigare glassar. Med den här bloggen vill jag från djupet av mitt hjärta inspirera dig till att göra det lite enklare att välja ekologiskt och växtbaserat. På så sätt hoppas jag kunna göra det lättare för dig att göra ett aktivt val för vår planet. Dess framtid ligger bland annat i dina händer. Vi behöver leva som om vi är en del av naturen. Vi är alla här tillsammans och allt vi gör kommer tillbaka till oss. Delvis kraftigt, snabbt och synligt. Men också osynligt, krypandes  och överraskande.

You cannot get through a single day without having an impact on the world around you. What you do makes a difference, and you have to decide what kind of difference you want to make.

– Jane Goodall



Auberginehummus

Aubergine! Hur gott är inte det!? Den här hummusen blir fantastiskt len och god. Tillsammans med ugnsrostad aubergine, hackade pistagenötter, citronzest och koriander blir det till en elegant och smakintensiv förrätt. Servera gärna tillsammans med lite glutenfritt rostat bröd, fröknäcke, rotfruktschips eller grönsaksstavar. Rätten passar också bra som en sidorätt.

Som jag skrivit tidigare, tryckkokar jag alltid mina baljväxter. Syftet är framför allt att sänka innehållet av lektiner. Detta protein fungerar bland annat som en försvarsmekanism mot prasiter och sjukdomar hos växter. Lektiner finns i sädesslag, ris, nötter, frön baljväxter och grönsaker. Det finns också i mejeriprodukter. Det finns en teori, som jag tror på, om att vissa lektiner skadar villi, vilket är små hår som finns på insidan av tarmen vars uppgift är att ”hjälpa till” med upptag av näring. Lektinerna kan då orsaka förlust av näring och bidra till läckande tarm, IBS, Chrons, fibromyalgi, artrit (ledinflammation) med mera. De som har problem med just detta, har all anledning att vara försiktig med lektiner. Baljväxter innehåller relativt tåliga lektiner, och det bästa för att minska dessa är just genom tryckkokning. Genom att blötlägga och tryckkoka (eller koka) baljväxter själv, istället för att köpa färdigkokta på burk, förhöjer du också smaken liksom gör en tjänst för naturen genom att bland annat undvika aluminiumburk eller annan förpackning.

Även aubergine innehåller lektiner. Den har mindre tåliga lektiner än baljväxter, men mer lektiner än många andra grönsaker. Även det kan vara bra att veta för personer med bland annat läckande tarm.

Tänk på att köpa ekologiska pistagenötter! De får gärna ha sitt ursprung från ett europeiskt land. Köp aldrig pistagenötter från Kalifornien då dessa i regel orsakar en stor åtgång av vatten och bidrar till svår torka.

Recept

AUBERGINEHUMMUS

2 medelstora aubergine, ugnsgrillade

1 stor citron, pressad

2,5 msk vit tahini

1 stor vitlöksklyfta

3 dl kikärtor, kokta

1 tsk mortlad/mald kummin (inte spiskummin om du ska ha så här mycket)

1 dl vatten

1 näve färsk koriander

Drygt 1/2 tsk salt och några drag med pepparkvarnen

2 msk olivolja av god kvalitet

  1. Skär auberginen i två halvor på längden. Smörj in undersidorna med olivolja och lägg på en plåt. Nagga skalsidan med gaffel. Tillaga i ugnen på 200 grader i cirka 35 minuter. Se till att auberginen är mjuk rakt igenom.
  2. För att få en så slät hummus som möjligt, mixa först tahini, citron och vitlök  i en matberedare till en något tjockare massa. Det tar bara 1-2 minuter.
  3. Tillsätt köttet från auberginerna, kikärtor, kummin, vatten, koriander, salt och peppar. Mixa slätt.
  4. Mixa till sist i olivolja. Smaka av och se om du behöver ytterligare lite salt.

AUBERGINESALLAD

1 aubergine, skuren i skivor eller halvmånar

Olivolja

Citronzest

Pistagenötter, hackade

Koriander, hackad

Citronzest

Salt

  1. Skär aubergine i skivor eller halvmånar och blanda med olivolja. Ugnsrosta på 200 grader i cirka 15 minuter. Tiden beror givetvis på hur tunna skivor du har skurit. Se till att auberginen är helt mjuk.
  2. Blanda skivorna eller halvmånarna med resterande ingredienser och några ytterligare droppar olivolja.

