Den här kakan är en riktigt lyxig chokladdröm med extra allt! Näringsrik tack vare saftiga rödbetor, rik på antioxidanter från mörk choklad och med extra sting från het chili.
”En härlig chokladkaka som blir saftig av rödbetspurén och har ett härligt sting av chili. Om du inte gillar starkt kan du baka med choklad utan smak och istället krydda med en halv tesked kanel och en halv tesked stött kardemumma. Smeten blandas i kastrullen”, tipsar Annelie Andersson som ligger bakom detta recept.
Annelie är fotograf, stylist och blomsterkreatör och aktuell med boken ”Baka & Ta tillvara” (Bladh by Bladh), där hon bjuder på kreativa recept på matbröd och kakor med allt från pumpa och äpple till rabarber och plommon.
Ingredienser
Kaka (form 20 x 20/20 cm i diameter):
250 g rödbeta, kokt och mixad till 150 g puré (spara kokvattnet, se nedan)
85 g smör
200 g choklad med chilismak, 70 %
150 g (1,75 dl) strösocker
1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
3 rumsvarma ägg
55 g (1 dl) fullkornsrismjöl
en nypa salt
(För kaka med gluten: ersätt med 60 g (1 dl) vetemjöl)
Chokladtäcke:
150 g hackad choklad
50 g smör
50 g (0,5 dl) vatten från rödbetskoket
0,75 tsk vaniljpasta
ev. chili flakes
LÄS OCKSÅ: Teffbröd med mustiga äpplen
Gör så här
Kaka:
Koka rödbetorna tills de är mjuka. Spara en halv deciliter av kokvattnet. Skala rödbetorna och mixa till puré. Låt svalna.
Värm ugnen till 200 grader. Klä formen med bakplåtspapper eller smöra och pudra med kakao.
Smält smöret och lägg ner chokladen i bitar. Ha på låg värme och rör om tills chokladen smält.
Ta av från plattan och rör ner socker och vanilj. Rör ner ett ägg i taget.
Tillsätt rödbetspuré och sikta ner mjöl och salt. Rör tills allt blandats. Häll smeten i formen och baka i ca 25–30 minuter. Övergrädda inte.
Chokladtäcke:
Medan kakan gräddas kan du göra chokladtäcket. Lägg alla ingredienser i en värmetålig skål och placera över ett vattenbad. Rör då och då tills chokladen smält. Häll över kakan när den svalnat och bred ut med en slickepott. Dekorera med chiliflakes för extra sting. Ställ in i kylen minst 20 minuter så att toppingen sätter sig fint med kakan.
Förvaras i kyl , men låt gärna kakan bli rumsvarm innan den ska ätas.
LÄS OCKSÅ: Glutenfritt bananbröd till fika och frukost
Av Carolina Eriksson