Annons

Sju steg till bättre matsmältning och frisk tarm

Att ha problem med mage och tarm är idag mycket vanligt. I västvärlden uppskattar man att 15-20 procent av befolkningen lider bara av IBS. Här ger näringsexperten Zarah Öberg sina bästa tips för en bättre matsmältning och friskare tarm.

Redaktionen

13 augusti, 2014
Sju steg till bättre matsmältning och frisk tarm
Dela inlägget

Att ha problem med mage och tarm är idag mycket vanligt. I västvärlden uppskattar man att 15-20 procent av befolkningen lider bara av IBS. Här ger näringsexperten Zarah Öberg sina bästa tips för en bättre matsmältning och friskare tarm.

1. Saltsyra
Stimulera saltsyraproduktionen med bitterörter och genom att sitta ner och äta i lugn och ro. Saltsyraproduktionen minskar när du är stressad och behöver harmoni för god produktion

2. Enzymer
Stimulera enzymproduktionen med hjälp av rätt material. Här är det bästa att komplettera kosten med matsmältningsenzymer, då dessa hjälper till att bryta ner proteiner till aminosyror, som i sin tur kan fungera som material till nya enzymer.

3. Tarmfloran
Förbättra tarmfloran och minska tillväxt av dåliga bakterier genom att tillföra mjölksyrade grönsaker, fermenterade drycker, tugga maten noga och komplettera med matsmältningsenzymer. Minska också på stress, sov ordentligt och drick mycket vatten som renar tarmen. Undvik gärna antibiotika och konventionellt kött som kan innehålla antibiotika

4. pH-värde
Var noga med att ha rätt pH-värde i matsmältningskanalen, då många enzymer är pH-beroende och på så vis endast fungerar vid rätt pH-värde. Bra pH-värde minskar dessutom risk för dålig tarmflora, inflammatoriska processer med mera. Basa kroppen med basiska råvaror, mineraler, björkaska, bikarbonat eller potatisvatten. Ät mycket gröna grönsaker som selleri, sparris, spenat, grönkål och gurka samt korngräs och vetegräs. Citronvatten basar också kroppen, men om du har sår i mage och tarm kan det svida och irritera.

Annons

5. Antiinflammatoriskt och råvaror
Komplettera gärna din kost med antiinflammatoriska råvaror som ingefära, vitlök, gurkmeja och nypon. Köp rena råvaror och undvik sötningsmedel och andra artificiella ingredienser. Tillaga maten från grunden och var noga med att leva och äta giftfritt.

6. Ekologiskt
Välj en kost som är rik på ekologiska grönsaker och bär, ekologiskt kött och fisk samt rent vatten. Minska på processad mat och konventionella grönsaker, kött- och fiskprodukter. Komplettera gärna din kost med gröna smoothies, baserade på gröna blad, bär, korngräs och vetegräs.

7. Stressa ner och ät långsamt
Stress är en av de vanligaste orsakerna till mag- och tarmsjukdomar samt besvär med magen. Minska på det som stressar dig, var noga med återhämtningen, sov ordentligt och omge dig av saker som gör dig glad och stark. Tugga maten noga, sitt ner när du äter, var lugn när du intar din kost, och ät inte försent på kvällen.

Av Zarah Öberg

Annons