Mat för hälsan och planeten

Chokladmousse på hasselnötter

chokladmousse

Vad sägs om en försvinnande god och fluffig chokladmousse som smälter i munnen och tangerar till att kännas som en chokladpudding i konsistensen? Dessutom är den utan raffinerat socker och mejeri.

Jag mixar upp min chokladmousse i en blender. Dels blir dem helt slät och dels tycker jag den blir mer fluffig i konsistensen än om jag mixar den i en matberedare. Just denna chokladmousse behöver stå i kylskåpet i flera timmar för att få till den fluffiga och krämiga konsistensen. Jag tycker den blir bäst om den får stå i kylskåp över natten.


Recept

2 dl rostade hasselnötter av god kvalitet (rosta gärna själv och ta bort skalet) eller t.ex. naturella cashewnötter
1 dl smakfri kokosolja, smält
14 stycken soltorkade dadlar
2 msk kakaopulver, gärna raw
1/2 krm vaniljpulver
1 liten nypa salt
3 dl vatten

  1. Mixa hasselnötter med smält kokosolja och kakaopulver i en blender (om du inte har det, funkar matberedare bra även om det inte kommer bli en lika slät och fluffig chokladmousse). Det ska bli till en rinnig  konsistens.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en slät kräm.
  3. Ställ i kylskåp över natten eller hela dagen. Det blir verkligen skillnad om den får stå flera timmar i kylskåp.
  4. Dekorera gärna med mörk hyvlad choklad eller annan choklad som du tycker om.

 

 



Tomatbakelse med ägg, greek white, rödlök och basilika

Det här blev en läcker liten rätt med smaker från det italienska köket. Med lättrostade pinjenötter hade det smakat ännu mer italienskt, men nu råkade furikaken stå och blänga på mig i kylskåpet... De små tomatbakelserna skulle passa perfekt på en brunch.

Jag köper de mest fantastiska ägg jag har smakat på väldens finaste butik NU Market här i Palma de Mallorca.  Hönorna har såklart ett fantastiskt (!) bra liv och lever utomhus året om.

Det blir inget exakt recept denna gång. Denna rätt är så enkel att göra och hur du än gör, tror jag att det blir gott.

Recept

Stora tomater
Violifes fetaost ”Greek white”
Ägg
Rödlök
Basilika
Havssalt och lite nymald peppar
Furikake eller rostade pinjenötter

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort överdelen på tomaterna och gröp ur dessa.
  3. Lägg lite vegansk fetaost, tunna strimlor av rödlök och basilika längs ner i tomaten.
  4. Kläck i ett ägg.
  5. Toppa med fetaost och lite fint skuren rödlök.
  6. Baka i ugnen på 200 grader i cirka 15-20 minuter beroende på hur hård du vill att äggulan ska vara.
  7. Lägg direkt på basilika och salta samt peppra.
  8. Dekorera furikake eller pinjenötter. Dressa gärna med lite god ekologisk olivolja.


TikTok pasta med tomat, vegansk fetaost och basilika

Det finns nog en anledning till att den berömda TikTok pastan har blivit så populär. Vem tackar nej till en kombination av fetaost, små söta tomater, vitlök, italienska kryddor, chili och basilika? Och dessutom i kombination med pasta?  Rätten är enkel att göra och smakar fantastiskt. Jag kan verkligen rekommendera att använda den veganska fetaosten som finns i många välsorterade matbutiker. Älskar den och älskar denna pastarätt!

Anledningen till att jag väljer vegansk fetaost är i huvudsak för att jag inte vill stödja en mejeriproduktion där kon tas från sin kalv direkt efter födseln (så här går det till i nästan all mejeriproduktion i Sverige och i samtliga andra länder i världen) liksom att mejeriindustrin bidrar till klimatutsläpp i hög grad. Jag är otroligt tacksam att det finns så många alternativ till mejeri idag och vill gärna stödja dessa producenter. Därutöver tycker jag att vegansk fetaost smakar fantastiskt gott!