 

 

 

 

 

 



Nutella med erytritol

Det här gör jag då och då. Vi har det på till exempel smörgåsar, bananglass eller uppvisad kokosgrädde. Beroende på ändamål, kan du nå önskvärd konsistens genom att ställa nutellan i kylen, låta den stå i rumstemperatur eller värma lite försiktigt. Den passar även bra att frysa in till små chokladbitar i isbitsformar, gärna med hackade eller hela hasselnötter. Mums! 😋

Högkvalitativt erytritol är vanligtvis tillverkat av fermenterade frukter. Det är en sockeralkohol som innehåller 95 procent mindre kalorier än socker. Erytritol höjer inte blodsockernivån och är därmed ett bra sötningsmedel för diabetiker eller andra känsliga för till exempel blodsockerstegringar. Sötman motsvarar 70 procent av den sötma som finns i socker.

Erytritolen kan givetvis bytas ut mot kokossocker eller annat sötningsmedel som du föredrar.

Recept

5 dl hasselnötter, rostade
2 msk doftfri kokosolja
1 msk hackad kakaosmör
3–4 msk kakaopulver (beroende på hur stark kakao du använder)
3 msk erytriol
Vaniljpulver från 1/2 vaniljstång
Liten nypa salt
  1. Lägg hasselnötterna på en plåt i ugnen. Sätt ugnen på 240 grader. När ugnen har uppnått satt temperatur, se över om hasselnötterna är tillräckligt rostade. Låt svalna. Ta bort skalet på hasselnötterna, så gott som det går, genom att gnugga hasselnötterna i en kökshandduk.
  2. Mixa hasselnötterna till smör i en blender eller matberedare.
  3. Tillsätt kokosolja och kakaosmör. Mixa till ett ännu mer flytande nötsmör.
  4. Tillsätt övriga ingredienser och mixa slätt. En blender har lättare att finfördela  erytritolen som annars kan upplevas ”kristallisk”.
  5. Förvara nutellan med lock i kylskåp.


Vegofritters

Vår goda vän Kerstin har en fantastisk fin gård i bergen ovanför Port de Sóller. I trädgården har hon ett stort trädgårdsland med dinglande tomater i olika färger och former, zucchini, aubergine, grönkål, gurkor, rödbetor, chili, salvia mm. Härom dagen åkte jag upp till gården med barnen och vi fick äran att själva plocka solmogna tomater och diverse andra grönsaker. Barnen älskar att komma upp till gården och hälsa på de tre små hundarna, titta på utsikten över Port de Sóller-bukten och hälsa på fåren, lammen och de sprättande hönorna.

I mitt senaste recept gjorde jag zucchinispagetti, vilket jag älskar. Nu kände jag för att göra en varmrätt, nämligen fritters. De är alltid uppskattade, särskilt av vårt äldsta barn Emilie. Grönsaksfritters går att göra i oändligt många smakvarianter såväl vad gäller de grönsaker som man använder i sina fritters som eventuella torra kryddor eller färska örter. Till mina grönsaksfritters, gjorde jag en sås på neutral kokosyogurt, finhackad mynta, finhackad gräslök, pressad citron, riven vitlök, salt och peppar. Det går dock bra att äta grönsaksfritters precis som de är eller förslagsvis med en sallad på gröna blad och en god vinägrett.

Recept

5 dl zucchini, grovt riven

2 dl morot, grovt riven

1 dl purjolök, fint skivad

2 ägg, uppvispade

1 dl riven veganost (kan uteslutas)

2 msk glutenfritt mjöl

2 msk persilja, finhackad

1 msk gräslök, finhackad

1/2 tsk havssalt

Några drag med pepparkvarnen

 

  1. Mät upp den rivna zucchinin och lägg i ett durkslag och salta. Blanda runt och låt stå i några minuter. Pressa därefter ur så mycket vätska som du kan ur zucchinin.
  2. Krama även ur den rivna moroten.
  3. Vispa upp ägg i en skål. Tillsätt resterande ingredienser och blanda väl.
  4. Forma fritters i önskvärd storlek och stek i rikligt med olja till dessa är gyllenbruna.