Mat för hälsan och planeten

Overnight oats med hallonsås och rostade mandelspån

Overnight oats är en riktig höjdare! Det är enkelt att göra, smakar fantastiskt gott och kan varieras i det oändliga. Många gånger kryddar jag min overnight oats med nymortlad kardemumma eller kanel, men denna avnjöt jag med mosade ekologiska hallon och rostade mandelspån.

Jag sötar inte min overnight oats utan använder istället en lite sötare växtbaserad mjölk, nämligen ris- och kokosmjölk. Om du vill ha din overnight oats lite sötare, kan du skiva i banan, någon annan lite sötare frukt eller små bitar av torkad frukt. Du kan också lyxa till din overnight oats med lönnsirap eller någon god ekologisk honung.

Recept

1 dl glutenfria havregryn

1 dl växtbaserad mjölk (till exempel Ris- och kokosmjölk)

3/4 msk chiafrön

  1. Blanda samtliga ingredienser i en skål och låt stå i kylskåp över natten.
  2. Olika havregryn drar till sig olika mängd vätska. Dryga ut din overnight oats med ytterligare växtbaserad mjölk om du vill ha den mer lös.

 



Aubergine och tahinidipp

Man tager vad man haver... Idag var det dags för en kylskåpsrensning när jag skulle göra min lunch. Med bland annat 1 aubergine och skraporna från botten av tahiniburken, njöt jag av bland annat denna goda röra tillsammans med några trötta morötter och lite andra grönsaker.  Med furikaki, lättrostade valnötter och mynta blev dippen fulländad.

Recept

1 liten aubergine

1/2 dl tahini

1/2 dl vatten

2 msk färskpressad citron

1 msk olivolja

1 liten vitlöksklyfta

Salt och peppar

Dekoration: Furikake, lättrostade nötter (t.ex. valnötter eller pinjenötter) och mynta.

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela aubergineskivorna på hälften och pensla med olivolja. Lägg snittytorna nedåt på en bakduk och pricka ovansidan med en gaffel. Baka i ugnen i cirka 30 minuter eller tills dess att de är helt mjuka. Det är viktigt att auberginen är helt mjuk och tillagad. Låt svalna.
  2. Mixa samtliga ingredienser med en matberedare eller stavmixer. Tillsätt mer vatten om du vill ha den lösare.
  3. Dekorera gärna med furikake, lättrostade nötter och mynta. Pinjenötter skulle också passa väldigt bra till denna röra.

 



Overnight oats semla

Det här var så otroligt gott! Det kommer nog bli overnight oats semla några gånger till innan jag accepterar att semmelsäsongen är över.

Jag vispade kokosgrädde på en burk kokosmjölk som fått stå i kylskåp över natten.  Denna sötade jag med lite steviapulver och smaksatte med vaniljpulver. Nedanför finns också ett recept på cashewgrädde, om du föredrar det.

Recept

Overnight oats med kardemumma

2 dl glutenfria havregryn
2 dl växtbaserad mjölk, till exempel ris- och kokosmjölk
Knapp msk chiafrön
En liten skvätt lönnsirap för sötma
2 tsk kardemummakärnor
En knivsudd vaniljpulver

  1. Mortla kardemumman.
  2. Blanda ihop samtliga ingredienser och ställ i kylskåp över natten.
Mandelmassa
2 dl mandelmjöl
10 dadlar
1/2 dl rostade mandlar
1 dl ris- och kokosmjölk (eller annan växtbaserad mjölk)
1/2 tsk vaniljpulver
Lite salt
  1. Mixa samtliga ingredienser utom ris- och kokosmjölk i en matberedare.
  2. Tillsätt ris- och koksomjök till du får en slät massa.
Cashewgrädde 
100 gram cashewnötter
1,5 dl kokosolja utan smak, smält
16 soltorkade dadlar
Vanilj från 1/2 vaniljstång
3,5 dl vatten
Knivsudd salt
  1. Blötlägg cashewnötter över natten eller i minst 5 timmar. Det blir godare så, liksom lättare att mixa i din blender eller matberedare.
  2. Mixa samtliga ingredienser i en blender (eller matberedare)  och låt stå i kylskåp över natten eller i minst 5 timmar i syfte att få den krämig och luftig för att kunna spritsa. OM du inte har tid att låta grädden stå i kylskåp, kan du istället mixa med endast 2 dl vatten.

