Vetemjöl finns i nästan allt slags bröd, i kakor och i raffinerad mat. De flesta barn får i sig för mycket vete för tidigt i livet. De som är överkänsliga och som inte tål gluten bör undvika vetemjöl helt och hållet.
Många av dessa känsliga individer kan däremot äta mat som innehåller havre och s. k. aktiverat korn. Det är en kornprodukt som är mycket snarlik bröstmjölk i sin näringssammansättning och den är nästan helt glutenfri. De flesta glutenallergiker tål den.
Testa för matallergi genom elimineringstest
Det finns också en stor grupp barn som inte är glutenallergiska men som är överkänsliga mot vete. De kan ibland äta små mängder vete, eller vissa typer av vete, samt begränsade mängder av andra sädesslag som råg, korn och havre. De kan kanske äta bröd som innehåller vete två gånger i veckan, eller bröd som innehåller dinkelmjöl eller durumvete eller någon annan form av gammaldags vete som är mindre allergent.
Man bör undersöka om dessa barn har någon form av matallergi genom ett eliminations- och provokationstest, vilket innebär att man eliminerar alla misstänkta födoämnen och sedan introducerar dem igen, ett i taget. Samtidigt för man en noggrann journal där man skriver ned symtom och reaktioner på olika födoämnen. En del av dessa födoämnen kan man äta varje dag, en del en gång var fjärde dag och en del bör man strikt undvika under minst sex månader innan man provar igen.
Amaranth och quinoa är frö- och mjölsorter som vete- och glutenallergiker oftast tål mycket bra. Riskakor, majsknäcke och majssprödbröd är några andra glutenfria alternativ. Man kan också snabbt göra våfflor av nyttiga mjölsorter som ett alternativ eller komplement till bröd.
Vilket bröd ska man välja?
Vi måste inte äta bröd varje dag för att vara friska. Det är bäst att undvika vitt bröd helt och hållet, dels för att det vita mjölet innehåller minimalt med näring och kostfiber, dels för att det oftast innehåller onyttiga fetter, socker och annat som du och ditt barn inte behöver. Fullkornsbröd har däremot många fördelar. Det är önskvärt och viktigt att redan från början vänja barnet vid att äta fullkornsbröd. Bäst är att endast ha fullkornsbröd, knäckebröd, pumpernickel, finskt surdegsbröd eller groddat bröd hemma. Om barnet inte är glutenkänsligt kan några skivor hälsosamt bröd vara ett mättande och nyttigt mellanmål att ha med sig på utflykter eller träning.
När du bakar bröd själv, använd gärna ekologiskt odlat fullkornsmjöl. Prova också att baka med mindre allergena mjölsorter, som dinkel, amaranth och quinoa. Tillsätt extra kli samt anis, fänkål eller kardemumma för bättre matsmältning.
Tänk också på vad du lägger på brödet. Ersätt sliskiga marmelader och sylt med annat pålägg, som ekologiskt smör, hummus, sesampasta (tahin), mandel-, pumpakärn-, cashew- eller jordnötsmör-, mosad avokado, guacamole eller tartex och begränsade mängder av fruktsötad sylt som finns på hälsokostaffärer.
Av Peter Wilhelmsson
Fakta
Texten är hämtad ur boken ”Friskare barn” av Peter Wilhelmsson.