Om en kvinna utsätts för höga pollenhalter i slutet av en graviditet ökar risken signifikant för att barnet under sitt första levnadsår läggs in på sjukhus med astmaliknande besvär. Det visar en studie gjord av en grupp forskare i Umeå.
Studien, som har gjorts på 110 000 graviditeter i Stockholmsområdet, visar att risken tycks öka proportionellt med exponeringen. Barnen till de gravida kvinnor som utsatts för mest pollen hade omkring 35 procent högre risk att drabbas av astma jämfört med de med medelhög exponering.
”Går att påverka sin exponering”
Än så länge är det oklart om effekten enbart uppstår bland de kvinnor som är pollenallergiker. Men det är troligt att det är så, menar Bertil Forsberg, professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, skriver TT.
– Det går att påverka sin pollenexponering. Beroende på hur man beter sig så kommer man att utsätta sig för olika mycket pollen. Under perioder med höga pollenhalter ska man kanske inte sitta på picknickfilten under en björk, säger han.
Björkpollen svarar för perioderna med de högsta pollenhalterna. När det är som värst bör kvinnor som är i slutet av graviditeten tänka sig för, menar Bertil Forsberg.
Av Isabelle Hedander
Fakta pollenallergi
40 procent av Sveriges allergiker är allergiska mot pollen. Det gäller främst björk, al, hassel, gräs och gråbo.
Pollenallergi ger ofta symtom från ögon, näsa och luftvägar. Även nässelutslag med kliande röda utslag förekommer.
En person med pollenallergi kan ha besvär från tidig vår till sen höst. Detta eftersom växterna blommar och spricker ut vid olika tidpunkter.
Pollenallergi drabbar framför allt tonåringar. Symtomen minskar ofta i övre medelåldern.
Risken att få allergi ökar om föräldrar eller andra i omgivningen röker.
Källa: Vårdguiden (TT)