Knäckemacka med ost kan vara gudomligt gott i sin enkelhet, här kommer recept på glutenfritt knäcke och en ost gjord av cashewnötter smaksatt med vitlök.
Fakta
Recept av Kureras bloggare Mia Hagenmalm.
Ingredienser
Glutenfritt frö- och morotsknäcke
1 plåt
200 g solrosfrön
1/2 dl psylliumfrön
1/2 dl chiafrön
2 dl pumpafrökärnor
2 msk fiberhusk
2 msk bovetemjöl
1 halvstor morot- riven
1 tsk salt
4 dl vatten
1 dl olivolja
flingsalt och vallmofrön
Cashewost med vitlök
2 dl cashewnötter
1 msk citronsaft
1 krossad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 msk bjäst näringsjäst
1 msk vatten
salt och svartpeppar
Gör så här
Glutenfritt frö- och morotsknäcke
Sätt ugnen på 150 grader.Koka upp vattnet. Blanda alla torra ingredienser inklusive morotsriv utom vallmofrön och flingsalt i en bunke. Häll över olivolja och det heta vattnet och rör om ordentligt. Låt stå och vila 20 minuter.
Klä en plåt med bakplåtspapper och bre ut smeten på plåten. Jag brukar lägga ett bakplåtspapper över och trycka ut smeten med händerna. Strö över vallmofrö och flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Var uppmärksam så att det inte bränns vid. Stäng av värmen på ugnen och öppna ugnsluckan på glänt och låt stå kvar i ugnen och svalna. Bryt knäcket i mindre bitar. Förvaras torrt.
Cashewost med vitlök
Blötägg cashewnötterna i vatten och låt stå minst 5 timmar eller över natten. Häll bort vattnet och lägg cashewnötterna med övriga ingredienser i en mixer eller matberedare. Mixa till en slät kräm. Låt gärna stå kallt en stund innan servering.
Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!