Kvinnor som inte äter tillräckligt med grönsaker under graviditeten är mer benägna att få barn som blir kinkiga i maten, hävdar forskare.
De livsmedel som en kvinna äter och som överförs till barnet via livmodern och genom bröstmjölken spelar en viktig roll för barnets smaklökar, enligt The Telegraph.
Barn som inte exponeras för grönsaker tidigt kan få svårt att lära sig tycka om dessa livsmedel när de är äldre, säger forskare nu.
Vänj barnet vid bittra smaker
Även om spädbarn brukar gilla salta och söta smaker, har de det svårare att tolerera bittra smaker. Tidig erfarenhet av grönsaker kan därför medföra att de tolererar smaken snabbare.
– Barn dras naturligt till mat som innehåller socker och salt, men de måste utsättas för grönsaker tidigt för att lära sig att acceptera och gillar dessa smaker, säger Dr Julie Mennella vid Monell Chemical Senses Center i Philadelphia.
Uthållighet är nyckeln
Hon råder också småbarnsföräldrar att man inte ska ge upp så lätt vid att vänja de små vid grönsaker.
– Barnet kan grimasera och se ut som om det inte gillar maten, men föräldrarna bör också titta på munnen. Om den är öppen accepterar de maten, så uthållighet är nyckeln.
Av Emma V Larsson