Recept

1 block vegansk fetaost

2 paket cocktailtomater

3-4 vitlöksklyftor, hackade

1/2 tsk italienska örter eller liknande

Knivsudd chiliflakes

Några drag med svartpepparkvarnen

Havssalt

Olivolja

1 kruka basilika

Spagetti eller liknande för 2 personer

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Lägg fetaosten i mitten av en ugnsform och tomaterna samt vitlöken runt omkring. Krydda fetaosten med italienska örter, chiliflakes, peppar och salt. Dressa tomaterna och fetaosten med olivolja.
  3. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter.
  4. Koka pastan
  5. När tomaterna spruckit något, ta ut formen och blanda ner hela basilikablad.
  6. Blanda ner pastan och servera.


Indisk lins- och sötpotatissoppa

Som jag skrivit tidigare, är någon del av mig nog en indiska. Jag äter gärna indisk mat minst en gång i veckan, föredrar indiskt när jag går på restaurang och hade allvarliga cravings efter indisk mat under samtliga av mina tre graviditeter. Den här ljuvliga soppan är enkel att göra även om den innehåller relativt många ingredienser. Mums!
Jag tryckkokar alltid mina baljväxter. Syftet är framför allt att sänka innehållet av lektiner. Detta protein fungerar bland annat som en försvarsmekanism mot prasiter och sjukdomar hos växter. Lektiner finns i sädesslag, ris, nötter, frön baljväxter och grönsaker. Det finns också i mejeriprodukter. Människor kan inte brya ner lektiner utan de skadar villi, vilket är små hår som finns på insidan av tarmen vars uppgift är att ”hjälpa till” med upptag av näring. Lektiner kan orsaka stor förlust av näring och bidra till läckande tarm, IBS, Chrons, fibromyalgi, artrit (ledinflammation) med mera. De som har problem med just detta, har all anledning att vara försiktig med lektiner. Baljväxter innehåller relativt tåliga lektiner, och det bästa för att minska dessa är genom tryckkokning.

Recept

2 dl linser

4 dl vatten

2 medelstora gula lökar

3 klyftor vitlök, rivna eller finhackade

1,5 msk ingefära, riven

2 tsk curry

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald koriander

1/2 tsk mald spiskummin

1/2 tsk garam masala

1 liten nypa chliliflingor

1/2 dl finhackad färsk koriander

1 tsk äppelcidervinäger

1 dl tomatkross

1 liten sötpotatis, finriven

1 bruk kokosmjölk av hög kvalitet

5 dl vatten

1 rivet rött äpple

1 tsk salt

Dekoration: koriander, vegan kokosmjölksyogurt etc

  1. Koka linserna enligt instruktionerna på paketet.
  2. Hacka löken och stek på medelstark värme i rikligt med olivolja eller kokosolja utan smak. Tillsätt saltet! Låt löken mjukna helt och bli genomskinlig utan att brännas.
  3. Tillsätt ingefära och vitlök. Blanda runt och stek på medelstark värme i cirka 2 minuter.
  4. Tillsätt samtliga kryddor och stek på låg till medelstark värme i cirka 2 minuter.
  5. Tillsätt koriandern och blanda runt. Stek i ytterligare 2 minuter.
  6. Tillsätt äppelcidervinäger och blanda runt.
  7. Tillsätt tomatkross. Blanda runt och stek i cirka 6 minuter. Om det börjar bli torrt, tillsätt mer olivolja eller kokosfett.
  8. Tillsätt sötpotatis och blanda runt.
  9. Tillsätt kokosmjölk, vatten och rött äpple. Låt puttra i minst 30 minuter eller till sötpotatisen är helt färdig.
  10. Dekorera gärna med hackad koriander. Jag dekorerade även med bland annat kokosmjölkyogurt och chiliflingor. Det sistnämnda skulle jag dock avråda ifrån om du inte specifikt vill att chilin ska ta över smakerna.😅

 



Kladdiga ljusa chokladbollar

De här kladdiga ljusa chokladbollarna påminner lite om de goda ljusa havrebollarna med choklad som jag och många andra älskade att köpa i kiosken när vi var små. De är bra liiite mer kladdiga, liiiit godare och bra mycket mer hälsosamma.