 

 

 



Chokladhjärta med tryffel och vit choklad

"Where there is love, there is life". Mahatma Gandhi

Dessa chokladhjärtan med tryffel och vit choklad är superenkla att göra. Våra barn älskade dem. Till tryffeln använde jag en 70 % choklad som innehöll rostade mandlar. Vegansk vit choklad är inte så lätt att hitta, men du kan givetvis byta ut den mot annan choklad som du tycker om.

Recept

Tryffel

1 dl 70 % ekologisk choklad

0,8 dl rostat hasselnötssmör (eller annat nötsmör)

  1. Smält chokladen i ett vattenbad.
  2. Blanda ner hasselnötssmöret.

Vegansk vit choklad

  1. Lägg ett tunt lager vit choklad längst ner i en hjärtform (eller annan form) av silikon och låt stelna i frys eller kylskåp.
  2. Lägg på ett lite tjockare lager med tryffeln enligt receptet ovan, och låt stelna i frys eller kylskåp.
  3. Lägg på ytterligare ett tunt lager vit choklad på toppen av tryffeln.

Förvara i kylskåp.



Pistagemjölk

Grönt är skönt, och många gånger gott! Jag njöt av min pistagemjölk tillsammans med vispad kokosgrädde, lite pudrat kakaopulver, kakaonibs och hackade pistagenötter. Kändes lyxigt och smakade riktigt bra.

Om du inte har en nötmjölkspåse, kan du göra pistagesmör genom att mixa pistagenötterna i en matberedare länge nog att det blir ett smör. Därefter kan du mixa med resterande ingredienser.

Recept

3 dl pistagenötter, blötlagda i minst 4 timmar

2-3 stora medjooldadlar

0,5 vaniljstång

1 l vatten

Nypa havssalt

  1. Skölj nötterna efter blötläggningen.
  2. Mixa pistagenötterna med vattnet i en höghastighetsblender. Separera mjölken med en nötmjölkspåse.
  3. Mixa pistagemjölken med resterande ingredienser

 



Vegansk, gluten- och sockerfri semla

Jag älskar semlor i alla dess varianter. Denna semla är högst otraditionell eftersom den är vegansk, gluten- och sockerfri. Den är dock den semla som smakade mest traditionellt jämfört med många andra semmelvarianter jag har gjort. Supergod! Jag har även provat att göra semmelvåfflor, semmelgröt, frysta bananbitssemlor, rostad sötpotatissemla, saffranssemla, chiasemla, pistagesemla och rawfoodsemla. Semmelgröten, rawfoodsemlan och den här mer traditionella semlan är mina tre favoriter.

Nedanstående receptet på cashewgrädde behöver stå i kylskåpet över natten eller i kylskåpet i minst 5 timmar i syfte att du ska kunna spritsa det. Istället för florsocker på bullen, har jag finrivit skalad mandel.

Semmelbröd

7 dl ris- och kokosmjölk (eller annan växtmjölk)
25 gram jäst
80 gram xylitol
35 gram veganskt smör
2 tsk nymortlad kardemumma
470 g rismjöl
125 potatismjöl'
50 gram psylliumhusk
1 msk bakpulver'
1,5 tsk salt
1 ägg (kan uteslutas)
  1. Värm ris- och kokosmjölken till 37 grader.  Tillsätt kardemumman.
  2. Blanda ris- och kokosmjölk, jäst och salt för hand eller i en maskin.
  3. Smält smöret och blanda tillsammans med med bunken eller maskinen.
  4. Blanda rismjöl, potatismjöl, psylliumhusk och bakpulver. Tillsätt sedan till degvätskan.
  5. Arbeta ihop degen till en smet. Degen är från början ganska kladdig. Jäs i 1,5 timmar.
  6. Forma semmelbullar och lägg på en bakduk på en plåt.  Lägg på en bakhandduk.
  7. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under bakhandduk.
  8. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen på 210 grader i cirka 10-15 minuter beroende på hur stora bullar du har gjort. Bullen ska få en fin gyllenbrun färg.
Mandelmassa
2 dl mandelmjöl
10 dadlar
1/2 dl rostade mandlar
1 dl ris- och kokosmjölk (eller annan växtbaserad mjölk)
1/2 tsk vaniljpulver
Lite salt
  1. Mixa samtliga ingredienser utom ris- och kokosmjölk i en matberedare.
  2. Tillsätt ris- och koksomjök till du får en slät massa.
Cashewgrädde 
100 gram cashewnötter
1,5 dl kokosolja utan smak
16 soltorkade dadlar
Vanilj från 1/2 vaniljstång
3,5 dl vatten
Knivsudd salt
  1. Blötlägg helst cashewnötter över natten eller i minst 5 timmar. Det blir godare så, liksom lättare att mixa i din blender eller matberedare.
  2. Mixa samtliga ingredienser i en blender (eller matberedare)  och låt stå i kylskåp över natten eller i minst 5 timmar i syfte att få den krämig och luftig för att kunna spritsa. OM du inte har tid att låta grädden stå i kylskåp, kan du istället mixa med endast 2 dl vatten.

