Här kommer ett recept på en mycket god fruktkaka!
Ingredienser Hippie-julkaka
300 g smör
420 g råsocker
700 g torkad frukt av valfria sorter till exempel tranbär, ljusa russin, gojibär, dadlar, plommon med mera.
350 g nötter av valfria sorter till exempel valnötter, pecannötter, mandel, pumpafrö mm. (Spar hälften till garnering.)
2 tsk bikarbonat
1,5 dl mörk rom
3,5 dl vatten
2 tsk riven muskot
2 tsk kanel
4 ägg (lätt vispade)
400 g vetemjöl eller siktat dinkelmjöl (spelt)
420 g råsocker
700 g torkad frukt av valfria sorter till exempel tranbär, ljusa russin, gojibär, dadlar, plommon med mera.
350 g nötter av valfria sorter till exempel valnötter, pecannötter, mandel, pumpafrö mm. (Spar hälften till garnering.)
2 tsk bikarbonat
1,5 dl mörk rom
3,5 dl vatten
2 tsk riven muskot
2 tsk kanel
4 ägg (lätt vispade)
400 g vetemjöl eller siktat dinkelmjöl (spelt)
Gör så här
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan socker.
Vispa och tillsätt frukt, bikarbonat, rom och vatten.
Sluta vispa och låt koka upp och små puttra i cirka fyra minuter.
Tag bort från värmen och låt svalna till rumstemperatur.
Sätt ugnen på 150 grader.
Smörj en springform (cirka 23 cm) och klä den med bakplåtspapper.
Blanda ner muskot, kanel, hälften av nötterna och ägg i fruktblandningen.
Rör i mjölet och låt stå i ett par minuter.
Häll i smeten i formen och garnera med resten av nötterna i ett vansinnigt snyggt mönster.
Grädda kakan i två timmar och 30 minuter eller tills den är fast och inte kladdar.
Låt den kallna helt innan formen tas loss.
Förvara den i folie eller plast i kylen.
Hållbar i cirka en månad.
Vispa och tillsätt frukt, bikarbonat, rom och vatten.
Sluta vispa och låt koka upp och små puttra i cirka fyra minuter.
Tag bort från värmen och låt svalna till rumstemperatur.
Sätt ugnen på 150 grader.
Smörj en springform (cirka 23 cm) och klä den med bakplåtspapper.
Blanda ner muskot, kanel, hälften av nötterna och ägg i fruktblandningen.
Rör i mjölet och låt stå i ett par minuter.
Häll i smeten i formen och garnera med resten av nötterna i ett vansinnigt snyggt mönster.
Grädda kakan i två timmar och 30 minuter eller tills den är fast och inte kladdar.
Låt den kallna helt innan formen tas loss.
Förvara den i folie eller plast i kylen.
Hållbar i cirka en månad.
Smaklig kaka!
/Ann-Lott i Örebro