Recept

2 dl cashewnötter
2 dl havregryn
1/2 tsk vaniljpulver
2–3 msk kakaopulver (beroende på hur ljusa du vill ha dem)
12 soltorkade dadlar
1 msk kallpressad kokosolja
2 msk ris- och kokosmjölk
1 liten nypa salt

Kokosflingor för att rulla bollarna

  1. Mixa nötter, havregryn, vaniljpulver och kakao till ett mjöl i en blender eller i en matberedare.
  2. Tillsätt dadlar, kokosolja, ris- och kokosmjölk och salt och mixa allt slätt.
  3. Rulla till bollar och rulla sedan i kokosflingor. Ställ i kylskåp för att bollarna ska sätta sig.


Jordärtskocks- och rödbetssoppa

Jag njöt av varje sked när jag åt denna fantastiskt goda och vackra soppa. Porslinet har jag ärvt från min mamma. Det är ett ostindiskt handmålat porslin från 1700/1800-talet. Jag älskar det och tänker alltid extra mycket på hur min älskade lilla mamma fullkomligt äääälskade detta porslin som hon själv hade ärvt från sin mamma.

Soppan smakar extra gott med kokosyoghurt, basilikaolja och furikake  Eftersom jordärtskocka är så gasdrivande, rekommenderar jag denna soppa som en liten förrätt eller i små portioner.;-)

Recept

400 gram jordärtskockor, skalade och i bitar

100 gram rödbetor, skalade och i bitar

3 potatisar, skalade i bitar

2 vitlöksklyftor

Schalottenlök eller liten gul lök

1½ dl vitt vin

½ liter vatten

2 grönsaksbuljong

3 dl kokosmjölk

Salt

Svartpeppar

  1. Fräs de fem första ingredienserna i tjockbottnad kastrull.
  2. Häll över vin och låt koka under en minut. Lägg i vatten och buljong. Koka till allt är mjukt, cirka 15 minuter.
  3. Mixa i matberedare eller mixerstav. Tillsätt kokosmjölk och värm upp. Smaka av med salt och lite peppar.
  4. Servera gärna med kokosyoghurt, furikake och en basilikaolja gjord på olivolja, basilika och vitlök.

 



Overnight oats med hallonsås och rostade mandelspån

Overnight oats är en riktig höjdare! Det är enkelt att göra, smakar fantastiskt gott och kan varieras i det oändliga. Många gånger kryddar jag min overnight oats med nymortlad kardemumma eller kanel, men denna avnjöt jag med mosade ekologiska hallon och rostade mandelspån.

Jag sötar inte min overnight oats utan använder istället en lite sötare växtbaserad mjölk, nämligen ris- och kokosmjölk. Om du vill ha din overnight oats lite sötare, kan du skiva i banan, någon annan lite sötare frukt eller små bitar av torkad frukt. Du kan också lyxa till din overnight oats med lönnsirap eller någon god ekologisk honung.

Recept

1 dl glutenfria havregryn

1 dl växtbaserad mjölk (till exempel Ris- och kokosmjölk)

3/4 msk chiafrön

  1. Blanda samtliga ingredienser i en skål och låt stå i kylskåp över natten.
  2. Olika havregryn drar till sig olika mängd vätska. Dryga ut din overnight oats med ytterligare växtbaserad mjölk om du vill ha den mer lös.

 



Aubergine och tahinidipp

Man tager vad man haver... Idag var det dags för en kylskåpsrensning när jag skulle göra min lunch. Med bland annat 1 aubergine och skraporna från botten av tahiniburken, njöt jag av bland annat denna goda röra tillsammans med några trötta morötter och lite andra grönsaker.  Med furikaki, lättrostade valnötter och mynta blev dippen fulländad.