Skär ett lock på semlan. Gräv gärna ur en grop i semmelbullen och fyll generös med mandelmassa. Spritsa grädden och lägg på locket. Rudra över riven skalad mandel.



Marockansk gryta med sötpotatis och aubergine

Marockansk mat är som de andra nordafrikanska länderna bland annat influerad av det nomadiska berberfolket och smaker från mellanöstern. Typiska rätter är couscous och tagine i alla möjliga olika smakkombinationer. Vanliga kryddor är saffran, koriander, spiskummin, koriander, paprika, mynta, citron och vitlök. Ja, ni hör... Ljuvlig mat som är både färg-och smakrik.

Grytan blir godast om den får puttra på låg värme i cirka en timme eller mer. Jag äter glutenfritt och valde därför att servera grytan med hirs kokat med lite gurkmeja, istället för couscous. Med kryddade belugalinser, granatäpple, hackade pistagenötter och rostade mandlar blev denna rätt både vacker och god.

Recept

1 medelstor gul lök
1 relativt liten aubergine, i små bitar
3 vitlök, finhackad
1*2 cm färsk ingefära, riven
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 tsk mald kummin
1/2 tsk mald koriander
1 tsk mald kanel
1 knivsudd chilipulver
1–2 gram saffran
1/2 dl tomatpure
1 lite mindre sötpotatis, riven
1/2–1 bruk kokosmjölk (ffa det feta)
1/2 dl hackad färsk mynta
1/2 dl hackad färsk koriander
1 tsk salt
  1. Stek lök och salt i rikligt med olivolja eller smakfri kokosolja och saltet till den är näst intill genomskinlig. Medelstark värme.
  2. Tillsätt aubergine och stek till löken är genomskinlig och varje auberginebit har sugit upp fett från pannan och mjuknat. Eventuellt behöver du tillsätta mer olivolja eller kokosolja.
  3. Tillsätt vitlök och ingefära. Blanda och stek i någon minut på medelstark värme.
  4. Tillsätt kryddorna och stek på medelstark värme i cirka en minut. Syftet är att de ska utveckla sina smaker i fettet.
  5. Tillsätt tomatpure och blanda.
  6. Tillsätt sötpotatis och blanda.
  7. Tillsätt kokosmjölk. Börja med 1/2 burk och tillsätt sedan mer om du vill. Låt grytan puttra i cirka 1 timme.
  8.  Blanda ner mynta och koriander precis innan servering.


Sötpotatis-, rödbets- och jordärtskocksgratäng med rosmarin och ingefära

När man har långa kvistar med torkad rosmarin självplockade från Rosmarindalen på Mallorca, måste man ju göra något riktigt gott och vackert. Jag älskar kombinationen mellan ingefära, rosmarin och de relativt söta rotknölarna i den krämiga såsen. Mums!

Jag använder självklart alltid ekologisk kokosmjölk i syfte att undvika att köpa kokosmjölk där fastkedjade apor har tvingas plocka kokosnötter under hemska förhållanden i bland annat Thailand.

