
För många år sedan skapade jag den här goda och nästintill rå "milkshaken" till Rawfoodmiddagar.se. Jag älskar kombinationen av saffrans"milkshake" tillsammans med vaniljgrädde, limezest och pistagenötter.
Jag lärde känna Catherine och Micke som startade Rawfoodmiddagar.se för drygt 10 år sedan och vi umgicks en hel del. På den tiden kallades de för "SuperCat" och "SuperMike". Mer positiva och sprudlande människor får man leta efter. Jag är tacksam för den glädje och klokskap som de spred omkring sig.
För att kunna vispa kokosgrädde från kokosmjölk, behöver du ställa in kokosmjölken i kylskåpet över natten. Då lägger sig den tjockare och mer fasta delen av kokosmjölken ovanpå kokosvattnet. Tänk på att välja en kokosmjölk med en hög andel fett. Välj såklart en ekologisk kokosmjölk! Tänk också på att frysa in mogna bananer i tid.
CHIA-MILKSHAKE MED SAFFRAN
3 dl mandelmjölk eller ris- och kokosmjölk
2 medjooldadlar
1/2 tsk vaniljpulver
2,5 msk chiafrö
4-5 frusna mycket mogna bananer
1 paket saffran
KOKOSGRÄDDE
400 gram (eller mer) kokosgrädde
1/2 tsk vaniljpulver
1 stor medjooldadel
DEKORERING
Hackade pistagenötter
Myntablad
Zest från 1 lime
1. Mixa mandelmjölk med dadlar och vaniljpulver i en blender. Blanda mjölken med chiafrön i en skål och låt stå i minst 30 minuter. Rör om då och då.
2. Vispa under tiden upp det översta och tjockare lagret av kokosmjölk till grädde i en blender. Om du inte har en blender, kan du välja en annan sötning (t.ex. flytande sötning, steviapulver eller kokossocker) och vispa för hand eller med en elektrisk visp. Låt stå i kylskåp så länge.
3. När chiafröna har svält, mixa bananer och saffran för sig i en blender eller matberedare. Det ska bli en glassliknande konsistens. Tillsätt chiablandningen och mixa snabbt ihop allt.
4. Häll upp chiashaken i glas och servera med grädden. Dekorera gärna med pistagenötter, mynta och limezest.