Forskarna bakom 5:2-dieten skriver i ny studie att för mycket animaliskt protein från kött och mjölk ökar cancerrisken avsevärt. Men efter 65 års ålder gäller andra råd, då behöver vi äta betydligt mer protein.
En ny studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism, visar att överkonsumtion av animaliskt protein från kött och mjölk fyrfaldigar risken att dö i cancer. Forskningen bygger på data om 6381 personer som ingått i kostundersökningen NHANES III, administrerad av det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC. Enligt Svenska Dagbladet visar studien att de som i medelåldern äter mestadels animaliskt protein från kött och mejerivaror löper fyra gånger större risk att dö i cancer inom 18 år och att den totala dödligheten av alla orsaker ökar med 75 procent. Men efter 65 år är det tvärtom – då behövs ett högt proteinintag för att kompensera för ett sämre upptag och fallande hormonnivåer.
Ät mer fisk eller vegetabiliskt protein
För de personer som bytte animaliskt protein mot vegetabiliskt protein eller fisk blev risken mycket liten, eller försvann helt.
– Det är dags att gå ut och säga stopp. Vi har tillsammans täckt in den här risken ur alla vinklar med forskning som går 20 år tillbaka i tiden. Resultaten är entydiga. Det är skrämmande hur många som dör i förtid på grund av att de äter för mycket animaliskt protein, säger Valter Longo, professor vid University of southern California Davis, till SvD.
Lika effektivt som 5:2
Valter Longos namn kan klinga bekant för en del, eftersom han deltog, tillsammans med journalisten Michael Mosley, i BBC-dokumentären som blev 5:2-dietens genombrott. Nu menar han och andra forskare att fastedietens goda hälsoeffekter också kan uppnås genom en minskning av animaliskt protein. Forskarna ger rådet att inte äta mer än 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt per dag, vilket är WHO:s rekommendation för vuxnas behov.
Av Emma V Larsson