Recept

2-3 stora jordärtskockor

1 medelstor sötpotatis eller två små

2 normalstora rödbetor

1 bruk koksomjölk

1*1,5 bit ingefära, riven (jag älskar ingefära och tog lite mer än så)

1 stor vitlöksklyfta, riven

1 tsk torkad rosmarin (om det är små bitar) eller 1 msk torkad rosmarin (om det är lite längre rosmarin från kvist)

2/3 tsk havssalt

Några drag med svartpepparkvarnen

  1. Skär jordärtskockorna, sötpotatisen och rödbetorna i cirka 1,5–2 millimeters skivor. Lägg ner i en smord ugnsform, till exempel en pajform.
  2. Blanda kokosmjölk, ingefära, vitlök, rosmarin, salt och peppar i en skål. Häll över gratängen.
  3. Ugnsgrädda i 200 grader i cirka 40 minuter. Känn om rotgrönsakerna är färdiga och gratängen fått en lätt färg. Servera med lite havssalt om det behövs.


Saffranssemla

Har du möjligtvis kvar saffransbullar i frysen? Då är sannerligen en saffranssemla inte fel att göra! Samtliga medlemmar i familjen älskade dessa.

Om du vill göra en cashewgrädde som är lite mer fast och som kan spritsas så är receptet nedan perfekt. Om du inte har tid att vänta med att ha den i kylskåpet, finns det massa andra recept på internet som du förslagsvis kan använda.😉

Recept

SAFFRANSBULLAR

Skär i mitten.

MANDELMASSA

2,5 dl skalade mandlar
10 soltorkade dadlar
2 msk koksoolja utan smak
1 msk växtbaserad mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl rostade mandlar (eller 1/2 dl skalade mandlar)
En knivsudd salt
  1. Mixa samtliga ingredienser i en matberedare. Tillsätt mer

CASHEWGRÄDDE

100 gram cashew
1,5 dl kokosolja
16 dadlar
1/2 vaniljstång
Knivsudd salt
3,5 dl vatten
  1. Blötlägg helst cashewnötter i minst 5 timmar. Det blir godare så, liksom lättare i mixa i din blender eller matberedare.
  2. Mixa samtliga ingredienser i en matberedare och låt stå i kylskåp i 5 timmar eller över natten i syfte att få den krämig och luftig för att kunna spritsa. OM du inte har tid att låta grädden stå i kylskåp, kan du istället mixa med endast 2 dl vatten.

 



Chia-milkshake med saffran, kokosgrädde, pistagenötter och limezest

För många år sedan skapade jag den här goda och nästintill rå "milkshaken" till Rawfoodmiddagar.se. Jag älskar kombinationen av saffrans"milkshake" tillsammans med vaniljgrädde, limezest och pistagenötter.

Jag lärde känna Catherine och Micke som startade Rawfoodmiddagar.se för drygt 10 år sedan och vi umgicks en hel del. På den tiden kallades de för "SuperCat" och "SuperMike". Mer positiva och sprudlande människor får man leta efter. Jag är tacksam för den glädje och klokskap som de spred omkring sig.

För att kunna vispa kokosgrädde från kokosmjölkbehöver du ställa in kokosmjölken i kylskåpet över natten. Då lägger sig den tjockare och mer fasta delen av kokosmjölken ovanpå kokosvattnet. Tänk på att välja en kokosmjölk med en hög andel fett. Välj såklart en ekologisk kokosmjölk! Tänk också på att frysa in mogna bananer i tid.

CHIA-MILKSHAKE MED SAFFRAN

3 dl mandelmjölk eller ris- och kokosmjölk

2 medjooldadlar

1/2 tsk vaniljpulver

2,5 msk chiafrö

4-5 frusna mycket mogna bananer

1 paket saffran

KOKOSGRÄDDE

400 gram (eller mer) kokosgrädde

1/2 tsk vaniljpulver

1 stor medjooldadel

DEKORERING

Hackade pistagenötter

Myntablad

Zest från 1 lime

1. Mixa mandelmjölk med dadlar och vaniljpulver i en blender. Blanda mjölken med chiafrön i en skål och låt stå i minst 30 minuter. Rör om då och då.

2. Vispa under tiden upp det översta och tjockare lagret av kokosmjölk till grädde i en blender. Om du inte har en blender, kan du välja en annan sötning (t.ex. flytande sötning, steviapulver eller kokossocker) och vispa för hand eller med en elektrisk visp. Låt stå i kylskåp så länge.

3. När chiafröna har svält, mixa bananer och saffran för sig i en blender eller matberedare. Det ska bli en glassliknande konsistens. Tillsätt chiablandningen och mixa snabbt ihop allt.

4. Häll upp chiashaken i glas och servera med grädden. Dekorera gärna med pistagenötter, mynta och limezest.