Recept

1 liten aubergine

1/2 dl tahini

1/2 dl vatten

2 msk färskpressad citron

1 msk olivolja

1 liten vitlöksklyfta

Salt och peppar

Dekoration: Furikake, lättrostade nötter (t.ex. valnötter eller pinjenötter) och mynta.

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela aubergineskivorna på hälften och pensla med olivolja. Lägg snittytorna nedåt på en bakduk och pricka ovansidan med en gaffel. Baka i ugnen i cirka 30 minuter eller tills dess att de är helt mjuka. Det är viktigt att auberginen är helt mjuk och tillagad. Låt svalna.
  2. Mixa samtliga ingredienser med en matberedare eller stavmixer. Tillsätt mer vatten om du vill ha den lösare.
  3. Dekorera gärna med furikake, lättrostade nötter och mynta. Pinjenötter skulle också passa väldigt bra till denna röra.

 



Overnight oats semla

Det här var så otroligt gott! Det kommer nog bli overnight oats semla några gånger till innan jag accepterar att semmelsäsongen är över.

Jag vispade kokosgrädde på en burk kokosmjölk som fått stå i kylskåp över natten.  Denna sötade jag med lite steviapulver och smaksatte med vaniljpulver. Nedanför finns också ett recept på cashewgrädde, om du föredrar det.

Recept

Overnight oats med kardemumma

2 dl glutenfria havregryn
2 dl växtbaserad mjölk, till exempel ris- och kokosmjölk
Knapp msk chiafrön
En liten skvätt lönnsirap för sötma
2 tsk kardemummakärnor
En knivsudd vaniljpulver

  1. Mortla kardemumman.
  2. Blanda ihop samtliga ingredienser och ställ i kylskåp över natten.
Mandelmassa
2 dl mandelmjöl
10 dadlar
1/2 dl rostade mandlar
1 dl ris- och kokosmjölk (eller annan växtbaserad mjölk)
1/2 tsk vaniljpulver
Lite salt
  1. Mixa samtliga ingredienser utom ris- och kokosmjölk i en matberedare.
  2. Tillsätt ris- och koksomjök till du får en slät massa.
Cashewgrädde 
100 gram cashewnötter
1,5 dl kokosolja utan smak, smält
16 soltorkade dadlar
Vanilj från 1/2 vaniljstång
3,5 dl vatten
Knivsudd salt
  1. Blötlägg cashewnötter över natten eller i minst 5 timmar. Det blir godare så, liksom lättare att mixa i din blender eller matberedare.
  2. Mixa samtliga ingredienser i en blender (eller matberedare)  och låt stå i kylskåp över natten eller i minst 5 timmar i syfte att få den krämig och luftig för att kunna spritsa. OM du inte har tid att låta grädden stå i kylskåp, kan du istället mixa med endast 2 dl vatten.

 

 

 



Chokladhjärta med tryffel och vit choklad

"Where there is love, there is life". Mahatma Gandhi

Dessa chokladhjärtan med tryffel och vit choklad är superenkla att göra. Våra barn älskade dem. Till tryffeln använde jag en 70 % choklad som innehöll rostade mandlar. Vegansk vit choklad är inte så lätt att hitta, men du kan givetvis byta ut den mot annan choklad som du tycker om.

Recept

Tryffel

1 dl 70 % ekologisk choklad

0,8 dl rostat hasselnötssmör (eller annat nötsmör)

  1. Smält chokladen i ett vattenbad.
  2. Blanda ner hasselnötssmöret.

Vegansk vit choklad

  1. Lägg ett tunt lager vit choklad längst ner i en hjärtform (eller annan form) av silikon och låt stelna i frys eller kylskåp.
  2. Lägg på ett lite tjockare lager med tryffeln enligt receptet ovan, och låt stelna i frys eller kylskåp.
  3. Lägg på ytterligare ett tunt lager vit choklad på toppen av tryffeln.

Förvara i kylskåp.