Annons
Annons

”Hur får jag mitt barn att äta mer grönsaker?”

Anna Ledberg

Groddat är godast
18 juni, 2013
”Hur får jag mitt barn att äta mer grönsaker?”
Dela inlägget

Det är en fråga som jag ofta får av oroliga föräldrar;  Hur får jag mitt barn att äta mer grönsaker?
Du tycker att ditt barn äter för lite grönsaker och vill att hen ska äta mer.  Det är ju så nyttigt med grönsaker!
Så fort jag får frågan ”hur får jag mitt barn / min man… att ”  brukar jag titta på hur det är hos individen som ställer frågan.  Hur har ni det hemma?
Och nu ska jag avslöja en hemlighet! Barn gör som föräldrar GÖR inte som de SÄGER.  Så med det sagt. Hur mycket grönsaker äter du? Vad serveras hemma? Är det bara snabbmakaroner och köp-köttbullar och några vissna tomatskivor i ena hörnet?  Ransaka dig själv, nä.. jag vet det är inte dig det är fel på, det är ju ditt barn som inte äter grönsakerna. 
Hur har ni det kring maten / matstunden?

Barn vet inte hur det ska vara, det är föräldrarnas uppgift att lära den rätt från fel, vad man ska äta, hur man ska äta och leva för att må bra. Innan barnet är tre år kan man lätt lära om och när barnet är fem år har det lärt sig vad saker smakar. Vill du lära ditt barn hur en färsk jordgubbe smakar eller känns det bra för dig att hen tycker att syntetiskt jordgubbssmak är ”jordgubbe”

Annons

Så här gör jag:

Ägnar den lilla extra tiden det tar att presentera grönsaker för mitt barn så att hon lär sig vad det är. När jag handlar spenderar jag och Elin mest tid i grönsaksdisken, jag talar om vad det är för något och så får hon välja vilken / vilka vi ska köpa.

När vi äter brukar hon få välja, ibland vill hon inte ha alls, medan andra dagar vräker i sig. Jag trugar aldrig! Vi har det trevligt när vi äter.

Jag varierar grönsaker efter säsong. Jag varierat mellan rå, kokt, ångkokt, ungsbakad,riven, delad, spiraler, skivor, i julienner eller i andra format som kommer från alla mina ”grönsaksleksaker”

6096_
     Juliennskärareee21659c9f9103e5c4fd7e3a891c27cb

 

veggietwister

De här leksakerna finns att köpa på internet och på välsorterade kökstillbehörsaffärer.  Kan kanske hjälpa att göra grönsakerna lite roligare.

Ha en bra dag.

Annons
Annons