Annons

Gå ner i vikt med spenat

Det ständiga småätandet är vad som ligger bakom svenskarnas övervikt och ohälsa. Det menar professor Charlotte Erlanson-Albertsson, expert på aptitreglering. Ett nytt spenatpulver - Aptiless- minskar hunger och sötsug mellan måltiderna och hjälper oss att äta mer franskt.

Redaktionen

19 maj, 2014
Gå ner i vikt med spenat
Dela inlägget

Det är det ständiga småätandet som ligger bakom svenskarnas övervikt och ohälsa. Det menar professor Charlotte Erlanson-Albertsson, expert på aptitreglering. Hon har tagit fram ett spenatpulver som minskar hunger och sötsug mellan måltiderna.

Idag är nästan hälften av alla svenskar feta eller överviktiga. På tio år har andelen feta ökat från 11 procent till 14 procent, enligt Folkhälsomyndigheten. Våra kostvanor förändras också. Enligt Jordbruksverket äter vi förvisso betydligt mer frukt och grönt än för 30 år sedan. Men vi äter också 79 procent mer kött och 76 procent mer choklad och konfektyrvaror idag än 1980. Och vårt dagliga energiintag har ökat med 10 procent under samma tidsperiod.

Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi och expert på aptitreglering. Hon menar att många svenskar äter för mycket socker och för mycket mat överlag.
– Ett stort problem är att vi äter för många gånger om dagen, säger hon. Vi småäter när vi istället borde äta på det franska sättet – tre gånger om dagen.

CharlotteErlansonAlbertsson03
Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi och expert på aptitreglering

Svängande blodsocker
För några år sedan hävdade många kostexperter att överhoppade mellanmål kunde leda till katastrofala hungerattacker. Charlotte Erlansson-Albertsson menar tvärt om att det är extramaten mellan lunch och middag som är katastrofal.
– Ja, jag menar faktiskt det! Mellanmål gör att blodsockret sticker iväg för att sedan sjunka. Ett svängande blodsocker är det bästa sättet att bli hungrig på.

Överkörda aptitsignaler
Charlotte Erlanson–Albertsson menar att överätande delvis beror på att aptitsignaleringen inte fungerar bra. Det gör den nämligen inte när kosten innehåller för mycket fett och snabba kolhydrater.
– Mat med mycket fett och socker tilltalar vårt belöningssystem. Eftersom belöningssystemets signaler är mycket starkare än signalerna för hunger och mättnad leder det lätt till att vi äter för mycket. Aptitsignaleringen blir överkörd, förklarar Charlotte.

Annons

Mer nöjd efter hunger
Charlotte återkommer till den gyllene regeln om mat tre gånger om dagen, utan småätande emellan. Det är viktigt eftersom det gör att vi hinner bli hungriga mellan varje måltid.
– Man säger ju att hungern är bästa kryddan. Och det är faktiskt vetenskapligt bevisat. Våra smakreceptorer blir mer känsliga när vi är hungriga. Då tycker vi att maten är verkligt god och får en stark känsla av tillfredsställelse när vi äter. Om vi inte är hungriga när vi äter behöver vi ”ösa på” med mer socker och fett för att få samma belönande effekt.

Två vetenskaper gifte sig
Nu har Charlotte Erlanson-Albertsson utvecklat ett kosttillskott för ökad mättnadskänsla, gjort av spenat. Idén kom till när två vetenskapliga discipliner gifte sig hemma vid köksbordet.
– Min man Per-Åke Albertsson är också forskare vid Lunds universitet, men han forskar om växter, berättar Charlotte. En jul berättade jag om våra senaste laboratorieförsök. Vi hade sett att galaktolipider saktade ner matsmältningen hos försöksdjur och fick dem att äta mindre. Därför letade vi efter en naturlig källa till ämnet som man kunde testa på människor. ”Men det finns ju jättemycket i spenat!” sa Per-Åke.
Och så var bollen i rullning.

Spenattillskott och ”fransk diet”
Galaktolipiderna i spenat kallas thylakoider. Och de visade sig fungera aptithämmande, precis som Charlotte Erlanson-Albertsson hade trott. Hennes spenattillskott Aptiless har nu testats på människor i vetenskapliga försök. Där kombinerades tillskottet med en diet. Alla försökspersoner åt tre måltider om dagen med ett kaloriintag 15 procent under sin normala energiförbrukning.

På två månader tappade Aptilessgruppen sex kilo och kontrollgruppen fem kilo var. Båda grupperna sänkte både blodsocker och blodfetter, men förbättringen var mer markant hos gruppen som ätit spenattillskott.
– Vi såg också att de som hade ätit Aptiless inte hade tappat någon muskelmassa, utan bara fett, säger Charlotte Erlanson-Albersson. Nu gör vi nya försök där vi tittar på om thylakoider stimulerar fettförbränningen. Vi tror nämligen att det kan vara förklaringen.

Fördröjer matsmältningen
Försökspersonerna som åt spenattillskott upplevde mindre hunger och sötsug mellan måltiderna. Det beror på att thylakoiderna får nedbrytningen av fettet i maten att gå långsammare. Mättnadssignalerna håller då i sig längre.
– Den västerländska kosten innehåller för mycket vitt ris, vitt mjöl och socker, säger Charlotte Erlanson-Albersson. Det har gjort tarmen ”arbetslös”. Maten bryts ner innan den hinner ner till tarmarna, vilket gör att mycket av mättnadssignalerna uteblir.

Annons

Är inte risken med Aptiless att människor fortsätter med sin dåliga kosthållning, istället för att byta till en kost som ger mättnadskänsla på naturlig väg?
– Det finns alltid sådana risker. Därför vill vi också ge ut kokböcker för att lära folk att äta rätt. Hälsosamma matvanor är grunden.

Av Maja Sönnerbo

Annons
Fakta

Fakta

Aptiless är ett spenatpulver med högt innehåll av thylakoider. Thylakoiderna i Aptiless hjälper till att minska hunger och sötsug.

Produktionsprocessen säkerställer att thylakoiderna blir tillgängliga då man äter produkten, vilket är den avgörande skillnaden mot att äta färsk spenat.
Thylakoider från spenat fördröjer nedbrytning och upptagning av det fett som finns i mat, vilket leder till att tarmhormoner frigörs och skickar mättnadssignaler till hjärnan. Därigenom ges en förlängd mättnad och suget efter mellanmål eller för stora matportioner minskar.

Spenatpulvret blandas i kall dryck och intas ihop med måltid. För att thylakoiderna ska hinna verka under dagen rekommenderas att pulvret intas till frukost eller lunch.

Annons