Frukt och grönt minskar risken för svårbehandlad bröstcancer.
Det visar en ny så kallad metaanalys, publicerad i den brittiska tidskriften Journal of the National Cancer Institute (JNCI).
En metaanalys innebär att analysen bygger på ett flertal studier. I detta fall omfattar den närmare en miljon kvinnor, varav drygt 60 000 kommer från Uppsala och Västmanlands län.
Matvanorna viktiga
När kvinnorna var friska fick de besvara en omfattande enkät om sina matvanor. Analysen visade att närmare 5 000 av dem, under de följande elva till tjugo åren, drabbades av så kallad östrogen-oberoende bröstcancer, en variant av bröstcancer som innebär att tumören inte är beroende av hormonet östrogen för att växa, Uppsala Nya Tidning.
Östrogen-oberoende bröstcancer anses vara mer svårbehandlad och har oftare en sämre prognos än andra former.
Påverkar en form av bröstcancer
Det visade sig att östrogen-oberoende bröstcancer var betydligt vanligare bland den femtedel som åt minst grönsaker, jämfört med den femtedel som åt mest. För andra bröstcancerformer, däremot, sågs inget sådant samband, varför forskarna inte kan säga att frukt och grönt påverkar risken att drabbas i stort.
Ungefär var femte svensk kvinna som insjuknar i bröstcancer uppges drabbas av östrogen-oberoende bröstcancer.
Av Isabelle Hedander